Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Τις... ορδές των Σύρων που επιχειρούν να μπουν από τη Σερβία στην Ουγγαρία θέλησε να σταματήσει με την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα ο Ούγγρος πρωθυπουργός, αλλά η γενική κατακραυγή τον έκανε να το ξανασκεφτεί | Edvard Molnar/ MTI via AP

Αν έχεις... «τείχη», διάβαινε

Στη μεσοβέζικη απόφαση να πουν οριστικό «όχι» στο σχέδιο Γιούνκερ-Αβραμόπουλου για επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων στη μετεγκατάσταση προσφύγων και «ναι μεν, αλλά» στην αναλογική κατανομή τους αποκλειστικά σε εθελοντική βάση, αναμενόταν ώς αργά χθες βράδυ να έχουν καταλήξει οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Υπό τη βαριά σκιά του ελληνικού ζητήματος, η συζήτηση για τη μετανάστευση άργησε πολύ να ξεκινήσει, αλλά το αποτέλεσμά της το είχε ήδη προδικάσει ο Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής.

«Δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις», αλλά «αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να μην κάνουμε τίποτα. [...] Η αλληλεγγύη χωρίς θυσίες είναι σκέτη υποκρισία», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προαναγγέλλοντας παράλληλα το δόγμα αποτροπής που θα διέπει και επίσημα εφεξής την (αντι)μεταναστευτική πολιτική της «Ενωμένης» Ευρώπης. «Πάνω απ' όλα χρειάζεται να περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση και αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Αναμένω από την Ε.Ε. να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα: όλοι όσοι δεν είναι νόμιμοι αιτούντες άσυλο, δεν θα έχουν καμία εγγύηση πως θα παραμείνουν στην Ευρώπη».

«Σε εθελοντική βάση»

Σύμφωνα με προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου, που επικαλέστηκε χθες το Reuters, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επρόκειτο να συμφωνήσουν πως «στη μετεγκατάσταση, τα επόμενα δύο χρόνια από Ιταλία και Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη, 40.000 προσώπων με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας, θα συμμετέχουν όλες οι χώρες», με ορισμένα κράτη της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης (όπως Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) να ζητούν εγγυήσεις πως θα εφαρμοστεί μόνο σε προσωρινή και εθελοντική βάση, αρνούμενα να εκχωρήσουν το δικαίωμα στην Κομισιόν να τους επιβάλει πόσους πρόσφυγες θα δεχτεί το καθένα.

Ακόμα και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, πάντως, εξέφρασε επιφυλάξεις για την ευόδωση ενός τέτοιου μηχανισμού, υπογραμμίζοντας πως «εθελοντικά ή διακυβερνητικά σχήματα έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και έχουν αποτύχει». Πέταξε μάλιστα ξεκάθαρη μπηχτή προς τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, τονίζοντας ότι η μεταναστευτική κρίση «θέτει σε κίνδυνο περισσότερο από ποτέ» το μέλλον της ζώνης του Σένγκεν, ειδικά από πολιτικούς που θέλουν να κλείσουν τα σύνορα.

«Πιστεύουμε πως υπάρχει μόνο μία λύση: ο καθένας πρέπει να υπερασπίζεται τα δικά του σύνορα. Μέσα στα επόμενα χρόνια, εκατομμύρια θα έρθουν προς τα εδώ αν θεωρήσουν πως έχουν μια ευκαιρία να μπουν», είχε δηλώσει φτάνοντας στη σύνοδο ο Ορμπαν, που ετοιμάζεται να υψώσει αντιμεταναστευτικό τείχος στα νότια σύνορα της χώρας του με τη Σερβία. Υπό την πίεση της πανευρωπαϊκής κατακραυγής, η κυβέρνησή του όμως δείχνει να υπαναχωρεί από τη μονομερή αναστολή της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Η απόφαση για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει η κατανομή των προσφύγων ανά χώρα θα ληφθεί στα τέλη του Ιουλίου, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος κάθε κράτους-μέλους, την οικονομική του κατάσταση και τον πληθυσμό του. Τα κριτήρια θα υποκαταστήσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί επιβολής υποχρεωτικών ποσοστώσεων. Σύμφωνα δε με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, η εμπρηστική λέξη «ποσόστωση» θα έχει αφαιρεθεί από το τελικό κείμενο συμπερασμάτων, ενώ θα γίνεται αναφορά σε «μια ισορροπημένη και γεωγραφικά πλήρη προσέγγιση στη μετανάστευση, βασισμένη στην αλληλεγγύη και την ευθύνη».

Το βάρος της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. πέφτει ανοιχτά πια στην καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης, μέσω της εντατικοποίησης των επαναπατρισμών και απελάσεων ανθρώπων που δεν δικαιούνται άσυλο, με αμφιλεγόμενα -αν μη τι άλλο μέτρα- όπως η ενίσχυση των εξουσιών της Frontex και της δημιουργίας «οργανωμένων συνοριακών ζωνών» (τα λεγόμενα «hot spots») που ετοιμάζονται ήδη στη νότια Ιταλία (πιθανόν σύντομα και στην Ελλάδα), ώστε να επιταχύνεται η καταγραφή, η δακτυλοσκοπία και ενδεχομένως η κράτηση και τελικά η απέλαση όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Αντί λοιπόν να κουβεντιάσουν για τη δημιουργία ενός καλύτερα οργανωμένου και δικαιότερου συστήματος διαχείρισης των περισσοτέρων από 125.000 ανθρώπων, που έχουν ήδη φτάσει φέτος σε Ελλάδα και Ιταλία μέσω της Μεσόγειου, οι 28 ηγέτες επικεντρώνονται στο πώς να τους κρατήσουν έξω από την ευρωπαϊκή επικράτεια. «Χρειαζόμαστε συμφωνίες για την επανεισδοχή ατόμων [στις χώρες προέλευσής τους] ώστε να καταστεί σαφές στους διακινητές πως όσους στέλνουν εδώ παράνομα, θα τους επιστρέφουμε πίσω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αν έχεις... «τείχη», διάβαινε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας