Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Θετική ανταπόκριση από την Κομισιόν βρήκε η καγκελάριος Μέρκελ, ύστερα από την πρωτοβουλία της να ανοίξει τα σύνορα της χώρας για τους Σύρους πρόσφυγες | AP PHOTO/ SANTI PALACIOS

Η Γερμανία κινητοποιείται· οι υπόλοιποι;

Το Βερολίνο μίλησε και οι Βρυξέλλες ανταποκρίνονται. Παρ’ ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προθέσεις της, η Κομισιόν καλωσόρισε χθες την απόφασή της να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα για τους πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία.

Η Γερμανία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία αναστέλλει τους κανονισμούς του Δουβλίνου για επιστροφή αιτούντων άσυλο -εν προκειμένω μόνο Σύρων- στις χώρες πρώτης υποδοχής εντός Ε.Ε., όπου υποχρεωτικά πρέπει να καταγραφούν και να ζητήσουν άσυλο, δηλαδή κυρίως σε Ελλάδα και Ιταλία.

Τα κράτη αυτά δεν πρέπει να αφεθούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους τις αφίξεις τόσων χιλιάδων ανθρώπων, υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό.

Παραδέχτηκε μάλιστα πως η μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο από τη χώρα μας και την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη τα επόμενα δύο χρόνια -όπως είχε προτείνει η Κομισιόν προκαλώντας πολιτική θύελλα στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου- είναι πλέον ένας πολύ μικρός αριθμός συγκριτικά με τα πρωτοφανή κύματα προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν καθημερινά στα σύνορα της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει έναν μόνιμο μηχανισμό αναδιανομής των αιτούντων άσυλο σε όλα κράτη-μέλη μέχρι το τέλος του χρόνου, δήλωσε στη «Monde» ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες «να σταματήσουν το ανόητο παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών» για το ποια φέρει μεγαλύτερη ευθύνη για την προσφυγική κρίση.

Αναμένοντας 800.000 αιτήσεις ασύλου φέτος κι έχοντας ταχθεί υπέρ της επιβολής ποσοστώσεων για πιο «δίκαιο» καταμερισμό των προσφύγων στην Ευρώπη, η Γερμανία μοιάζει να δείχνει τον δρόμο, καθώς η εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε δηλώσει νωρίτερα πως θα προταθεί εξαίρεση από τους κανονισμούς της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ υπό τη μορφή ενός μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης, ο οποίος θα ενεργοποιείται από τα κράτη–μέλη σε καταστάσεις κρίσεων.

Το φλέγον ζήτημα θα κυριαρχήσει αύριο στη σύνοδο των ηγετών των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη, με την παρουσία και της Ανγκελα Μέρκελ. Αυστρία και Ιταλία αναμένεται να παρουσιάσουν σχέδιο πέντε σημείων, που αφορά μια «πανευρωπαϊκή στρατηγική για το άσυλο», πιο «δίκαιη» κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ε.Ε., βοήθεια στις χώρες πρώτης υποδοχής, ενίσχυση των μέτρων πάταξης των κυκλωμάτων διακινητών και στενότερη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας. Ολα αυτά ακούγονται ασαφή και μένει να διευκρινιστούν με λεπτομέρειες.

Οι -όψιμες έστω- προσπάθειες συντονισμού και διαχείρισης της μαζικότερης μετακίνησης πληθυσμιακών ομάδων στα δυτικά Βαλκάνια από την κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβίας συνεχίζουν να πέφτουν -κυριολεκτικά και μεταφορικά- πάνω σε τείχος άρνησης.

Ολική άρνηση

Εκτός από τον ίδιο τον αντιμεταναστευτικό φράχτη, που στήνει με διαδικασίες fast track η ξενόφοβη ουγγρική κυβέρνηση στα νότια σύνορα με τη Σερβία -πατώντας και στο γεγονός πως η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών εντός της ζώνης του Σένγκεν-, ο (ακρο)δεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν φαίνεται πως δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Βιέννης, με τη Βουδαπέστη να ζητά παρ’ όλα αυτά επιπλέον κονδύλια από τις Βρυξέλλες ενώ η Ε.Ε. έχει ήδη δεσμευτεί να της χορηγήσει 8 εκατομμύρια ευρώ.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση διανέμει τα κονδύλια για την προστασία των συνόρων με εξευτελιστικό τρόπο. Παλιά κράτη–μέλη υφαρπάζουν τα χρήματα από τα νέα κράτη–μέλη» δήλωσε προκλητικά ο προσωπάρχης του Ορμπάν, που επιδιώκει τώρα να κλείσει και τα λιγοστά κέντρα διαμονής προσφύγων στη χώρα.

Μόνο τη Δευτέρα προς Τρίτη εισήλθαν στην Ουγγαρία μέσω Σερβίας πάνω από 2.000 άνθρωποι, ενώ η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποιεί πως τους επόμενους μήνες περίπου 3.000 άνθρωποι τη μέρα θα περνούν μέσω ΠΓΔΜ στη Σερβία κι από εκεί στην Ουγγαρία, με προορισμό τη βόρεια Ευρώπη.

Η Ε.Ε. ετοιμάζεται να δημιουργήσει και στην Ουγγαρία ειδικό κέντρο για τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και την εντατικοποίηση της εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αφού -όπως ανακοινώθηκε- η επιστροφή τους στην Ελλάδα απαγορεύεται έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Δεκέμβριο του 2011, που έκρινε πως οι αιτούντες άσυλο στη χώρα μας «αντιμετωπίζουν κίνδυνο απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης».

Στην Ουγγαρία υπολογίζεται πως έχουν φτάσει φέτος γύρω στους 140.000 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν ολόκληρο το 2014 δεν είχαν ξεπεράσει τους 43.000. Την ίδια ώρα, η Βουλγαρία ανακοινώνει πως ετοιμάζει στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορά της με την ΠΓΔΜ, με συμμετοχή τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων, που θα συντρέχουν και τις περιπολίες της συνοροφυλακής.

Ενώ ο Τσέχος υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντρέι Μπάμπις ζητά όχι μόνο να κλείσουν τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης του Σένγκεν, αλλά και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ (!) προκειμένου να υπερασπιστεί τα σύνορα της Ε.Ε., αποκαλώντας την προσφυγική κρίση «τη μεγαλύτερη απειλή στην Ευρώπη».

«Η ανέγερση τειχών, η χρήση δακρυγόνων και άλλων μορφών βίας κατά μεταναστών και αιτούντων άσυλο, η κράτηση, η άρνηση πρόσβασης σε ασφαλή καταφύγια, τρόφιμα και νερό, η απειλητική γλώσσα ή η ρητορική μίσους δεν θα σταματήσουν τους ανθρώπους από το να έρχονται ή να προσπαθούν να έρθουν στην Ευρώπη. Ας μην προσποιούμαστε λοιπόν πως όσα κάνει η Ε.Ε. και τα κράτη–μέλη της έχουν αποτέλεσμα. Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές ήρθαν για να μείνουν» τονίζει αποστομωτικά ο Φρανσουά Κρεπό, ειδικός του ΟΗΕ σε θέματα δικαιωμάτων προσφύγων. Λίγοι όμως είναι αυτοί που δείχνουν διατεθειμένοι να ακούσουν...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Γερμανία κινητοποιείται· οι υπόλοιποι;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας