Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο Ερντογάν... γλυκοκοιτάζει τον ηγέτη των εθνικιστών, Μπαχτσελί | ΕPA/ PRIME MINISTER PRESS OFFICE

Νέο «φλερτ» Ερντογάν με τους εθνικιστές

«Διαστρέβλωση» των λεγομένων του -όπως ο ίδιος μετέπειτα ισχυρίστηκε- ή «γλώττα λανθάνουσα» για να μετρηθούν στην Αγκυρα οι πρώτες αντιδράσεις; Οπως και να ‘χει, οι χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου του εθνικιστικού MHP, Σεμίχ Γιαλτσίν, με τις οποίες άνοιξε την «πόρτα» συνεργασίας του κόμματός του με τον ισλαμοσυντηρητικό AKP, εκλαμβάνονται ήδη ως προαναγγελία των όσων έπονται στο ρευστό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, δύο μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

«Δεν θα στηρίξουμε μια συνηθισμένη κυβέρνηση μειοψηφίας από το AKP», δήλωσε χθες ο Γιαλτσίν στο πρακτορείο Reuters, σκιαγραφώντας το σκηνικό άρσης του πολιτικού αδιεξόδου. «Ομως αν η κυβέρνηση μειοψηφίας σημαίνει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει σε εκλογές, θα πρέπει να δούμε την ημερομηνία της κάλπης».

«Μπορούμε λοιπόν να στηρίξουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας του AKP», υπογράμμισε, «υπό την προϋπόθεση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον προσεχή Νοέμβριο» και ότι θα τερματιστεί επίσημα η ειρηνευτική διαδικασία με το PKK, που πρακτικά έχει ήδη καταρρεύσει (μόνον χθες σκοτώθηκαν τρεις Τούρκοι στρατιώτες σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις του PKK στην επαρχία Σιρνάκ, στις οποίες ο τουρκικός στρατός απάντησε με αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεών του στα νοτιοανατολικά της χώρας).

Με μεθύστερη ανακοίνωση, ο αντιπρόεδρος του MHP -το οποίο μετεκλογικά άγεται και φέρεται ως προς τις επιλογές του- τα «μάζεψε» κατά τι, υποστηρίζοντας γενικόλογα πως «είναι αδιανόητο να δούμε θετικά την προοπτική μίας κυβέρνησης μειοψηφίας». Ομως το Reuters «μετέφρασε» την ανασκευή Γιαλτσίν σε «ένδειξη της ευαισθησίας γύρω από τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στην Αγκυρα», οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Αυγούστου.

Οχι τυχαία, εξάλλου, οι δηλώσεις Γιαλτσίν έγιναν την επομένη της ολοκλήρωσης των διερευνητικών επαφών του AKP με τους κεμαλιστές του CHP, για τις οποίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ανέφερε ότι «έχουν φθάσει σε θετικό στάδιο. Εάν όμως ο ηγέτης του CHP Κιλιτσντάρογλου μας πει: “Συγγνώμη, αλλά δεν θα σχηματίσουμε κυβέρνηση”», συμπλήρωσε, «τότε θα απευθυνθούμε στο MHP», μάλιστα τάχιστα, εντός της εβδομάδας...

Ας μη γελιόμαστε, έγραφε χθες στη Zaman ο αρθρογράφος Σεϊφετίν Γκιουρσέλ, «είναι σχεδόν βέβαιο ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ AKP και CHP είναι αδύνατη. Ο Κιλιτσντάρογλου παραδέχθηκε δημόσια ότι ο πρόεδρος Ερντογάν προτιμά ξεκάθαρα νέες εκλογές, ευελπιστώντας ότι το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα θα ανακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, παρά το ότι ο Νταβούτογλου θα προτιμούσε να σχηματίσει έναν συνασπισμό που θα του έδινε διέξοδο διαφυγής από τον έλεγχο του προέδρου.

»Δεδομένου όμως ότι ο Ερντογάν παραμένει ο de facto αρχηγός στο AKP, οι προτιμήσεις του Νταβούτογλου δεν μετράνε. Κι έτσι, θα πρέπει να εξετάσουμε την περίπλοκη διαδικασία οργάνωσης μιας νέας προσφυγής στην κάλπη, παρά τις τεχνητές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού».

Εάν λοιπόν μέχρι στις 25 του μηνός δεν προκύψει κυβέρνηση, το Σύνταγμα προβλέπει τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης μέχρι να στηθεί η νέα κάλπη, στην οποία θα μετέχουν αναλογικά όλα τα κόμματα της σημερινής Βουλής. Tουτέστιν και του μεγάλου εκλογικού «εχθρού»: του φιλοκουρδικού HDP, η ηγεσία του οποίου έχει ήδη μπει τεχνηέντως σε δικαστική «μέγκενη» για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης», ήτοι του PKK.

Εφιάλτης οι Κούρδοι

Αυτή η προοπτική συμμετοχής του HDP σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, εν όψει εκλογών, αποτελεί πολιτικό «εφιάλτη» τόσο για το AKP όσο και για το MHP, παρατηρεί η Zaman. Η εναλλακτική, επισημαίνει, «είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας πριν από τις 25 Αυγούστου. Φυσικά το AKP θα προτιμούσε η θητεία της να ήταν τουλάχιστον έξι μήνες, ώστε να έχει χρόνο για να μεταπείσει τους ψηφοφόρους που έχασε στις εκλογές της 7ης Ιουνίου» -προς το παρόν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα απέχει από τον εκλογικό στόχο του 44% και της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ως εκ τούτου, «το AKP χρειάζεται το MHP», επισημαίνει ο Σ. Γκιουρσέλ. Και «χωρίς αμφιβολία, ο εθνικιστής ηγέτης Μπαχτσελί θα πιέσει τον Ερντογάν για να δεχθεί τους όρους του MHP», τους οποίους δεν έχει ακόμη επακριβώς διευκρινίσει. Εχει βέβαια ήδη αξιώσει, εκτός από την «ταφόπλακα» στο Κουρδικό, διώξεις -έστω και πολιτικές- όσων στελεχών του AKP εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς, καθώς και περιορισμό του ίδιου του Ερντογάν στον συνταγματικό του ρόλο. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο αρθρογράφος της Zaman, «το MHP δεν θα αφήσει στο AKP μεγάλο περιθώριο χρόνου»...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νέο «φλερτ» Ερντογάν με τους εθνικιστές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας