Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Εσθονία το φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα της πρωθυπουργού Κάγια Κάλας, με την πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης στη χώρα μέλος της Ε.Ε. και του NATO να εξασφαλίζει πρακτικά τη δεύτερη θητεία της στο αξίωμα.
Έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που επισκίασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η παράταξη της κυρίας Κάλας επικράτησε κι αναμένεται να εξασφαλίσει 37 από τις 101 έδρες του κοινοβουλίου, τρεις περισσότερες από ό,τι στις εκλογές του 2019.
Το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από την εκλογική επιτροπή, τις πρώτες πρωινές ώρες, σημαίνει πως η κυρία Κάλας θα συνεχίσει να κυβερνά, όπως προεξοφλούσαν οι δημοσκοπήσεις. Στην απερχόμενη κυβέρνηση, έχει εταίρους τους Σοσιαλδημοκράτες και το Ισάμα («Πατρίδα»), που κερδίζουν αντίστοιχα εννέα και οκτώ έδρες.
Η κυρία Κάλας, που ανέλαβε την εξουσία το 2021, συγκαταλέγεται στους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τάχθηκε μεγαλόφωνα υπέρ των παραδόσεων δυτικών όπλων και της επιβολής σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία, με την οποία η χώρα της έχει σύνορα μήκους 300 χιλιομέτρων, ενώ καλεί συνεχώς να ενισχυθεί η λεγόμενη ανατολική πτέρυγα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
Ως τώρα η 45χρονη - κόρη του πρώην πρωθυπουργού και πρώην επιτρόπου και αντιπροέδρου της Κομισιόν Σιμ Κάλας- δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη αν σκοπεύει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με τους εταίρους που έχει ήδη, ή εάν θα αναζητήσει νέους συμμάχους.
«Οι ψηφοφόροι αναμένουν ότι το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε η κυρία Κάλας χθες βράδυ, ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη τους στην παράταξή της.
Τη δεύτερη θέση στις χθεσινές εκλογές κατέλαβε το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα EKRE (17 έδρες), ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε το Κόμμα του Κέντρου (16). Και οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατέγραψαν χειρότερες επιδόσεις από ό,τι το 2019.
Το φιλελεύθερο κόμμα Εσθονία 200 ήταν ο απρόσμενος κερδισμένος της βραδιάς (14 έδρες): θα αντιπροσωπευτεί στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά και ορισμένοι αναλυτές το θεωρούν πιθανό κυβερνητικό εταίρο.
Η κυρία Κάλας κατέγραψε ρεκόρ στην εκλογική της περιφέρεια, συγκεντρώνοντας πάνω από 31.000 ψήφους, τον υψηλότερο αριθμό που έχει λάβει ποτέ οποιοσδήποτε υποψήφιος, αφότου η Εσθονία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.
Στις χθεσινές εκλογές συμμετείχαν εννέα κόμματα.
Το 25% των Εσθονών έχει ρωσικές ρίζες κι ο πόλεμος στην Ουκρανία αναζωπύρωσε τον διάλογο για άβολα ζητήματα, από το εάν θα πρέπει να παραδίδονται μαθήματα στα ρωσικά στα σχολεία ως το πώς θα πρέπει να διδάσκεται η ιστορία της χώρας.
Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της εκλογικής επιτροπής, η συμμετοχή ήταν 63,7%. Οι πολίτες μπορούσαν να ψηφίσουν μέσω διαδικτύου, κάτι που η κυβέρνηση εισήγαγε το 2005 - η Εσθονία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου επιτράπηκε κάτι τέτοιο. Πάνω από το ένα τρίτο των 966.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Άλαρ Καρίς, αξιοποίησαν τη δυνατότητα αυτή.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας