Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

«Σκληρή γραμμή» στο μεταναστευτικό θέλουν 14

Το μεγάλο «αγκάθι» στη Σύνοδο Κορυφής είναι για μια ακόμα φορά το θέμα της μετανάστευσης. Πρώτη μέρα της Συνόδου στις Βρυξέλλες και, παρόλο που το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η Ουκρανία, οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών πραγματοποίησαν μια μακρά συζήτηση για το μεταναστευτικό στη σκιά του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι ηγέτες συνέχιζαν τη συζήτηση για το θέμα, για το οποίο οι απόψεις ποικίλλουν. Δεκατέσσερις χώρες πιέζουν για αυστηρότερα μέτρα προστασίας των συνόρων, ενώ ο όρος «καινοτόμες λύσεις» εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι, παραπέμποντας σε εξέταση των αιτημάτων των μεταναστών σε τρίτες χώρες, εκτός Ε.Ε.

Πάντως, ο Ελληνας πρωθυπουργός τοποθετεί την Ελλάδα στο μπλοκ των «σκληρών». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι χρειάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.

Αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση των μεταναστευτικών ροών που πέτυχε η Ελλάδα, αποτέλεσμα και της βελτίωσης της συνεργασίας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

Επίσης, Πολωνία και Ουγγαρία επιδιώξουν να ακυρώσουν τη συμφωνία που συνήφθη νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού αντιστέκονται σε κάθε έννοια αλληλεγγύης.

Η ανταρσία Wagner

Τις επιπτώσεις της αποτυχημένης ανταρσίας της ομάδας Wagner και τις συνέπειές της εντός της Ρωσίας, αλλά και στο πολεμικό μέτωπο με την Ουκρανία ανέλυσαν χθες οι ηγέτες. Με τον πρόεδρο της εμπόλεμης χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να περιγράφει την κατάσταση στο πεδίο και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να αναπτύσσει το στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας σε συνεργασία με την Ε.Ε., οι ηγέτες κατέληξαν σε ένα κείμενο συμπερασμάτων, με βασικό μήνυμα: υποστήριξη στην Ουκρανία μέχρι τέλους.

«Η ανταρσία έδειξε τα βαθιά καρκινώματα στο σύστημα Πούτιν. Αυτή η ανταρσία που είδαμε θα έχει και μετασεισμούς που θα δούμε. Οσο πιο σημαντικό είναι να διπλασιάσουμε την υποστήριξη προς την Ουκρανία, είτε πρόκειται για στρατιωτικές δυνατότητες είτε για οικονομική υποστήριξη, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε εδώ συνεπείς», είπε η πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Οι Ευρωπαίοι κατέληξαν εύκολα στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι θα στηρίξουν με στρατιωτικά μέσα και πολιτική στήριξη την Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες όπως η Αυστρία και η Ιρλανδία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ και είναι στρατιωτικά ουδέτερες.

Η δέσμευση των 27 φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνει υποσχέσεις για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια. Ηδη την περασμένη εβδομάδα η Ε.Ε. συμφώνησε να συμπληρώσει το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης με 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό μακροπρόθεσμα, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, θέμα που αναλύθηκε χθες από τους ηγέτες.

Τα ρωσικά χρήματα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ηγέτες δεν είναι αντίθετοι με τη χρήση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων: η Ε.Ε. εξετάζει νομικές επιλογές για να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχει παγώσει - τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Euroclear Bank στο Βέλγιο. Μια ιδέα είναι να φορολογηθούν τα «απρόσμενα κέρδη» που δημιουργούν αυτά τα αποθεματικά- μια άλλη είναι να επενδυθούν τα χρήματα και να βγουν τα έσοδα.

Στο τραπέζι τέθηκε επίσης το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία και τη λογοδοσία για τον πόλεμο. Στο σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες της Ε.Ε. λένε ότι «έκαναν απολογισμό των εργασιών που έγιναν σχετικά με τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας» και καλούν «το Συμβούλιο, τον Υπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να προωθήσουν τις εργασίες», ενώ επιμένουν ότι πρέπει να γίνουν νόμιμα και από κοινού με διεθνείς εταίρους, εννοώντας τους G7.

Οπως επέμειναν διπλωμάτες από διάφορες χώρες της Ε.Ε., ενώ η χρήση των χρημάτων της Ρωσίας μπορεί να είναι νομικά δύσκολη, η μη χρήση τους θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη πολιτικά, αφού θα πρέπει να εξηγήσουν στους φορολογούμενους της Ε.Ε. και των ΗΠΑ ότι πρέπει να πληρώσουν για την ανοικοδόμηση γεφυρών και σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που η Ρωσία βομβαρδίζει.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Σκληρή γραμμή» στο μεταναστευτικό θέλουν 14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας