Πιστός στο «ανατολίτικο παζάρι» εμφανίστηκε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, άρτι επανεκλεγείς και αφιχθείς από την πρώτη μετεκλογική περιοδεία του στο εξωτερικό που… παραδοσιακά περιλαμβάνει τα κατεχόμενα της Κύπρου και το «αδελφό» Αζερμπαϊτζάν.
Νέτα σκέτα διεμήνυσε στο ΝΑΤΟ -και μέσω αυτού στις ΗΠΑ- ότι δεν θα πρέπει να «στοιχηματίσει» σε άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας πριν από τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στις 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους. Ως αιτία επικαλέστηκε το πάγιο επιχείρημά του ότι η Στοκχόλμη δεν έχει καλύψει πλήρως τις τουρκικές ανησυχίες σε θέματα ασφάλειας και «τρομοκρατίας» (κοντολογίς μαζικές απελάσεις Κούρδων και γκιουλενιστών).
Στο «κάδρο» ωστόσο βρίσκεται πρωτίστως το θέμα των F-16 μαζί με περιφερειακά ζητήματα ένθεν κακείθεν των τουρκικών συνόρων. Αυτά ενόσω στην Αγκυρα ήταν χθες σε εξέλιξη συνάντηση αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας ακριβώς γι’ αυτό το θέμα.
Με το πέρας της η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι οι διαβουλεύσεις επικεντρώθηκαν σε «δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων στη Σουηδία με βάση συγκεκριμένα παραδείγματα». Οι συμμετέχουσες πλευρές, ανέφερε γενικόλογα, συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται επί περαιτέρω βημάτων, χωρίς όμως να ανακοινωθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα. «Δική μου δουλειά είναι να πείσω τους ομολόγους μου ότι κάναμε αρκετά. Πιστεύω ότι το πράξαμε» υπογράμμισε ο επικεφαλής των Σουηδών διαπραγματευτών, Οσκαρ Στένστρομ. «Ομως η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να λάβει ακόμη μια απόφαση» συμπλήρωσε. «Θεωρεί ότι χρειάζεται και άλλες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει».
Μια νότα αισιοδοξίας επιδίωξε να δώσει από τις Βρυξέλλες ο (υπ’ ατμόν) γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας λόγο για «κάποια πρόοδο» και «εποικοδομητικό πνεύμα».
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επικύρωση της [ένταξης] Σουηδίας το συντομότερο δυνατό» διαβεβαίωσε, υποστηρίζοντας ότι «είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής». «Δεν μπορώ να το εγγυηθώ φυσικά» διευκρίνισε με δόση αμηχανίας... Είχε φροντίσει να την ενισχύσει ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι «Θεού θέλοντος» θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, εκτός εάν προκύψουν «έκτακτες» περιστάσεις.
Σε αυτή τη συγκυρία η Ενωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK) -οργάνωση «ομπρέλα» των κουρδικών κινημάτων, συμπεριλαμβανομένου του PKK- ανακοίνωσε χθες ότι τερματίζει τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που είχε κηρύξει στον απόηχο των φονικών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου.
Είχε προηγηθεί κύμα επιθέσεων των τουρκικών δυνάμεων κατά θέσεων του PKK στο Βόρειο Ιράκ, με την Αγκυρα να ανακοινώνει χθες την «εξουδετέρωση» στελέχους της οργάνωσης σε επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών της MIT.
Με αυτά ως φόντο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε ότι προγραμματίζεται συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Συρίας, της Τουρκίας και του Ιράν στις 21 Ιουνίου στην Αστάνα.
Αποστολή τους, όπως είχε προαναγγελθεί κατά τις κομβικές τετραμερείς συνομιλίες σε επίπεδο ΥΠΕΞ τον Μάιο στη Μόσχα, είναι η ετοιμασία ενός «οδικού χάρτη» για την προώθηση των «παγωμένων» σχέσεων Συρίας - Τουρκίας. Προοπτική που προοιωνίζεται ευρύτερες περιφερειακές ανακατατάξεις…
Ενόσω πάντως ο Ερντογάν «τζογάρει» στην εξωτερική πολιτική του, στο εσωτερικό της Τουρκίας προσπαθεί να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα. Χθες προανήγγειλε αλλαγές στη νομισματική και οικονομική πολιτική, αν και με μέτρο, χαρακτηρίζοντας λάθος την όποια προσμονή για «σοβαρή αλλαγή στην πολιτική των επιτοκίων».
Τα πετροδολάρια συνεχίζουν προσώρας να ρέουν εξάλλου άφθονα. Χθες το Κουβέιτ κατέληξε σε συμφωνία ύψους 367 εκατομμυρίων δολαρίων με την τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar για την αγορά στόλου μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών (drones) TB2.
Ομως τα βλέμματα θα είναι στραμμένα σήμερα στην έναρξη της δεύτερης δίκης του κεμαλιστή δημάρχου Κωνσταντινούπολης -και εκ των ισχυρών πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν- Εκρέμ Ιμάμογλου. Αφορμή αυτή τη φορά είναι μηνυτήρια αναφορά του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών για «απάτη» επί της θητείας του Ιμάμογλου ως δημάρχου στην περιοχή Μπεϊλικντουζού, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στα μέσα της περασμένης δεκαετίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας