Αντιδιαδηλώσεις έγιναν, χθες, ενάντια στο κύμα βίας και βανδαλισμών που σημάδεψε για έκτη συνεχή νύχτα τη Γαλλία, αν και με μειωμένη ένταση αυτή φορά, πάντα όμως με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από ένστολο, την περασμένη Τρίτη.
Βαθύτερες αιτίες των ταραχών παραμένουν η δυσανάλογη, συχνά φονική και ρατσιστική βία της γαλλικής αστυνομίας, οι άγριες μέθοδοι καταστολής που σκλήρυναν κι άλλο επί των ημερών του Εμανουέλ Μακρόν, η αυταρχική στάση του Γάλλου προέδρου και, βέβαια, η συσσωρευμένη οργή νέων ανθρώπων -συνήθως από οικογένειες μεταναστών, αλλά όχι μόνο- που εξακολουθούν να ζουν στη φτώχεια και το περιθώριο, νιώθοντας ότι το σύστημα εξουσίας δεν τους αδικεί και τους κακομεταχειρίζεται απλά, τους σκοτώνει «για ψύλλου πήδημα».
Σε δημαρχεία όλης της χώρας διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις και πορείες, με αίτημα να σταματήσουν τα έκτροπα, οι καταστροφές και οι λεηλασίες που πυροδότησε η δολοφονία του 17χρονου, με καταγωγή από Αλγερία και Μαρόκο, ο οποίος πυροβολήθηκε στην καρδιά από αστυνομικό, στη διάρκεια ελέγχου για τροχαία παράβαση. Με βασικό σύνθημα την «επιστροφή στη δημοκρατική τάξη», οι αντιδιαδηλώσεις έγιναν και για λόγους συμπαράστασης στον δεξιό δήμαρχο πόλης νότια του Παρισιού, το σπίτι του οποίου δέχτηκε επίθεση με φλεγόμενο αμάξι και αποτέλεσμα να τραυματιστεί η σύζυγος και ένα από τα δύο τους παιδιά. Οπως ανακοίνωσαν δε οι Αρχές, ένας πυροσβέστης έχασε χθες τη ζωή του στη διάρκεια κατάσβεσης πυρπολημένων αυτοκινήτων, σε υπόγειο πάρκινγκ, βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας.
Μετά την έκκληση, πάντως, της γιαγιάς του Ναέλ να τερματιστούν οι ταραχές, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, τα επεισόδια και οι βανδαλισμοί άρχισαν να περιορίζονται, με το υπουργείο Εσωτερικών να ανακοινώνει «μόνο» 157 συλλήψεις. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του, Ζεράρλντ Νταρμανέν, η μέση ηλικία των 3.200 συλληφθέντων, την περασμένη βδομάδα, είναι 17, με ορισμένους να είναι «παιδιά», 12 και 13 ετών. Εξ ου και ο υπουργός έκανε νουθεσίες στους… ανεύθυνους γονείς να τα μαζέψουν απ’ τους δρόμους (που αστυνομοκρατούνται κατ’ εντολήν του), ρίχνοντάς τους μερίδιο ευθύνης για τα έκτροπα. Το ίδιο έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος, αποδίδοντας επίσης ευθύνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα βιντεοπαιχνίδια, χωρίς αναφορά στις ρίζες του προβλήματος.
Ο Μακρόν θα συναντηθεί σήμερα με 220 δημάρχους πόλεων και προαστίων που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, καθώς «θέλει να ακούσει και να καταλάβει», όπως ανέφερε στέλεχος της προεδρίας. «Αναπάντητο μένει για την ώρα το ερώτημα πολλών», σχολίαζε η Deutsche Welle. «Εξι χρόνια τώρα, ακόμα δεν κατάλαβε ο πρόεδρος Μακρόν; Και, μάλιστα, μετά την τρανταχτή προειδοποίηση για τα προάστια του πρώην επιστήθιου φίλου και πρώτου στη σειρά υπουργού Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ, που, παραιτούμενος το 2018, είχε προειδοποιήσει: “Προσοχή, σήμερα ζούμε δίπλα δίπλα, αύριο όμως μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι”. Προφανώς βιώνουμε σήμερα το προβλέψιμο “επικίνδυνο αύριο” του Κολόμπ»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας