Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
AP Photo/Jean-Francois Badias

Καμία ένδειξη ταχείας ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ΕΕ αναμένεται να επαινέσει την δοκιμαζόμενη χώρα για την πρόοδό της στις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την ένταξη της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως τα κράτη μέλη παραμένουν διχασμένα όσον αφορά στην ταχύτητα που αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή, ενώ θα προηγηθούν διαβουλεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ουκρανικής κυβέρνησης την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το σχέδιο ανακοινωθέντος, το οποίο έχει δει η EURACTIV, οι ηγέτες της ΕΕ και της Ουκρανίας πρόκειται να επαναλάβουν ότι «το μέλλον της Ουκρανίας και των πολιτών της βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και «τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Ουκρανίας».

«Η ΕΕ αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που επέδειξε η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες προς την επίτευξη των στόχων που στηρίζουν το καθεστώς της ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, χαιρέτισε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας σε τόσο δύσκολους καιρούς και ενθάρρυνε τη χώρα να συνεχίσει σε αυτή την πορεία και να εκπληρώσει τους όρους που καθορίζονται στη γνώμη της Επιτροπής σχετικά με την αίτησή της για ένταξη, ώστε να προχωρήσει προς τη μελλοντική ένταξη στην ΕΕ», αναφέρει το σχέδιο ανακοινωθέν στην τρέχουσα μορφή του.

Πέραν της αναμενόμενης γλώσσας για την ένταξη στην ΕΕ, αναμένεται πρόοδος σε τομείς όπως η τελωνειακή ελεύθερη πρόσβαση για τις ουκρανικές εξαγωγές, η πρόσβαση στην ελεύθερη ζώνη περιαγωγής της Ένωσης και η ένταξη στην ενιαία ζώνη πληρωμών σε ευρώ.

Οι δύο πλευρές πρόκειται επίσης να υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης για μια στρατηγική εταιρική σχέση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Γλώσσα προσχώρησης

Σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες της ΕΕ, η σύνοδος κορυφής αυτής της εβδομάδας θα αφορά επίσης στη διαχείριση των προσδοκιών, ανεξάρτητα από το μήνυμα που πρόκειται να σταλεί.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν για την τελική έκδοση του ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής την Τετάρτη (1 Φεβρουαρίου).

Όμως τα κράτη μέλη τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εγκλωβιστεί σε έναν καβγά σχετικά με τη θετική διατύπωση του κειμένου όσον αφορά την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, δήλωσαν τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ στη EURACTIV.

Η Πολωνία, οι τρεις χώρες της Βαλτικής και η Ουκρανία πίεζαν για μια διατύπωση που θα έδειχνε στο Κίεβο ότι η αίτηση ένταξής του μπορεί να επιταχυνθεί.

«Αυτό που περιμένουμε από τη σύνοδο κορυφής είναι ενθάρρυνση για την Ουκρανία και μια σαφής αξιολόγηση της προόδου που έχει σημειώσει», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ της Ανατολικής Ευρώπης στη EURACTIV.

«Αν και πρόκειται απλώς για μια δήλωση, οι λέξεις έχουν σημασία, γι’ αυτό και πιέζουμε για μια πιο ενθαρρυντική εκδοχή του κειμένου», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε τον Ιούνιο το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας της ΕΕ για την Ουκρανία υπό την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα αναλάβει μια σειρά νομοθετικών και πολιτικών μέτρων, που ονομάστηκαν επτά συστάσεις.

Οι συστάσεις αυτές περιλάμβαναν τη θέσπιση νομοθεσίας για τη διαδικασία επιλογής των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας σε ανταγωνιστική βάση, την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς, την εναρμόνιση της νομοθεσίας για τα μέσα ενημέρωσης με τα πρότυπα της ΕΕ και την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

Καθώς το Κίεβο έχει προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες, οι ουκρανοί ηγέτες έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι η χώρα τους θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ένωση στο εγγύς μέλλον, ενδεχομένως ακόμη και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Όμως, παρά την απόφαση να χορηγηθεί στο Κίεβο καθεστώς υποψήφιας χώρας τον περασμένο Ιούνιο, η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας οποτεδήποτε σύντομα παραμένει μακρινή.

«Ένας μεγάλος αριθμός μεγάλων κρατών μελών δεν θα δεχτεί πολύ θετική γλώσσα – και όχι μόνο επειδή η συμφωνηθείσα γλώσσα είναι μόλις ενός μηνός, οπότε κανείς δεν είναι έτοιμος να ξανανοίξει μια δύσκολη συζήτηση που μόλις ολοκληρώσαμε», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ στη EURACTIV.

Αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η γλώσσα του σχεδίου δήλωσης έχει γίνει «πολύ προωθητική για ορισμένα πιο επιφυλακτικά κράτη μέλη, ενώ αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Δανία και το Βέλγιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πέρυσι ότι μπορεί να χρειαστούν «δεκαετίες» μέχρι η Ουκρανία να ενταχθεί στην Ένωση, ενώ ακόμη και οι πιο υποστηρικτικοί ηγέτες της ΕΕ παραδέχονται ότι το Κίεβο μπορεί να έχει μεγαλύτερο δρόμο μπροστά του.

Τα πιο επιφυλακτικά κράτη μέλη θεωρούν ότι η αναφορά σε «σημαντική πρόοδο» είναι πολύ πρόωρη και «προκαταλαμβάνει τα συνήθη βήματα της ενταξιακής διαδικασίας», καθώς δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί καμία επίσημη αξιολόγηση της προόδου της Ουκρανίας.

Θα προτιμούσαν να παραμείνουν στη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και στη συμφωνημένη διαδικασία, βάσει της οποίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παράσχει ενδιάμεση ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της Ουκρανίας όσον αφορά την εκπλήρωση των επτά απαιτήσεων που έθεσε η ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.


Αναλυτικά το ρεπορτάζ της EURACTIV

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καμία ένδειξη ταχείας ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας