Την προθυμία της να προσεγγίσει ξανά την Άγκυρα δείχνει η Στοκχόλμη, με στόχο να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες με την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι οποίες κατά τα φαινόμενα κατέρρευσαν πριν μερικές βδομάδες μετά την ισλαμοφοβική συγκέντρωση που πραγματοποίησε στη σουηδική πρωτεύουσα ο ηγέτης (Ράσμους Παλουντάν) του ακροδεξιού κόμματος Stram Kurs (Σκληρή Γραμμή), όπου έκαψε αντίτυπο του Κορανίου.
Υπενθυμίζουμε ότι ειδικά οι σουηδοτουρκικές σχέσεις είχαν περιέλθει σε πορεία επιδείνωσης τους τελευταίους μήνες, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα στελέχη της κυβέρνησής του να επιμένουν στη γραμμή του βέτο κατά της ένταξης της Σουηδίας με το αιτιολογικό ότι η σκανδιναβική χώρα υποθάλπει «τρομοκράτες» που εχθρεύονται το τουρκικό κράτος, εννοώντας διάφορα στελέχη του PKK που έχουν άσυλο στη χώρα.
Πάντως, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει και πάλι τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ μόλις είναι έτοιμη και η Τουρκία.
Πέρυσι, λίγες βδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ έδωσαν τελικά την έγκρισή τους, αλλά η Τουρκία δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως.
Οι τρεις χώρες κατέληξαν πέρυσι σε συμφωνία βάσει της οποίας θα προχωρούσαν, όμως η Άγκυρα ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις τον Ιανουάριο, μετά και την αντιισλαμική κίνηση του Παλουντάν στη Στοκχόλμη.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση. Είναι δύσκολο να έχουμε καλές συνομιλίες όταν τα πράγματα καίγονται, στην κυριολεξία, γύρω σου», δήλωσε ο Κρίστερσον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ταλίν, την πρωτεύουσα της Εσθονίας.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών είναι καλές, αλλά πρόσθεσε ότι με τις τουρκικές εκλογές τον Μάιο είναι κατανοητό η Άγκυρα να έχει επικεντρωθεί στην εσωτερική πολιτική.
«Μόλις είναι έτοιμοι (για συνομιλίες), είμαστε προφανώς προετοιμασμένοι», τόνισε ο Κρίστερσον.
Θετική μόνο ως προς τη Φινλανδία η Τουρκία
Την προηγούμενη εβδομάδα η Τουρκία είχε επισημάνει ότι βλέπει θετικά την αίτηση της Φινλανδίας, αλλά δεν στηρίζει αυτήν της Σουηδίας, αν και οι δύο σκανδιναβικές χώρες επιθυμούν να ενταχθούν ταυτόχρονα στο ΝΑΤΟ.
Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει η χώρα του και η Σουηδία να γίνουν γρήγορα μέλη της Συμμαχίας.
“Στόχος είναι να γίνουμε δεκτοί το συντομότερο δυνατό, τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία”, επεσήμανε ο Νιινίστο στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι με τον γενικό κυβερνήτη του Καναδά.
Η Φινλανδία και η Σουηδία προχωρούν με πλήρη “αλληλοκατανόηση” και παραμένουν σε στενή επαφή με την έδρα του ΝΑΤΟ, τον Λευκό Οίκο και την Τουρκία, υπογράμμισε ο Φινλανδός πρόεδρος.
Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας από την πλευρά της εκτίμησε ότι η ευρύτερη περιοχή της Βαλτικής θα επωφεληθεί από την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. “Για την ασφάλεια της περιοχής μας θα ήταν καλύτερο αν εντάσσονταν (στο ΝΑΤΟ) και οι δύο χώρες”, επεσήμανε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας