Στη δίνη μεγάλου σκανδάλου έχει μπει το Βρετανικό Μουσείο μετά τις ανακοινώσεις για απόλυση υπαλλήλου του και την παραδοχή για «εξαφάνιση» αρκετών εκθεμάτων ανεκτίμητης αξίας.
Οι αποκαλύψεις συνεχίζονται και τώρα δύο ειδικοί στους πολύτιμους λίθους καταγγέλλουν ότι είχαν προειδοποιήσει τις διοικήσεις εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα οι δύο επιστήμονες είχαν αρχίσει να ψάχνουν την υπόθεση όταν εντόπισαν αρκετά αντικείμενα προς πώληση στο eBay και τότε επικοινώνησαν με το κορυφαίο βρετανικό ίδρυμα, όμως δεν έγινε η κατάλληλη έρευνα.
Ο καθηγητής Μάρτιν Χένιγκ δηλώνει ότι ο ίδιος κι ένας συνάδελφός του που εργάζεται, πλέον, ως ιδιωτικός ερευνητής, είχαν εντοπίσει ένα αρχαίο δαχτυλίδι από τη ρωμαϊκή εποχή να πωλείται από ιδιώτη και υποψιάστηκαν ότι το αντικείμενο ανήκε στο Βρετανικό Μουσείο.
Οι δυο τους ειδοποίησαν τους αρμόδιους και το δαχτυλίδι επέστρεψε στο Μουσείο, όμως ανακάλυψαν ότι υπήρχαν και άλλα κοσμήματα προς πώληση.
Σύμφωνα με τον Χένιγκ «ο συνάδελφός μου προσπάθησε να το καταγγείλει στο μουσικό, όμως φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους κατάλληλους ανθρώπους. Ενοχλήθηκε πολύ και επέμεινε, όμως δεν γνωρίζω πόσο σοβαρή έρευνα πραγματοποιήθηκε. Ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχε κλοπή μικρών αντικειμένων, γιατί παρακολουθούσε στενά τις αγοραπωλησίες στο eBay».
Το εν λόγω δαχτυλίδι ενδεχομένως να κόστιζε περίπου 1.000 λίρες και ο εντοπισμός του θα έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμό στο μουσείο για να διεξάγει εξονυχιστική έρευνα.
«Μπορεί υποβαθμίστηκε το θέμα επειδή μερικές φορές υπάρχουν άτομα που… κυκλοφορούν με μικρά αντικείμενα από μουσεία. Πολλές φορές πρόκειται για επισκέπτες που ενδεχομένως να είναι μεθυσμένοι» δηλώνει ο Χένιγκ προκαλώντας έκπληξη.
Προς το παρόν ούτε το Βρετανικό Μουσείο ούτε η Σκότλαντ Γιαρντ έχουν ανακοινώσει πόσα αντικείμενα λείπουν από το μουσείο, αλλά ούτε και την αξία τους, ωστόσο, ορισμένα χρυσά νομίσματα και πολύτιμοι λίθοι χρονολογούνται έως και 3.500 χρόνια πίσω.
Ο καθηγητής Χένιγκ εκτιμά ότι τα αντικείμενα που έκαναν φτερά πρέπει να είναι αρκετά, καθώς οι κλοπές φαίνεται να συνέβαιναν για αρκετά χρόνια.
«Μου είπαν ότι υπήρχε ένας ειδικευόμενος συντηρητής που έβαλε τα κλάματα, καθώς ορισμένα από τα αντικείμενα για να μπορούν να πουληθούν πιο εύκολα τα τοποθετούν σε χρυσό περίγραμμα. Στη συνέχεια μπορεί κάποιος να αφαιρέσει τον χρυσό και να τα πετάξει ή να τα λιώσει μαζί με τον χρυσό. Νομίζω πρέπει να έχει γίνει μεγάλη ζημιά» προσθέτει ο καθηγητής της Οξφόρδης.
Υπενθυμίζεται ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει απολύσει ήδη τον συντηρητή ρωμαϊκών αρχαιοτήτων Πίτερ Χιγκς, ο οποίος εργαζόταν για τριάντα χρόνια στο ίδρυμα.
Ο ίδιος δεν έχει μιλήσει δημόσια μετά την απόλυσή του, όμως ο γιος του ανέφερε στους Times ότι ο πατέρας του δεν έχει κλέψει τίποτα και ότι κατηγορείται αδίκως.
Η Σκότλαντ Γιάρντ δεν έχει προχωρήσει προς το παρόν σε καμία σύλληψη.
Από την πλευρά του ο Χένγικ σημειώνει ότι «το θεωρώ απίθανο ένας επιστήμονας με αψεγάδιαστη καριέρα να εμπλέκεται. Το να εργάζεσαι σε μουσείο είναι σαν διακοπές» και εκτιμά ότι το Βρετανικό Μουσείο προσπάθησε να θάψει το ζήτημα για να αποφύγει πλήγμα στην φήμη του ως ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του πλανήτη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας