Οσο κι αν ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» της σημερινής και αυριανής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες παραμένει η επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές της, το «τοξικό» ζήτημα της μετανάστευσης αναμένεται να κυριαρχήσει και να πολώσει περαιτέρω τις συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών.
«Είναι πλέον βέβαιο πως η πρόταση της Κομισιόν για μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες χώρες της Ε.Ε. μέσω υποχρεωτικών ποσοστώσεων έχει οριστικά ηττηθεί», έγραφε χθες ο ιστότοπος EurActiv, αναφέροντας μάλιστα πως η έμφαση θα δοθεί στην άμεση εφαρμογή μέτρων για την εντατικοποίηση της επιστροφής παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.
«Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη πιο ενεργή όχι στο να ανοίξει κι άλλο την πόρτα [στους μετανάστες], αλλά να βοηθήσει στο να κλείσουμε τα παράθυρα», δήλωσε στο EurActiv υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε., απηχώντας την ουσία των συνομιλιών για το Μεταναστευτικό μεταξύ των 28 ηγετών.
Θυμήθηκαν την ηθική
Ακόμα και χθες, παρ’ όλα αυτά, η Βουλγάρα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνιζε πως η Κομισιόν «εμμένει» στις προτάσεις της επειδή είναι «ηθικά σωστές» και εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ε.Ε. «συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων ασφαλείας».
Σύμφωνα με προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής, που επικαλείται το Associated Press, «όλα τα κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν μέχρι τα τέλη Ιουλίου για την κατανομή» των προσφύγων, υπό την εξάμηνη προεδρία του Λουξεμβούργου. «Πολύ λίγα, πολύ αργά», απαντούν ανθρωπιστικές και προσφυγικές οργανώσεις, τονίζοντας ότι οι μεταναστευτικές ροές κορυφώνονται μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.
Ολα δείχνουν λοιπόν ότι η επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων ανά χώρα θα απορριφθεί, με τον ίδιο τον Πολωνό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να θεωρεί πως το σχέδιο «δεν θα περάσει». Επί της αρχής αντίθετα φέρονται να είναι 12-13 κράτη-μέλη, άλλα 12 το κουβεντιάζουν χωρίς να αποδέχονται τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια αναλογικότητας και μόλις 2 (πιθανότατα Ελλάδα και Ιταλία) θεωρούν πως οι 40.000 πρόσφυγες είναι πολύ λίγοι.
Ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η εθελοντική, άτυπη εφαρμογή του μέτρου της μετεγκατάστασης για την ανακούφιση των «χωρών πρώτης γραμμής» -κυρίως τη χώρα μας και την Ιταλία- παραμένει στο τραπέζι και θα συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου.
Οι αποφάσεις των «28» αναμένεται να επικεντρωθούν στην άμεση επίσπευση επαναπατρισμών ή απελάσεων παράτυπων μεταναστών και στο πλαίσιο αυτό θα ενισχυθούν περαιτέρω οι αρμοδιότητες της Frontex, ώστε να μπορεί αυτόνομα και εντατικά πια να ξεκινά διαδικασίες επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.
Η Ε.Ε. θα προτείνει να συναφθούν και συμφωνίες επανεισδοχής με γειτονικές χώρες, π.χ. της Αφρικής, που θα δεσμεύονται να δέχονται πίσω οικονομικούς μετανάστες, με αντάλλαγμα αναπτυξιακή οικονομική βοήθεια, προκειμένου να ενισχύσουν μεταξύ άλλων τους ελέγχους στα σύνορά τους και την πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών.
Ολα αυτά θα συζητηθούν και στη σύνοδο Ε.Ε.-Αφρικής το φθινόπωρο στη Μάλτα, ενώ ξεχωριστή σύνοδος αναμένεται να διεξαχθεί και για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι πρωτόγνωρες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ετών.
Το Ουγγρικό μέτωπο
Στην Κεντρική Ευρώπη άλλωστε μαίνεται μια άλλη διαμάχη για το Μεταναστευτικό, μετά τη δεύτερη ακραία και μονομερή απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπαν να αναστείλει επ’ αόριστον την εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου, αρνούμενη πλέον να δέχεται πίσω όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις ασύλου στην επικράτειά της, αλλά έχουν μεταβεί σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ζώνης του Σένγκεν.
Επειτα λοιπόν από την εμπρηστική ανακοίνωση για «προσωρινό σφράγισμα των συνόρων» της με τη Σερβία μέσω της ανέγερσης αντιμεταναστευτικού τείχους, η κόντρα κορυφώνεται τώρα και με τη γειτονική της Αυστρία που δηλώνει εξοργισμένη και απειλεί να επιβάλει δικούς της ελέγχους στη μεθόριό της με την Ουγγαρία.
Η Βιέννη πλήττεται άμεσα από την απόφαση της Βουδαπέστης, καθώς δεν θα μπορεί πια να επιστρέφει χιλιάδες ανθρώπους που έχουν περάσει στην αυστριακή επικράτεια έχοντας ήδη ζητήσει άσυλο από την Ουγγαρία.
Αμεσες εξηγήσεις από τις ουγγρικές αρχές ζήτησε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τη Βουδαπέστη να απαντά πως «για λόγους προστασίας των ουγγρικών συμφερόντων και του ουγγρικού λαού» δεν μπορεί να δεχτεί άλλους «παράνομους μετανάστες», οι οποίοι ξεπερνούν τις 60.000 μέσα στο 2015. Προτείνει μάλιστα να επιστρέφονται στη χώρα της Ε.Ε. από την οποία έφτασαν εκεί, δηλαδή την Ελλάδα...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας