Υιοθετώντας σχεδόν ακέραια την ξενοφοβική ατζέντα του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας, που προτίμησε τελικά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη στη χώρα μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, η νεόκοπη κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας στην –πάλαι ποτέ φιλόξενη– Δανία ετοιμάζεται να περικόψει τα επιδόματα στους αιτούντες άσυλο για να αποθαρρύνει την άφιξη κι άλλων προσφύγων.
Παράλληλα εγκαινιάζει αλα καρτ εφαρμογή των κανόνων της ζώνης του Σένγκεν, επανεγκαθιδρύοντας ελέγχους στα σύνορα χωρίς να παραβιάζεται, λέει, το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης. Η λιτότητα και η γιγάντωση της Ακροδεξιάς σε Φινλανδία και Σουηδία επηρεάζουν καταλυτικά την (αντι)μεταναστευτική τους πολιτική, ενώ Γαλλία και Βρετανία αυξάνουν τα ήδη αυστηρά μέτρα ασφαλείας στα Στενά της Μάγχης για να αποτρέψουν το απέλπιδο πέρασμα παράτυπων μεταναστών από το Καλέ στο Ντόβερ.
Το αντιμεταναστευτικό τείχος της Ουγγαρίας στα νότια σύνορά της με τη Σερβία υψώνεται σε λίγους μήνες, με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών να αφήνει υπόνοιες πως εξετάζεται ακόμα και η περίφραξη όλης της χώρας αν χρειαστεί... Το ουγγρικό Κοινοβούλιο εγκρίνει με συνοπτικές διαδικασίες αλλαγή νομοθεσίας, αυστηροποιώντας την αποδοχή αιτήσεων ασύλου και επιτρέποντας την κράτηση μεταναστών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Κι ενώ η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποιεί για τις «μοιραίες επιπτώσεις» στην ασφάλεια –ήδη εξαθλιωμένων και συχνά κακοποιημένων από τις μαφίες– ανθρώπων και την παρεμπόδιση του αναφαίρετου δικαιώματός τους να ζητήσουν διεθνή προστασία, ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοινώνει έκτακτη οικονομική βοήθεια 8 εκατομμυρίων ευρώ προς τη Βουδαπέστη για να στηθούν δομές καταγραφής και στην ουγγρική μεθόριο, ώστε να επισπεύδονται οι απελάσεις όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
Τοποθετώντας πλέον την Ουγγαρία (με 67.000 αφίξεις φέτος) στην ίδια κατηγορία μεταναστευτικής «πίεσης» με την Ελλάδα (68.000 αφίξεις) και την Ιταλία (67.500), ο επίτροπος χαρακτηρίζει μονομερή αλλά νομότυπη την ανέγερση του τείχους, φέρνοντας ως παράδειγμα τους φράχτες στον Εβρο και τη μεθόριο Βουλγαρίας - Τουρκίας.
Στο μεσοδιάστημα, τα υπουργεία Εξωτερικών Αυστρίας, Ουγγαρίας και Σερβίας (που βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.) υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας για να αυξήσουν τις περιπολίες στα σερβικά σύνορα με ΠΓΔΜ και Ουγγαρία, ζητώντας βοήθεια από τις Βρυξέλλες για την πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών – ένα πειστικό πρόσχημα για να αναχαιτίσουν τα πρωτοφανή κύματα προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν τα δυτικά Βαλκάνια για να φτάσουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Μαζί με Αυστρία και Ουγγαρία, και η Γερμανία στέλνει αστυνομικούς στη μεθόριο ΠΓΔΜ - Σερβίας για να συνδράμουν στην εντατικοποίηση των ελέγχων.
Κι όλα αυτά ενώ οι μαζικές διασώσεις απελπισμένων ανθρώπων στη Μεσόγειο σπάνε το ένα «ρεκόρ» μετά το άλλο, με τις δομές υποδοχής και φιλοξενίας σε Ελλάδα και Ιταλία να καταρρέουν από τη συμφόρηση και τις ανάγκες τόσων ανθρώπων. Η ξενοφοβία θεριεύει, ακόμα και οι πρόσφυγες από τη Συρία αντιμετωπίζονται ως παρίες και οι ανθρωπιστικές αρχές της Ευρώπης αντικαθίστανται πια από ένα δόγμα καταστολής και οχύρωσης απέναντι στη μεγαλύτερη προσφυγική –και όχι απλά μεταναστευτική– κρίση που βιώνει η ήπειρός μας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας