«Η αγανάκτηση αυξάνεται στην Τουρκία για την κακή εφαρμογή των κανονισμών, που συνέβαλε στην κατάρρευση πολλών κτιρίων στους πρόσφατους σεισμούς», έγραφε χθεσινό ρεπορτάζ του BBC. «Η μέγιστη ένταση αυτών των σεισμών ήταν βίαιη, αλλά όχι απαραίτητα αρκετή για να γκρεμίσει καλά κατασκευασμένα κτίρια», επισήμαινε ο Ντέιβιντ Αλεξάντερ, καθηγητής Σχεδιασμού και Διαχείρισης Εκτακτης Ανάγκης στο University College του Λονδίνου.
«Στα περισσότερα μέρη», συμπλήρωνε, «το επίπεδο δόνησης ήταν μικρότερο από το μέγιστο, επομένως μπορούμε να συμπεράνουμε ότι από τα χιλιάδες κτίρια που κατέρρευσαν, σχεδόν όλα δεν ανταποκρίνονταν σε κανέναν εύλογα αναμενόμενο αντισεισμικό οικοδομικό κανονισμό». «Η κυβέρνηση έχει δώσει περιοδικά “κατασκευαστικές αμνηστίες” - ουσιαστικά νόμιμες απαλλαγές με την καταβολή ενός τέλους, για όσες οικοδομές έχουν κατασκευαστεί χωρίς τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ασφαλείας. Αυτές έχουν ψηφιστεί από τη δεκαετία του 1960 (με την τελευταία το 2018)», συνέχιζε το βρετανικό δίκτυο, σημειώνοντας: «Επικριτές έχουν προειδοποιήσει καιρό τώρα ότι τέτοιες αμνηστίες εγκυμονούν κίνδυνο καταστροφής σε περίπτωση μεγάλου σεισμού. Εως και 75.000 κτίρια σε όλη τη σεισμόπληκτη ζώνη της νότιας Τουρκίας έχουν λάβει κατασκευαστικές αμνηστίες, σύμφωνα με την Πελίν Πινάρ Γκιριτλιόγλου, επικεφαλής στην Κωνσταντινούπολη της Ενωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών. Λίγες μόλις μέρες πριν από την τελευταία καταστροφή, τουρκικά MME ανέφεραν ότι νέο σχέδιο νόμου αναμένει κοινοβουλευτική έγκριση, που θα δίνει περαιτέρω αμνηστία για πρόσφατες οικοδομικές εργασίες.
Ο γεωλόγος Τζελάλ Σάνγκορ έλεγε νωρίτερα φέτος ότι η ψήφιση τέτοιων κατασκευαστικών αμνηστιών, σε μια χώρα σχισμένη από ρήγματα, ισοδυναμεί με "έγκλημα". Μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τη δυτική επαρχία της Σμύρνης το 2020, ρεπορτάζ της τουρκικής υπηρεσίας του BBC διαπίστωσε ότι 672.000 κτίρια στη Σμύρνη είχαν επωφεληθεί από την πιο πρόσφατη αμνηστία. Το ίδιο ρεπορτάζ επικαλέστηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, που ανέφερε το 2018 ότι πάνω από το 50% των κτιρίων στην Τουρκία -που αντιστοιχεί σε σχεδόν 13 εκατομμύρια κτίρια- είχαν κατασκευαστεί κατά παράβαση των κανονισμών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας