Τα σχέδιά της για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης στα τρία και πλέον εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία, που έχουν καταφύγει σε κράτη-μέλη της Ε.Ε., παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα μέτρα εκπορεύονται από την οδηγία για τη χορήγηση προσωρινής προστασίας, που ενεργοποιήθηκε πρώτη φορά για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, και αποσκοπούν στη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε εκπαίδευση, περίθαλψη, στέγαση και εργασία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδεσμεύει λοιπόν έως και 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης, χωρίς να αποσαφηνίζεται ακόμα πώς και πού θα δαπανηθούν. Στα μέτρα συγκαταλέγεται η λεγόμενη «Πλατφόρμα Αλληλεγγύης», που θα βοηθήσει τον συντονισμό του έργου εθνικών κυβερνήσεων και υπηρεσιών της Ε.Ε., διευκολύνοντας παράλληλα τη μετακίνηση προσφύγων σε κράτη-μέλη τα οποία προτίθενται να τους φιλοξενήσουν αλλά και σε χώρες εκτός ευρωπαϊκού μπλοκ, όπως Βρετανία και Καναδάς. Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, αναφέρθηκε και στο κρίσιμο ζήτημα της προστασίας των προσφύγων -ειδικά των ασυνόδευτων παιδιών- από εγκληματικά κυκλώματα εκμετάλλευσης.
«Δυστυχώς έχουμε κάποια σημάδια για αυτοκίνητα που περιμένουν να παραλάβουν ανθρώπους· γυναίκες και παιδιά, ευάλωτους ανθρώπους» προειδοποίησε. «Εχουμε κάποιες ενδείξεις από διαδικτυακές υπηρεσίες ότι έχει αυξηθεί η ζήτηση Ουκρανών γυναικών για σεξουαλικούς σκοπούς. Ξέρουμε επίσης ότι οι Ουκρανοί βρίσκονταν στις πέντε υψηλότερες θέσεις πολιτών [που εμπλέκονται] σε διακίνηση και εμπορία ανθρώπων ήδη πριν από τον πόλεμο, οπότε αυτό αποτελεί τεράστιο κίνδυνο» συμπλήρωσε η επίτροπος.
Ξεκαθάρισε δε ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να καθορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα κατανεμηθούν σε κάθε χώρα, έτσι ώστε να αποφευχθεί επανάληψη της οξύτατης διαμάχης που είχε ξεσπάσει κατά την προσφυγική κρίση του 2015-16, όταν τα 27 κράτη-μέλη είχαν γίνει… μπίλιες για τον καταμερισμό του ενός εκατομμυρίου προσφύγων του πολέμου της Συρίας, με τις ξενόφοβες κυβερνήσεις της Αυστρίας και της Ομάδας του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) να αρνούνται κατηγορηματικά τότε να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης και να δεχτούν Σύρους πρόσφυγες. Σύμφωνα με την Ευρωπαία επίτροπο, το θέμα του «δίκαιου καταμερισμού του βάρους» θα συζητηθεί τη Δευτέρα μεταξύ των υπουργών Μετανάστευσης της Ε.Ε.
Ο καιρός βέβαια έχει γυρίσματα και η ειρωνεία τώρα είναι πως οι χώρες του Βίζεγκραντ έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή υποδοχής των Ουκρανών προσφύγων. Κι έτσι ο μισαλλόδοξος και ευρωσκεπτικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, -που αντιμετωπίζει δύσκολη μάχη για την επανεκλογή του στις βουλευτικές εκλογές της 3ης Απριλίου- έπεσε στην ανάγκη της Ε.Ε. Βρέθηκε δηλαδή στη δυσάρεστη θέση να αναγκαστεί να ζητήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για να βοηθηθεί η χώρα του στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης!
Παρά την αρχική του άρνηση λοιπόν να πάρει δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης -και ενώ η Κομισιόν δεν έχει εγκρίνει εκταμίευση χρημάτων σε Ουγγαρία και Πολωνία, καθώς αμφότερες δεν έχουν εφαρμόσει τις συστάσεις για το κράτος δικαίου, με την ουγγρική κυβέρνηση να εγκαλείται μάλιστα και για αναποτελεσματικότητα κατά της διαφθοράς- ο Ορμπαν έκανε πίσω και ζήτησε αποδέσμευση όλων των κονδυλίων που αναλογούν στη χώρα του, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης παροχής δανειακής διευκόλυνσης. Επικαλέστηκε τους 450.000 και πλέον Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ουγγαρία, υπογραμμίζοντας ότι η «συνυπευθυνότητα» μεταξύ των κρατών-μελών είναι ζωτική εν μέσω της κρίσης! Κοίτα ποιος μιλάει…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας