Να τις εμπιστευτεί κανείς ή να μην τις εμπιστευτεί; Το παραλλαγμένο σεξπιρικό ερώτημα ταιριάζει γάντι στις δημοσκοπήσεις εν γένει, πόσο μάλλον στη Βρετανία, μετά την παταγώδη αποτυχία όλων των εταιρειών σφυγμομετρήσεων να προβλέψουν όχι απλά τη σαρωτική νίκη, αλλά την αυτοδυναμία των Τόρις στις εκλογές του Μάη.
Και τώρα, παραμονές της έναρξης της ψηφοφορίας -μέσω ταχυδρομείου ή διαδικτυακά- για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του Εργατικών, το χθεσινό γκάλοπ της εταιρείας YouGov για λογαριασμό των Times του Λονδίνου ήρθε να προκαλέσει νέες κρίσεις πανικού στο κόμμα της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ακόμα παραπαίει από τις αναταράξεις της χειρότερης εκλογικής του επίδοσης εδώ και δεκαετίες.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ένας από τους πιο μαχητικούς «αντάρτες» της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών, που μπήκε σφήνα ως αουτσάιντερ την τελευταία στιγμή στην κούρσα διαδοχής του παραιτηθέντος Εντ Μίλιμπαντ, εμφανίζεται να υπερδιπλασιάζει το προβάδισμά του απέναντι στους άλλους τρεις, σαφώς πιο κεντρώους συνυποψηφίους του.
Προηγείται με 53% στην προτίμηση 1.411 ψηφοφόρων των Εργατικών, ποσοστό αυξημένο κατά 17 μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση πριν από τρεις εβδομάδες, που τον βγάζει αυτόματα νικητή των εσωκομματικών εκλογών.
Ετσι, ο Αντι Μπέρναμ -πρώην υπουργός Υγείας επί πρωθυπουργίας Γκόρντον Μπράουν και φαβορί για την ηγεσία, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων- τρώει τη... σκόνη του Κόρμπιν με 21%, ξεμένοντας πίσω του με 32 ποσοστιαίες μονάδες.
Οσο για τις δύο κυρίες της αναμέτρησης; Η Ιβέτ Κούπερ, πρώην υπουργός Εργασίας και σκιώδης υπουργός Εσωτερικών την τελευταία τετραετία, έρχεται τρίτη με 18%, ενώ η Λιζ Κένταλ, η «μπλερική» σκιώδης υπουργός Υγείας, εμφανίζεται στον πάτο, με μόλις 8%.
Ο επικεφαλής της YouGov, Πίτερ Κέλνερ, διευκρίνισε πάντως πως παραμένουν ρευστοί αρκετοί καθοριστικοί παράγοντες για την έκβαση της ψηφοφορίας -που ξεκινά στις 14 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή στελεχών, απλών μελών και εγγεγραμμένων υποστηρικτών του κόμματος- καθώς υπάρχει ακόμα περιθώριο να αλλάξουν γνώμη και να ψηφίσουν διαφορετικά απ’ ό,τι δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις.
«Πρόκειται για αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης, παρά για ακριβή πρόβλεψη των τελικών αποτελεσμάτων» υπογράμμισε, για να προσθέσει όμως πως θα μείνει «κατάπληκτος» αν ο Κόρμπιν δεν εκλεγεί εν τέλει νέος ηγέτης των Εργατικών.
Κι ο ίδιος ο 66χρονος βετεράνος βουλευτής, σφοδρός πολέμιος της λιτότητας και του νεοφιλελεύθερου δόγματος, που ευελπιστεί να επαναφέρει την -πάλαι ποτέ- ιστορική παράταξη της βρετανικής εργατικής τάξης από την κεντρώα στροφή επί Τόνι Μπλερ στις σοσιαλιστικές της ρίζες, συνιστά προσοχή, παραμένοντας επιφυλακτικός για την έκβαση της αναμέτρησης.
Δηλώνοντας αμήχανος από την «Κορμπινμανία» που σαρώνει ειδικά τις νεαρές ηλικίες ψηφοφόρων, παραδέχεται ότι η προεκλογική του εκστρατεία πηγαίνει εξαιρετικά καλά.
Εξακολουθεί να αλωνίζει τη βρετανική επικράτεια και να εκφωνεί ομιλίες σε κατάμεστες εκδηλώσεις, απολαμβάνοντας ήδη τη στήριξη 152 τοπικών οργανώσεων των Εργατικών, έναντι 111 που στηρίζουν Μπέρναμ, 109 που στηρίζουν Κούπερ και μόλις 18 που στηρίζουν Κένταλ.
Από τον Μάιο το κόμμα έχει αποκτήσει 79.000 νέα μέλη, ενώ στους καταλόγους υποστηρικτών του έχουν εγγραφεί άλλοι 145.000 πολίτες.
Μερίδα του συντηρητικού Τύπου αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη των Εργατικών χαρακτηρίζουν την πιθανή επικράτησή του «καταστροφή» για την παράταξη, καταγγέλλοντας ότι στις λίστες των νέων εγγεγραμμένων υποστηρικτών «διεισδύουν» μαζικά και παράτυπα μέλη ακροαριστερών οργανώσεων, αλλά και στελέχη των Πρασίνων και των Τόρις, που θέλουν να δουν τον Κόρμπιν νικητή.
Στον λυσσαλέο λεκτικό πόλεμο κατά του αριστερού υποψήφιου μπήκε χθες και ο διαβόητος σύμβουλος επικοινωνίας του Μπλερ, Αλιστερ Κάμπελ, αποκαλώντας ενδεχόμενη επικράτησή του «τροχαίο δυστύχημα» που θα «ρίξει στον γκρεμό» τους Εργατικούς, εγκαινιάζοντας το σλόγκαν «ABC – Anyone But Corbyn», που μεταφράζεται: «Οποιοσδήποτε εκτός από τον Κόρμπιν».
Επίσημα το κόμμα πάντως υπεραμύνεται της αξιοπιστίας και της δημοκρατικότητας της εκλογικής διαδικασίας, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν σε ειδικό συνέδριο στις 12 Σεπτεμβρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας