Η χθεσινή επίσκεψη της Τζόρτζια Μελόνι στην Πολωνία επιβεβαίωσε μια σαφή πραγματικότητα, η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει σειρά προβλημάτων στην Ιταλίδα πρωθυπουργό.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «στο μεταναστευτικό ουσιαστικά οι θέσεις των δύο χωρών ταυτίζονται» και ότι «ο κύριος στόχος είναι να σταματούν οι ροές παράνομης μετανάστευσης πριν να φτάνουν στην Ευρώπη». Η Μελόνι επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας με την Αφρική, σε μια φάση στην οποία η Ιταλία ελπίζει να βρεθεί άμεση και ρεαλιστική λύση για την Τυνησία, ώστε να μην πολλαπλασιαστούν οι αναχωρήσεις «απελπισμένων της θάλασσας» προς τις ακτές της Σικελίας και της Καλαβρίας.
Η Ρώμη όμως συνεχίζει να προσφέρει πλήρη κάλυψη στον Μοραβιέτσκι, ο οποίος, ως γνωστόν, στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας αρνήθηκε να συναινέσει στους νέους κανόνες για τις μετεγκαταστάσεις. Οπως ακριβώς και ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπαν. Η δικαιολογία τώρα είναι ότι οι δύο αυτές χώρες «φιλοξενούν ήδη πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων από την Ουκρανία». Και πριν ξεσπάσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, όμως, η γραμμή των χωρών του Βίζεγκραντ ήταν ακριβώς η ίδια.
Για να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, ο Πολωνός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η χώρα του δεν δέχεται την παράνομη μετανάστευση και δεν δέχεται παράλληλα να της επιβάλλεται πρόστιμο εξαιτίας της στάσης της». Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, «η Πολωνία θα οργανώσει λαϊκό δημοψήφισμα με αντικείμενο την παράνομη μετανάστευση». Πέρα από την άνευ όρων στήριξη στην Ουκρανία, Μελόνι και Μοραβιέτσκι συμφώνησαν και σε μια γενικότερη λογική, η οποία, κατά τη γνώμη τους, θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις των Βρυξελλών με τα κράτη-μέλη. Πρόκειται για τη λογική της «ενισχυμένης επικουρικότητας», βάσει της οποίας «οι Βρυξέλλες δεν χρειάζεται να ασχολούνται με όσα μπορεί να κάνει από μόνη της η Ρώμη».
Το θέμα όμως είναι μέχρι πότε η Ιταλίδα πρωθυπουργός θα μπορέσει να συνεχίσει να ακολουθεί τη συγκεκριμένη γραμμή, η οποία σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζεται από διγλωσσία. Να συζητά, δηλαδή, με τον Μακρόν και να συμφωνούν σε στενή συνεργασία για να βρεθεί λύση στην Τυνησία, να θεωρεί ότι μετά τις ευρωεκλογές θα έπρεπε να συμμαχήσουν και να συγκυβερνήσουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς οι δυνάμεις που θεωρούνται εναλλακτικές στην Αριστερά, αλλά συγχρόνως να παραμένει επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Συντηρητικών με τον Ορμπαν και τον Μοραβιέτσκι οι οποίοι βλέπουν την Ευρώπη ως μόνιμη πηγή εσόδων. Πώς φαντάζεται, άραγε, τη συγκεκριμένη συγκυβέρνηση; Οσο για το πολιτικό τοπίο της Ιταλίας, ως γνωστόν, η Μελόνι συγκυβερνά με το κόμμα της Λέγκας, το οποίο αξιώνει να πάρει μέρος στη νέα «ευρωπαϊκή συγκυβέρνηση» και ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας