«Ποτέ δεν υπήρξαν τόσο ξεκάθαρα εμπεριστατωμένες αποδείξεις για την τεράστιας κλίμακας οικονομική κατασκοπία στη Γαλλία, που ενορχηστρώθηκε στα υψηλότερα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης», έγραφε χθες η εφημερίδα Liberation, η οποία μαζί με τον ερευνητικό δημοσιογραφικό ιστότοπο Mediapart αποκάλυψαν τη νέα παρτίδα απόρρητων έγγραφων της NSA που δημοσιοποίησε το Wikileaks σχετικά με το μέγα σκάνδαλο μαζικής παρακολούθησης και της «συμμάχου» Γαλλίας από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Είναι το «κερασάκι στην τούρτα» που έρχεται σχεδόν μία εβδομάδα μετά τον σάλο για τους αμερικανικούς κοριούς στις επικοινωνίες τριών Γάλλων νυν και πρώην προέδρων μεταξύ 2006-2012: του Φρανσουά Ολάντ, του Νικολά Σαρκοζί και του Ζακ Σιράκ.
Παράλληλα λοιπόν με τους ενοίκους του Ελιζέ, στο στόχαστρο της NSA την περίοδο 2004-2012 είχαν μπει επίσης Γάλλοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι, αλλά πρωτίστως δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών: ο Φρανσουά Μπαρουέν επί προεδρίας Σαρκοζί και ο Πιερ Μοσκοβισί επί προεδρίας Ολάντ, επίτροπος πλέον Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Σκοπός, η υποκλοπή πληροφοριών για τον προϋπολογισμό της Γαλλίας, την εμπορική της πολιτική αλλά και τον ύποπτο ρόλο γαλλικών και αμερικανικών εταιρειών σε πιθανές καταχρήσεις του «ανθρωπιστικού» προγράμματος του ΟΗΕ για το Ιράκ «Πετρέλαιο αντί τροφίμων» τη δεκαετία του '90, ως αντιστάθμισμα στο εμπάργκο της Δύσης προς το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν.
Τουλάχιστον δε από το 2002 ώς το 2012, η NSA έκανε συστηματική και μαζική βιομηχανική κατασκοπία εναντίον περίπου εκατό επιχειρηματικών ομίλων της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων όσοι συμμετέχουν στον βασικό δείκτη του χρηματιστηρίου του Παρισιού CAC 40, σύμφωνα με τη Liberation.
Επιδίωξη εν προκειμένω η παρακολούθηση των ομίλων αυτών στη διεκδίκηση διαγωνισμών για συμβάσεις εξαγωγών ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, οι μεταφορές και η υγειονομική περίθαλψη.
«Ο στόχος δείχνει να ήταν η υπονόμευση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας γαλλικών εταιρειών» στη διεθνή αγορά υπέρ αμερικανικών ιδιωτικών συμφερόντων, αναφέρει το Mediapart.
Μάλιστα, με άκρως απόρρητο αίτημά της το 2002 που ανανεώθηκε το 2012, η NSA ζητούσε τη συνδρομή των μυστικών υπηρεσιών Βρετανίας, Καναδά, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας (οι οποίες μαζί με τις ΗΠΑ συγκροτούν τη λεγόμενη «Συμμαχία των Πέντε Αστέρων») ώστε να συλλέγουν και να μοιράζονται πληροφορίες για τις δραστηριότητες μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων, που δεν κατονομάζονται στα σχετικά ντοκουμέντα του Wikileaks.
Εγγραφο-«φωτιά»
Ιδιαίτερα ντροπιαστικό για τον Πιερ Μοσκοβισί είναι το απόρρητο έγγραφο της NSA, με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2012, που αφορά την υποκλοπή τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον επίσης Σοσιαλιστή Γάλλο γερουσιαστή Μαρσιάλ Μπουρκέν.
«Η κατάσταση της γαλλικής οικονομίας είναι χειρότερη απ' όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί και θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», ομολογούσε τότε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός (!), που δεχόταν πιέσεις για επαναχορήγηση κρατικού βοηθήματος (γνωστού ως «πρόγραμμα AER») σε Γάλλους ανέργους, που δεν είχαν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη.
Γνωρίζοντας πως δεν υπήρχαν τα απαραίτητα κονδύλια, ο Μπουρκέν τον προειδοποιούσε πως οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα με μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων της εργατικής τάξης, που θα στρέφονταν (όπως συνέβη) στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.
Ο Μοσκοβισί διαφώνησε (κι εν τέλει έπεσε έξω) ως προς τις εκλογικές επιπτώσεις, προτάσσοντας ως σημαντικότερο το ζήτημα του κλεισίματος εργοστασίων και της απόλυσης 8.000 εργατών της αυτοκινητοβιομηχανίας «PSA Peugeot Citroen».
Είχε τονίσει δε πως ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013, αλλά και του 2014 δεν επρόκειτο να αποτελέσουν «καλά νέα» για τους πολίτες, αφού η κυβέρνηση θα χρειαζόταν να βρει επιπλέον 33 δισεκατομμύρια ευρώ, υποτιμώντας τις ανησυχίες του Μπουρκέν πως η κυβέρνηση Ολάντ θα βρισκόταν στην ίδια θέση με την -επίσης σοσιαλιστική- κυβέρνηση Θαπατέρο στην Ισπανία, η οποία είχε δεχτεί σφοδρές επικρίσεις για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους.
Ο Μοσκοβισί παραιτήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών πέρσι, ενώ το γαλλικό δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και βρίσκεται στο 97,5% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Πριν δε από τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση και του ιδίου από την NSA, ο επίτροπος είχε δηλώσει σοκαρισμένος από την κατασκοπία εναντίον των τριών Γάλλων προέδρων, «τουιτάροντας» στις 24 Ιουνίου πως τέτοιες πρακτικές «είναι απαράδεκτες μεταξύ φίλων και συμμάχων», με την επισήμανση πως θα απαιτούσε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ αν έπεφτε και ο ίδιος θύμα υποκλοπών!
Περιμένουμε λοιπόν να δούμε...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας