Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας είπε πως «δεν μπορούμε να αναλάβουμε το βάρος» των οικονομικών μεταναστών, «γι' αυτό θα τους στέλνουμε εκεί απ' όπου ήρθαν» | AP Photo/Pablo Gorondi

Κλιμάκωση και αντεγκλήσεις στην Ευρώπη με το μεταναστευτικό

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό στην Ευρώπη το τελευταίο 24ωρο, μετά την απόφαση της Ουγγαρίας σήμερα το πρωί να απαγορεύσει στα τρένα να φεύγουν με μετανάστες από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης.

Το αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστούν στην ουγγρική πρωτεύουσα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες προκαλώντας χάος, ενώ και η Τσεχία επανέρχεται στις γνωστές θέσεις για επαναπροώθηση των προσφύγων και με την συνδρομή των στρατιωτικών της δυνάμεων.

«Θα τους στέλνουμε πίσω»

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα καταγράψει όλους τους μετανάστες που φτάνουν στη χώρα και θα στείλει τους οικονομικούς μετανάστες πίσω στη χώρα από την οποία μπήκαν στην Ουγγαρία.

Όπως είπε, η χώρα του δεν υποστηρίζει το σύστημα των ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων, τονίζοντας ότι μια τέτοια ρύθμιση ενθαρρύνει όχι μόνο τους μετανάστες αλλά και τους διακινητές ανθρώπων.

Εξήγησε πως θα καταγράφονται όσοι καταθέτουν αίτηση για άσυλο και εφόσον λαμβάνεται θετική απόφαση, ο πρόσφυγας θα μπορεί να μείνει στη χώρα.

«Αλλά αν δεν είναι θετική», τόνισε, «δεν μπορούμε να παρέχουμε καταφύγιο σε οικονομικούς μετανάστες, δεν μπορούμε να αναλάβουμε αυτό το βάρος, για αυτό θα τους στέλνουμε εκεί απ' όπου ήρθαν».

AP Photo/Virginia Mayo

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Κσάμπα Χέντε, είπε πως μελετάται η αποστολή 3.500 στρατιωτών στα σύνορα με τη Σερβία ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς πολλοί πρόσφυγες περνούν από τη Σερβία στην Ουγγαρία σε μια προσπάθεια να φτάσουν σε εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κσάμπα Χέντε διαβεβαίωσε την ουγγρική Βουλή ότι δεν πρόκειται να γίνει χρήση πυρών εναντίον των προσφύγων. Υπολογίζεται ότι μόνο τον μήνα Αύγουστο 40.000 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα της Ουγγαρίας. 

Στο πλαίσιο των νέων αυτών εξελίξεων, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα είπε από τις Βρυξέλλες ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σκοπεύει να συναντηθεί την Πέμπτη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα.

Συλλήψεις στην Τσεχία

Η τσεχική αστυνομία συνέλαβε 214 πρόσφυγες που έφτασαν στη συνοριακή πόλη Μπέκλαβ με τρένα από την Αυστρία και την Ουγγαρία, με την αιτιολογία ότι δεν έφεραν επαρκή ντοκουμέντα. Θα σταλούν στα κέντρα υποδοχής μεταναστών της χώρας, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η τύχη τους.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν υποστήριξε ότι η χώρα του έχει δικαίωμα να υπερσπιστεί τα σύνορα της. «Θα επιθυμούσα» είπε στους δημοσιογράφους, «η Ευρωπαική Ενωση να ενισχύσει τα σύνορα της, αλλά δεν βλέπω πραγματική δράση. Επομένως πιστεύω ότι η Τσεχική Δημοκρατία θα πρέπει να αναλάβει τα σύνορα της μόνη της και να απελαύνει τους παράνομους μετανάστες, με την βοήθεια ακόμα και του στρατού». 

Κομισιόν: Κυρώσεις στις χώρες που αποτυγχάνουν

Έντονη ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις εξελίξεις, απειλώντας μάλιστα με νομικές κυρώσεις όσες χώρες «αποτύχουν να εφαρμόσουν τις οδηγίες για την προσφορά ασύλου».

Η Νατάσα Μπερτό, εκπρόσωπος Τύπου για θέματα μετανάστευσης μίλησε για «τελευταία προειδοποίηση» προς τουλάχιστον 10 χώρες-μέλη. Αν και δεν τις κατονόμασε, είπε πως αφορά όλες αυτές οι οποίες δεν δείχνουν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, δεν τους προστατεύουν και δεν προσφέρουν τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης κατά την υποδοχή τους.

Μάλιστα έγινε γνωστό ότι εκκρεμούν 32 δικαστικές υποθέσεις παραβιάσεις των οδηγίων σχετικά με το άσυλο.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει πιο άμεσα δράση εναντίον των δικτύων διακινητών ανθρώπων, διευρύνοντας τις αρμοδιότητες που έχει δώσει στη ναυτική επιχείρηση που έχει αναπτύξει στη Μεσόγειο. Την βοήθεια του έχει προσφέρει και το ΝΑΤΟ.

Ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο

Ο διοικητής της Στρατιωτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νότια και Κεντρική Μεσόγειο (EU Navfor Med), ναύαρχος Ενρίκο Κρεντεντίνο, πρότεινε στις χώρες-μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν σε μια πιο «επιθετική» φάση, δύο μόλις μήνες αφότου αναπτύχθηκε η αποστολή αυτή, που προς το παρόν απλώς παρακολουθεί από τα διεθνή ύδατα τα δίκτυα που λειτουργούν από τα λιβυκά παράλια.

Η εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Κάθριν Ρέι, είπε ότι ο ναύαρχος εισηγήθηκε η αποστολή να περάσει στη δεύτερη φάση της και να εφαρμόσει το ισχύον διεθνές δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να ερευνούν, να κατάσχουν και να εκτρέπουν από την πορεία τους σκάφη που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνται από τους διακινητές, υπό τον όρο όμως ότι δεν θα μπαίνουν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Μάλιστα η Κάθριν Ρέι δήλωσε πως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι στηρίζει το αίτημα του ναυάρχου Κρεντεντίνο.

Γερμανία και Αυστρία

AP Photo/Matthias Schrader

Στη Γερμανία, που έχει δεχθεί να φιλοξενήσει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων σε όλη την Ε.Ε., και συγκεκριμένα στη Βαυαρία άνοιξε το πρώτο κέντρο υποδοχή αποκλειστικά για μετανάστες που εισρέουν από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όπως αναφέρθηκε έχει δυναμικότητα 500 ατόμων και σύμφωνα με την Εμίλια Μίλερ, υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας θα γίνει προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απόδοσης ασύλου εντός 6 εβδομάδων.

AP Photo/Matthias Schrader

Στην Αυστρία, που μετά την διακοπή των δρομολόγίων των τρένων διαπιστώθηκε «μειωμένη ροή προσφύγων από την Ουγγαρία, η αστυνομία προφυλάκισε και τον πέμπτο ύποπτο για τους θανάτους των 71 προσφύγων σε φορτηγό. Πρόκειται για ένα 24χρονο Βούλγαρο, που αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες μαζί με άλλους τρεις συμπατριώτες του και έναν Αφγανό.

Στην άλλη άκρη της Ευρώπης, την Ισπανία, ο πρωθυπουργός Ραχόι δήλωσε πως συμφωνεί με τις ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων ανά την Ευρώπη, αλλά η χώρα του δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερους από τους 2.739 που έχει συμφωνήσει.

Στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα το Λιμενικό Σώμα έσωσε ακόμη 1.200 πρόσφυγες τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά, κοιμούνται σε δρόμους και πλατείες περιμένοντας ένα πλοίο για του μεταφέρει στον Πειραιά.

Επίσης φτάνουν την Πέμπτη στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο Έλληνας επίτροπος αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενόψει της κλιμάκωσης του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

AP Photo/Giannis Papanikos

Ο Πάπας

Θέση στην κρίση πήρε και ο Ποντίφικας, ο οποίος κατήγγειλε μια «παγκοσμιοποίηση αδιαφορίας» έναντι των προσφύγων και κάλεσε την Ευρώπη και τις άλλες χώρες να ανοίξουν τις πόρτες τους στους πρόσφυγες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει η Μεσόγειος ένα τεράστιο νεκροταφείο».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κλιμάκωση και αντεγκλήσεις στην Ευρώπη με το μεταναστευτικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας