Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Πρόσφυγες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo / Jeremias Gonzalez

Πεδίο... μάχης οι Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό

Σήμερα στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να ανέβει η ένταση που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα για τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς του μεταναστευτικού, την αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τυνησία και τις προστριβές του Βερολίνου με Ρώμη και Βαρσοβία.

Ολοι εναντίον... όλων αναμένεται να τοποθετηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι αρμόδιοι υπουργοί για το μεταναστευτικό. Η πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε.-Τυνησίας, που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πλήθος χωρών, αλλά και οι «κόντρες» της Γερμανίας με Ιταλία και Πολωνία αναμένεται να μετατρέψουν σε... μαλλιά κουβάρια τη συζήτηση στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων.

Επιπλέον, θα συζητηθεί και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να «παγώσει» τις διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσον αφορά τους κανονισμούς για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων. Θέλοντας να ασκήσει πιέσεις στα κράτη-μέλη ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη συζήτηση κανονισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου, το Ευρωκοινοβούλιο απαιτεί συνολική πρόταση από τους 27.

Στη συζήτηση αναμένεται να κυριαρχήσει η κόντρα μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας. Η αλήθεια είναι ότι έχουν... μαζευτεί πολλά. Από τη μία η άρνηση της Γερμανίας να μετεγκαταστήσει πλέον μετανάστες από την Ιταλία «επειδή η Ιταλία δεν εφαρμόζει τους κανόνες για το άσυλο», από την άλλη η υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τυνησίας παρουσία Μελόνι έχουν οδηγήσει στο κόκκινο τις σχέσεις Ρώμης-Βερολίνου.

Τη θέση της Γερμανίας δεν άλλαξε ούτε η πρόσφατη κρίση στη Λαμπεντούζα. Η γερμανική κυβέρνηση δεν έτεινε χείρα βοηθείας στην Ιταλία και ούτε βλέπει με καλό μάτι το γεγονός ότι η Μελόνι έχει επιβάλει ένα είδος ναυτικού αποκλεισμού στη βόρεια Αφρική.

Πριν από λίγες μέρες, η πρωθυπουργός της Ιταλίας έστειλε επιστολή στον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς για την παροχή γερμανικής οικονομικής βοήθειας σε ΜΚΟ και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διάσωσης και υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία.

«Εμαθα με έκπληξη ότι η κυβέρνησή σου, χωρίς να έχει υπάρξει συντονισμός με την ιταλική κυβέρνηση, φέρεται να αποφάσισε να στηρίξει με σημαντικά κονδύλια ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υποδοχής των παράτυπων μεταναστών στην ιταλική επικράτεια όπως και των διασώσεων στη θάλασσα. Και οι δυο δυνατότητες προκαλούν ερωτήματα», ανέφερε η Μελόνι στην επιστολή της.

Βοήθεια στην ξηρά

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Σε ό,τι αφορά το σημαντικό και δαπανηρό κεφάλαιο της παροχής βοήθειας στην ξηρά, είναι θεμιτό να διερωτηθεί κανείς αν αυτή δεν θα άξιζε να στηριχθεί στη Γερμανία και όχι στην Ιταλία. Παράλληλα, είναι ευρέως γνωστό ότι η παρουσία στην θάλασσα πλοίων των ΜΚΟ προκαλεί τον άμεσο πολλαπλασιασμό των αναχωρήσεων με επισφαλή πλεούμενα. Κάτι που όχι μόνο επιβαρύνει οικονομικά ακόμη περισσότερο την Ιταλία αλλά συγχρόνως αυξάνει και τον κίνδυνο θαλάσσιων τραγωδιών».

Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και το θέμα της επανέναρξης των συνοριακών ελέγχων μεταξύ Γερμανίας-Πολωνίας. Πηγές της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι το Βερολίνο δεν είναι η μόνη πρωτεύουσα που έχει δυσαρεστηθεί με την προεκλογική Βαρσοβία...

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι 27 έχουν να συζητήσουν και τη στάση του Ευρωκοινοβουλίου, με τους ευρωβουλευτές να παγώνουν τις διαβουλεύσεις για τον κανονισμό Eurodac και τον κανονισμό για τον έλεγχο διαλογής (screening) στα εξωτερικά σύνορα, μέχρι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών για τη διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου για τον κανονισμό για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Αποφάσεις δεν αναμένονται σήμερα. Ωστόσο το θέμα θα συζητηθεί ξανά στη σύνοδο κορυφής στη Γρανάδα στις 6 Οκτωβρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πεδίο... μάχης οι Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας