Εκτακτες προσκλήσεις προς τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο, καθώς και τον πρόεδρο της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κώστα Μενουδάκο, έστειλε χθες η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό προέκυψε ύστερα από τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, με τις παρεμβάσεις στις έρευνες για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κρύψει τις ευθύνες της θέτοντας στο στόχαστρο της κριτικής και της «δολοφονίας χαρακτήρων» επικεφαλής ανεξάρτητων θεσμών.
Δεν αποκλείεται οι νέες εξελίξεις –όπως η αποκάλυψη ονομάτων που βρέθηκαν υπό παρακολούθηση– να φέρουν και νέες προσκλήσεις, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στην «Εφ.Συν.». Στο μεταξύ, νέο «θερμό» επεισόδιο καταγράφηκε μεταξύ της εισηγήτριας της PEGA Ολλανδής ευρωβουλευτού Σοφί Ιντ’ Βελτ και της Ελίζας Βόζενμπεργκ της Ν.Δ.
«Φαίνεται ότι έχουμε διαφορετική εντύπωση για τον προορισμό μας εδώ. Εδώ είμαι για να προασπίσω τα συμφέροντα όλη της Ε.Ε., όχι για να υποστηρίξω τα συμφέροντα της χώρας μου. Εδώ δεν εκπροσωπώ την εθνική μου κυβέρνηση αλλά οφείλω να προστατεύσω τη Δημοκρατία», είπε η Ιντ’ Βελτ στην Ελ. Βόζενμπεργκ που υποστήριξε την ελληνική κυβέρνηση.
Η επιτροπή των ευρωβουλευτών που διερευνά την παράνομη χρήση κατασκοπευτικού υλικού πραγματοποίησε χθες την πρώτη συζήτηση για τις συστάσεις της προς Κομισιόν και Συμβούλιο, «καρφώνοντας» συγκεκριμένα κράτη-μέλη. Πολωνία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρος βρέθηκαν στο στόχαστρο, αφού έχει διαπιστωθεί παραβίαση στο στόχαστρο, έχει εντοπιστεί κατάχρηση παράνομων λογισμικών. Σε γενικότερο πλαίσιο, η επιτροπή εισηγείται ότι χρειάζονται κανόνες για τη χρήση του spyware εντός της Ε.Ε., αλλά και για τις εξαγωγές τους.
«Το προσχέδιο της Σύστασης είναι πολύ σημαντικό και καλά τεκμηριωμένο. Είναι εκτενές και καλύπτει όλα τα ζητήματα. Για την Ελλάδα περιλαμβάνει σημαντικές συστάσεις. Διαπιστώνει όχι μόνο τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να συσκοτιστούν οι αποκαλύψεις, αλλά εντοπίζει την αφετηρία της θεσμικής παρακμής, με την υπαγωγή της ΕΥΠ στον κ. Μητσοτάκη. Στιγματίζει την τροπολογία που απαγόρευσε την πληροφόρηση των θυμάτων παρακολούθησης και θεσμοθετεί την απόλυτη ασυδοσία και το σκοτάδι για τις υποκλοπές. Αναφέρεται σε όλες τις μεθοδεύσεις, από την απόπειρα εκφοβισμού και υπονόμευσης της ΑΑΔΕ μέχρι στο παρακρατικό δίκτυο που είχε οργανωθεί από την ΕΥΠ και ιδιώτες γύρω από το μέγαρο Μαξίμου», είπε το μέλος της επιτροπής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.
«Στην Ελλάδα παρακολουθούσαν τους πάντες: τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, υπουργούς, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, μέλη της αντιπολίτευσης, την αδερφή και τα ανίψια του πρωθυπουργού... Ο μοναδικός που δεν παρακολουθούνταν στον κύκλο του πρωθυπουργού ήταν ο σκύλος του! Αν είχε κινητό θα παρακολουθούνταν και αυτός! Η κυβέρνηση δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες αυτές. Είναι, λοιπόν, σημαντικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει επιτέλους τις πολιτικές της ευθύνες και να διεξαγάγει έρευνα. Το ίδιο και η Europol: Πρέπει να εμπλακεί και να βοηθήσει να προωθηθεί η έρευνα», συμπλήρωσε.
Αναλυτικά, οι συστάσεις της επιτροπής PEGA για την Ελλάδα: «Συμπεραίνει ότι παραβιάσεις και φαινόμενα κακής εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα και καλεί τη χώρα:
- α) Επειγόντως να αποκαταστήσει και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικού προληπτικού και κατασταλτικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου και εποπτείας.
- β) Να καταργήσει επειγόντως όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν με τη νομοθεσία αγαθών διπλής χρήσης, να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές, μεταξύ άλλων προς το Σουδάν.
- γ) Να διασφαλίζει ότι οι Αρχές μπορούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα να διερευνήσουν όλους τους ισχυρισμούς της χρήσης spyware.
- δ) Να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του ν. 2472/1997 που καταργούσε τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ειδοποιεί τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
- ε) Να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των σχετικών εποπτικών οργάνων, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και οι Αρχές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα εποπτικά όργανα να απολαμβάνουν πλήρη συνεργασία και πρόσβαση σε πληροφορίες και να παρέχουν πλήρη ενημέρωση σε όλα τα θύματα.
- στ) Να ανατρέψει τη νομοθετική αλλαγή του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού.
- ζ) Να εφαρμόσει επειγόντως την Οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.
- η) Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
- θ) Να ξεκινήσει επειγόντως αστυνομική έρευνα μετά τη φερόμενη κατάχρηση του κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού και να κατασχέσει τα φυσικά στοιχεία πληρεξούσιων, εταιρειών μεσαζόντων και όσων εμπορεύονται λογισμικά που συνδέονται με μολύνσεις από λογισμικό υποκλοπής spyware.
- ι) Καλεί τη Europol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας