Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Πολωνία-Πολιτικοί
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πάνω αριστερά, ο πρόεδρος του πολωνικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. Κάτω, ο βασικός τους αντίπαλος, ο επικεφαλής του κόμματος Πλατφόρμα Πολιτών, Ντόναλντ Τουσκ, γνωστός και από τη θητεία του στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου | AP Photo/Czarek Sokolowski - Czarek Sokolowski

Πολωνία: Εκλογές μαζί με τετραπλό δημοψήφισμα...

Το εθνικιστικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη προσπαθεί να στριμώξει τους αντιπάλους του στην πορεία προς τις κάλπες της 15ης Οκτωβρίου, θέτοντας προβοκατόρικα ερωτήματα για τους μετανάστες, τον φράχτη με τη Λευκορωσία, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα όρια συνταξιοδότησης. ● Σε μποϊκοτάζ των δημοψηφισμάτων καλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τις προβοκατόρικες μεθοδεύσεις του στενού συμμάχου του Βίκτορ Ορμπαν υιοθετεί τώρα το υπερσυντηρητικό, εθνικιστικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) στην Πολωνία, επιδιώκοντας πάση θυσία να εξασφαλίσει πάλι την πρωτιά στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου. Στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας οι βουλευτές του υπερψήφισαν στο κοινοβούλιο τη διενέργεια τετραπλού δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τις εκλογές.

«Τα ερωτήματα που θα τεθούν εκεί είναι κρίσιμα για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας και της χώρας μας» υποστήριξε στη διάρκεια της συζήτησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιοτρ Μούλερ. «Δεν θα επιτρέψουμε την εξαναγκαστική είσοδο παράνομων μεταναστών» ξεκαθάρισε πρώτα απ’ όλα, «δεν συμφωνούμε με την πώληση εθνικών μας περιουσιακών στοιχείων, είμαστε ενάντια στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και στη διάλυση του [αντιμεταναστευτικού] φράκτη στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας».

Η εθνολαϊκιστική διατύπωση του πρώτου ερωτήματος τα λέει όλα, θυμίζοντας έντονα την προβοκατόρικη δημόσια διαβούλευση με ερωτηματολόγια κατά της «παράνομης μετανάστευσης» όσο και της ίδιας της Ε.Ε. που είχε διοργανώσει στην Ουγγαρία εν μέσω προσφυγικής κρίσης το ακροδεξιό κυβερνών κόμμα Fidesz του Ορμπαν, αλλά και το δημοψήφισμα ενάντια στα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ που έγινε παράλληλα με τις ουγγρικές βουλευτικές εκλογές το 2022.

«Υποστηρίζετε την εισδοχή χιλιάδων παράνομων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική υπό τον μηχανισμό εξαναγκαστικής μετεγκατάστασης που επιβάλλει η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία;» θα ερωτηθούν χαρακτηριστικά οι Πολωνοί, καθώς τόσο ο ισχυρός άντρας της χώρας και πρόεδρος του PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, όσο και η φανατικά αντιρωσική κυβέρνηση υπό τον Ματέους Μοραβιέτσκι επικαλούνται τη φιλοξενία άνω του ενός εκατομμυρίου Ουκρανών προσφύγων (λευκών και χριστιανών, βεβαίως βεβαίως) και αντιτίθενται λυσσαλέα -όπως εξάλλου και ο Ορμπαν- στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν πρόσφατα με ειδική πλειοψηφία κράτη-μέλη της Ε.Ε., που προβλέπει είτε την αναλογική μετεγκατάσταση προσφύγων από χώρες πρώτης υποδοχής είτε την πληρωμή 20.000 ευρώ «το κεφάλι» για κάθε πρόσφυγα που δεν γίνεται δεκτός.

Λευκορωσία

Η πολωνική κυβέρνηση ενισχύει δε διαρκώς το αντιμεταναστευτικό τείχος στη μεθόριο με τη Λευκορωσία, στέλνοντας τελευταία χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες όχι μόνο λόγω της «υβριδικής απειλής» που δήθεν συνιστούν πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά επειδή στη λευκορωσική επικράτεια έχουν καταφύγει πλέον πολλοί μισθοφόροι της ρωσικής παραστρατιωτικής εταιρείας Wagner.

Τα κόμματα της πολωνικής αντιπολίτευσης καλούν τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν το διχαστικό δημοψήφισμα, κατηγορώντας το PiS ότι «καταχράται δημόσια κεφάλαια για μια προεκλογική άσκηση, σχεδιασμένη να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του και να δαιμονοποιήσει τους αντιπάλους του με μια σειρά από φορτισμένα ερωτήματα» μετέδιδε το Reuters. Καταγγέλλουν μάλιστα τη διεξαγωγή του ως απόπειρα χειραγώγησης της λαϊκής βούλησης και «ξεδιάντροπη» ψηφοθηρία εκ μέρους του PiS. «Πετάτε ασήμαντα ερωτήματα στα πρόσωπα των Πολωνών που κανείς, κανένα κόμμα δεν εγείρει σήμερα» υπογράμμισε ο αριστερός βουλευτής Κρίστοφ Γκαφκόφσκι. Η συνάδελφός του Γιοάνα Σένεσεν καυτηρίασε τα ερωτήματα ως «ηλίθια, υποβολιμαία, ιδεολογικοποιημένα, αντιευρωπαϊκά» και βασισμένα σε ανακριβείς ή ψευδείς παραδοχές. Ο δε βασικός αντίπαλος του PiS -το κεντροδεξιό, φιλοευρωπαϊκό κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών (PO) του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ- βλέπει το τετραπλό δημοψήφισμα και ως «προσπάθεια παράκαμψης όλων των κανόνων για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας», αφού η νομοθεσία δεν βάζει όριο στις δαπάνες για τη δική του διεξαγωγή.

Σκληρή στάση

Ο Τουσκ «φοβάται αυτό το δημοψήφισμα όπως ο διάολος το λιβάνι» απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιοτρ Μούλερ, καθώς το PiS εγκαλεί το PO όχι μόνο για μαλθακή στάση στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, αλλά για υποταγή σε ξένα συμφέροντα, ιδίως της Γερμανίας, και για πρόθεση ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας σε γερμανικές εταιρείες - εξ ου και το ερώτημα για τις ιδιωτικοποιήσεις. Υπενθυμίζει δε την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από προηγούμενη κυβέρνηση του PO ως απόδειξη ότι το κόμμα θα έκανε το ίδιο αν επέστρεφε στην εξουσία. Το PO διαψεύδει τα πάντα και αντιτείνει ότι η κυβέρνηση του PiS είναι αυτή που έχει πουλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία σε χαμηλότερη τιμή από την αξία τους, έχοντας παράλληλα αναθέσει ρουσφετολογικά σε ημέτερους καλά αμειβόμενες θέσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις. Ο Τουσκ και το κόμμα του έχουν οξύνει επίσης την ξενοφοβική τους ρητορική, θέλοντας να επιδείξουν στην κοινή γνώμη ότι θα τηρήσουν με τη σειρά τους σκληρή στάση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.

Το PiS βρίσκεται στην εξουσία από το 2015 και οι δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν να κερδίζει ξανά τις εκλογές συγκεντρώνοντας γύρω στο 33% των ψήφων έναντι 29% του PO. Ακολουθεί η νεόκοπη ακροδεξιά Συνομοσπονδία Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας (Konfederacja) με 12%, η συμμαχία του Τρίτου Δρόμου με 9,5% και ο συνασπισμός της Αριστεράς με περίπου 9%.

Πάνω, ο πρόεδρος του πολωνικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. Αριστερά, ο βασικός τους αντίπαλος, ο επικεφαλής του κόμματος Πλατφόρμα Πολιτών, Ντόναλντ Τουσκ, γνωστός και από τη θητεία του στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πολωνία: Εκλογές μαζί με τετραπλό δημοψήφισμα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας