Μόλις ένα 24ωρο μετά την αιφνιδιαστική τροπή που πήρε η μεγαλύτερη μεταπολεμικά προσφυγική κρίση στην Ευρώπη -όταν η Αυστρία, σε συντονισμό με το Βερολίνο, δέχτηκε προχθές να διευκολύνει την υποδοχή και διέλευση προς τη Γερμανία των χιλιάδων προσφύγων που κατέφθαναν μαζικά στα ανατολικά της σύνορα με την Ουγγαρία, αρχικά πεζή κι έπειτα εποχούμενοι σε ουγγρικά λεωφορεία-, η διγλωσσία και η διχόνοια επανήλθαν στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής «Βαβέλ».
Λίγο αφότου οι ηγέτες Ουγγαρίας, Γερμανίας και Αυστρίας ξεκαθάρισαν χθες ότι επρόκειτο απλώς για μια μικρή «παρένθεση» στη Συνθήκη του Δουβλίνου, ένεκα «έκτακτων καταστάσεων», το πρακτορείο Associated Press μετέδιδε ότι οι Αρχές της Βουδαπέστης επέτρεπαν από το απόγευμα «σε μετανάστες να επιβιβάζονται σε τρένα για να μετακινηθούν πιο κοντά στη Δυτική Ευρώπη, μέσω των διάτρητων δυτικών συνόρων της, εγκαταλείποντας ακόμη και τον έλεγχο θεωρήσεων εισόδου».
Είχαν προηγηθεί η προαναγγελία του Ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπάν ότι η χώρα του προτίθεται να «σφραγίσει» από τις 15 του μηνός με αστυνομικούς και στρατό τα νότια σύνορα με τη Σερβία, αλλά και οι δηλώσεις του Ούγγρου υπ. Εξωτερικών, Π. Σιζάρτο, περί «αποτυχίας της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε.», εξαιτίας της πολιτικής «ανεύθυνων χωρών», ως έμμεση πλην σαφής αναφορά στην απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει για τους Σύρους πρόσφυγες τη Συνθήκη του Δουβλίνου.
«Η υπομονή έχει και όρια», διεμήνυσε χθες ενοχλημένη η Βιέννη, με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν να ζητά τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής των «28» για την προσφυγική κρίση, τασσόμενος αναφανδόν υπέρ -εκτός από την εφαρμογή ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων- και της θέσπισης κοινών ευρωπαϊκών κανόνων στη χορήγηση ασύλου.
Ομως το θέμα διχάζει μέχρι και τον «μεγάλο συνασπισμό» στη Γερμανία. Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές -αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ- επέκριναν χθες ανοιχτά την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες και ζήτησαν την άμεση λήψη περιοριστικών μέτρων.
Η πρόταση έμεινε πάντως εκτός ατζέντας στη χθεσινή, ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στην Καγκελαρία, όπως συνέβη άλλωστε και με άλλα ακανθώδη ζητήματα που διχάζουν τους κυβερνητικούς εταίρους (π.χ. νέα νομοθεσία για το μεταναστευτικό, όπως ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες).
Αντ’ αυτών, συζητήθηκε σειρά μέτρων για την κατασκευή νέων κέντρων υποδοχής προσφύγων, την επιτάχυνση των διαδικασιών στη χορήγηση ασύλου, παράλληλα όμως με τη διεύρυνση της λίστας των λεγόμενων «ασφαλών χωρών» (επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία επαναπατρισμού), καθώς και την κατάρτιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για την ενίσχυση των ομόσπονδων κρατιδίων και δήμων που βρίσκονται πια στην «πρώτη γραμμή» του προσφυγικού.
Προβληματισμένη Ανγκελα
Η Μέρκελ -που, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD, βλέπει τη δημοτικότητά της να συρρικνώνεται, λόγω του μεταναστευτικού, σε χαμηλό τριετίας, στο 63%- έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν θα απαιτηθεί αύξηση φόρων κι ότι σαφώς δεν τίθεται σε κίνδυνο ο διακηρυγμένος στόχος της για ισοσκελισμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Σε αντίθεση ωστόσο με τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι το επιπλέον κόστος θα καλυφθεί από τα 5,7 δισ. ευρώ πλεόνασμα στον φετινό προϋπολογισμό, η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» προειδοποιούσε χθες ότι, υπό το βάρος των αναθεωρημένων προβλέψεων για αριθμό-ρεκόρ 800.000 αιτούντων άσυλο μόνον για φέτος, η επιβάρυνση για το γερμανικό κράτος θα αγγίξει συνολικά τα 10 δισ. ευρώ.
Σε μία προκλητική εν τω μεταξύ παρέμβαση με σημερινό άρθρο του στην ίδια γερμανική εφημερίδα -κι ενώ εγείρονται εύλογα ερωτήματα για την τακτική της Άγκυρας στην προσφυγική κρίση- ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, εξαπολύει μύδρους κατά της ΕΕ, κατηγορώντας την ότι δέχεται «γελοία μικρό μερίδιο» προσφύγων, για να φορτώσει το πρόβλημα στην πλάτη της Τουρκίας και να οικοδομήσει ως «χριστιανικό φρούριο» την Ευρώπη.
Αυτή η προσέγγιση, αν και αντίκειται στις ευρωπαϊκές αξίες, έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων, πράγμα αδιανόητο για την Τουρκία ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, υποστηρίζει κυνικά ο Νταβούτογλου, δηλώνοντας ταυτόχρονα εμμέσως ανοιχτός σε ένα νέου τύπου.... ανατολίτικο παζάρι, στο πλαίσιο της συνεργασίας «με τους εταίρους στην Ε.Ε.».
Την ίδια ώρα, επιχειρώντας να «κουρδίσει» τις εθνικιστικές, αντι-μεταναστευτικές «χορδές» στη χώρα της, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, έφθασε χθες στο σημείο να υποστηρίξει ότι «πολιτικοί μας έτριψαν στα μούτρα την θάνατο ενός παιδιού» με τη φωτογραφία του 3χρονου Αϊλάν από τη Συρία, νεκρού στην ακτή της Αλικαρσανσού, «για να αισθανθούμε ενοχές»!
Ατυπη σύσκεψη Ευρωπαίων ΥΠ.ΕΞ.
Η Ελλάδα στηρίζει το σχέδιο Γερμανίας-Γαλλίας-Ιταλίας
Τις ελληνικές θέσεις για τη μεταναστευτική κρίση παρουσίασε στο Λουξεμβούργο, στη διήμερη άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης.
Ο Ελληνας υπουργός τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς μεταναστευτικού ρεύματος και υποστήριξε ότι η Ελλάδα επωμίζεται μόνη και επί χρόνια τη φύλαξη των νοτιοανατολικών εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Ο κ. Φλογαΐτης υπογράμμισε την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής ευθύνης για την αντιμετώπιση της κρίσης και εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδος στην κοινή πρόταση Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας για την αντιμετώπιση της εσωτερικής και εξωτερικής πτυχής του προβλήματος, εκφράζοντας την ετοιμότητά της να συμμετέχει σε παρόμοιες πρωτοβουλίες.
Η επίτευξη συμφωνίας για μια δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη άμεσης και συνολικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης με σύγκληση συνόδου κορυφής για το θέμα.
Η σύμπλευση της Αθήνας με Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη για τη μεταναστευτική κρίση έχει την απόλυτη στήριξη του Προκόπη Παυλόπουλου, και σε περίπτωση που συγκληθεί σχετική έκτακτη σύνοδος κορυφής μέχρι τις εκλογές (γίνεται λόγος για 19 Σεπτεμβρίου), την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας