«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για τους Σοσιαλδημοκράτες να ανοίγουν πανηγυρικά σαμπάνιες», σχολιάζει ο ευρωπαϊκός ιστότοπος Politico για το προεκλογικό σκηνικό στη Γερμανία. «Ηδη, ωστόσο, βάζουν μπουκάλια να παγώνουν»…
Καθώς ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για τις κρίσιμες εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, δημοσκόποι και αναλυτές μιλούν για την επερχόμενη μεγάλη ανατροπή στη γερμανική πολιτική σκηνή, έπειτα από 16 χρόνια σκληρής πρωτοκαθεδρίας της απερχόμενης (και μετανοημένης, κατόπιν εορτής, για τα πεπραγμένα της στη χώρα μας) καγκελαρίου Μέρκελ.
Μετά και το προχθεσινό, δεύτερο ντιμπέιτ των τριών επικρατέστερων για την καγκελαρία υποψηφίων -το οποίο κέρδισε ξανά ομόφωνα και με μεγάλη διαφορά, όπως και το πρώτο, ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς-, νέα δημοσκόπηση, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Bild, καταδεικνύει παγίωση των εκλογικών τάσεων, με απειροελάχιστες διαφορές σε εβδομαδιαία βάση.
Οι νυν συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) διατηρούν σταθερό ποσοστό και προβάδισμα, με 26%, όπως καταγράφει η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA. Η λεγόμενη Χριστιανική Ενωση των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) παραμένει καθηλωμένη στη δεύτερη θέση, στο 20,5%.
Οι Πράσινοι παραμένουν τρίτο κόμμα, με 15%, χάνουν όμως μισή ποσοστιαία μονάδα. Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 12,5%. Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,5%, σημειώνοντας άνοδο 0,5%. Στο 6,5% παραμένει η Αριστερά (Die Linke).
Κοιτάζουν Αριστερά
Στο ντιμπέιτ της Κυριακής μάλιστα -το προτελευταίο της προεκλογικής περιόδου-, τόσο ο Σολτς όσο και η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, άφησαν κατά μέρος τα προεκλογικά ταμπού και ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού, με τρίτο κόμμα την Αριστερά.
«Φυσικά και είναι δημοκρατικό κόμμα», αναγκάστηκε να σχολιάσει -το αυτονόητο- για το μικρό αριστερό κόμμα η Μπέρμποκ, απέναντι στην κινδυνολογία του συντηρητικού στρατοπέδου για «εξαιρετικά επικίνδυνη» επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε με νόημα ο Σολτς, «η αναγνώριση των διατλαντικών σχέσεων, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απαραίτητες για μια καλή διακυβέρνηση».
Αυτή ήταν λίγο πολύ και η μοναδική επί της ουσίας αναφορά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, σε ένα ντιμπέιτ που περιστράφηκε γύρω από την οικονομία και την πανδημία. Σε σημαντικό μέρος του, δε, αναλώθηκε στις δηλητηριώδεις -πλην μάλλον απέλπιδες- προσπάθειες του «άχρωμου» διαδόχου της Μέρκελ στην ηγεσία του CDU και υποψήφιου καγκελάριου της νυν κυβερνώσας Δεξιάς, Αρμιν Λάσετ, κατά του Σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου του.
Σε μια εμφανή προσπάθεια να πλήξει την αξιοπιστία του Σολτς και να προσεταιριστεί έτσι μέρος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων (σήμερα στο 25% του εκλογικού σώματος, αποτελώντας τον μεγάλο «άγνωστο Χ» σε αυτές τις εκλογές, μαζί με τις επιστολικές ψήφους), ο Λάσετ τού ζήτησε εξηγήσεις για δύο οικονομικά σκάνδαλα (Wirecard, CumEX) και μία εν εξελίξει έρευνα στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο έρευνας για ενδεχόμενες παραλείψεις της υπηρεσίας κατά του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.
Η απάντηση που εισέπραξε ήταν κατηγορίες για λαϊκισμό και δημαγωγία. Και κάπως έτσι τελείωσε μία μακρά συζήτηση, καθώς ο Λάσετ δεν θέλησε προφανώς να «σκαλίσει» κι άλλο υποθέσεις που μπορεί να πλήξουν και το νυν συγκυβερνών CDU. Αυτοαναιρούμενος, δε, δήλωσε στη συνέχεια ανοιχτός σε μία νέα συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Αγχωμένος ο Λάσετ
Χθες, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να ενισχύσει τα ποσοστά του, ο «επίγονος» της Μέρκελ παρουσίασε στο Βερολίνο «πρόγραμμα 100 ημερών», στη μάλλον μακρινή -καταπώς φαίνεται- περίπτωση να εκλεγεί αυτός στην καγκελαρία. Μεταξύ άλλων, έταξε φοροελαφρύνσεις για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, μείωση της γραφειοκρατίας για την οικονομία και αυστηρότερα μέτρα στον τομέα της ασφάλειας, επιχειρώντας να χαϊδέψει τα αυτιά της μεσαίας τάξης και των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων της Δεξιάς.
«Τίποτε δεν έχει τελειώσει», υποστήριξε ο Λάσετ, όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν εάν αγωνιά που ο χρόνος μέχρι το άνοιγμα της κάλπης πια στερεύει. Και ως… παρηγοριά στον άρρωστο, πανηγύρισε για την οριακή νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, στο βόρειο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας: εκλογικό προπύργιο του CDU εδώ 40 χρόνια, όπου τα «ηνία» της απερχόμενης τοπικής συγκυβέρνησης κατέχει ωστόσο το SPD.
Αν και οι Χριστιανοδημοκράτες κατήγαγαν «πύρρειο νίκη» -εξασφαλίζοντας το 31,7% των ψήφων, από 34,3% που είχαν στις προηγούμενες εκλογές-, ο Λάσετ και το κόμμα του προτίμησαν να δουν το «ποτήρι μισογεμάτο», επιχαίροντας για το γεγονός ότι το SPD απέσπασε το 30% των ψήφων (από 31,2%) και δεν πήρε στο κρατίδιο «κεφάλι»…
Δεν είπαν κουβέντα, όμως, για το γεγονός ότι ο μεγάλος νικητής ήταν οι Πράσινοι, που αύξησαν το ποσοστό τους από 10,9% σε 15,9%, δίνοντας έτσι μία άλλη οπτική στο CDU για το πόσο «μισοάδειο» και «πικρό» μπορεί να γίνει το επόμενο εκλογικό ποτήρι...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας