Η βροχή από πέτρες που δέχτηκε προχθές ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει άρον άρον την τελετή μνήμης για τα 20 χρόνια από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία, καταδεικνύει, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ότι οι πληγές του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία παραμένουν ανοιχτές και ότι απαιτούνται πολύ σοβαρές προσπάθειες, αμφίπλευρες, προκειμένου να επουλωθούν πλήρως, αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η τριμερής προεδρία της βοσνιακής ομοσπονδίας, στο Σαράγεβο, καταδικάζει «με τον εντονότερο δυνατό τρόπο την επίθεση εναντίον του Βούτσιτς και εκφράζει τη βαθιά της λύπη». Χαιρετίζοντας την παρουσία του Σέρβου πρωθυπουργού στις τελετές για την επέτειο της σφαγής 8.000 ανδρών και αγοριών της μουσουλμανικής κοινότητας από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις της Βοσνίας, υπόσχεται τη διεξαγωγή έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών του «λιθοβολισμού» Βούτσιτς.
Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος της Σρεμπρένιτσα, Καμίλ Ντουράκοβιτς, δήλωσε ότι «η επίθεση με πέτρες κατά του πρωθυπουργού της Σερβίας κατά την τελετή μνήμης για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα αποτελεί έργο νοσηρών εγκεφάλων».
Νωρίτερα, η Σερβία είχε απαιτήσει από τη Βοσνία τη δημόσια καταδίκη του πετροπόλεμου, κάνοντας λόγο για «απόπειρα δολοφονίας» του πρωθυπουργού της. Μετά την άφιξή του στο Βελιγράδι, ο Σέρβος πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τα γεγονότα. «Λυπάμαι που ορισμένοι δεν αναγνώρισαν την ειλικρινή μας πρόθεση για μια ειλικρινή φιλία ανάμεσα στους Σέρβους και τους μουσουλμάνους. Το χέρι μου παραμένει απλωμένο και θα συνεχίσω την πολιτική της συμφιλίωσης», πρόσθεσε.
Οπως επισημαίνει στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν» ο αναλυτής Γιόοστ Λάντζντιχ, παρακολουθούμε τη σφοδρή ιδεολογική μάχη μεταξύ της Μόσχας από τη μία και των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον από την άλλη αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική του Βελιγραδίου, με τη σερβική κοινή γνώμη να παραμένει διχασμένη μεταξύ φιλοευρωπαίων και εθνικιστών - μία πορεία η οποία παλαιότερα είχε συνδεθεί άρρηκτα με τη σύλληψη και παραπομπή των Μλάντιτς και Καράτζιτις στη Δικαιοσύνη.
Ο Λάντζντιχ τονίζει ακόμη ότι 20 χρόνια μετά τη «γενοκτονία», όπως τη χαρακτήρισαν δύο ανεξάρτητα και διεθνώς αναγνωρισμένα δικαστήρια, η ευθύνη για το μακελειό -η οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό τόσο στην αδράνεια που επέδειξαν οι Ολλανδοί κυανόκρανοι όσο και στη στάση Βρετανίας, ΗΠΑ και Γαλλίας- εξακολουθεί να «στοιχειώνει» τη Δύση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας