Στον τερματισμό της ευρείας κλίμακας απεργίας πείνας, έπειτα από 60 ημέρες, προχώρησαν οι εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες στις Βρυξέλλες, που ζητούσαν έγγραφα διαμονής.
Εκπρόσωπος της ομάδας των συνολικά 476 ανθρώπων ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, πως οι μετανάστες και πρόσφυγες που είχαν κατασκηνώσει έξω από την εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή στο κέντρο των Βρυξελλών, σταματούν την απεργία πείνας και δίψας.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, εγκατέλειψαν το αίτημά τους για συλλογική τακτοποίηση του καθεστώτος διαμονής τους στη χώρα.
Η αναστολή του κινήματος ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα από την Ένωση των Παράτυπων Μεταναστών Υπέρ της Νομιμοποίησης (USPR), η οποία χαιρέτισε «τη χείρα που έτεινε ο υφυπουργός» Σαμί Μαχντί, αρμόδιος για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.
«Σήμερα, 21 Ιουλίου, ημέρα της εθνικής γιορτής, οι προτάσεις του Μαχντί ανακοινώθηκαν στους απεργούς», σημείωσε σε ανακοίνωσή της.
Ο Βέλγος υφυπουργός πρότεινε δύο οδούς μέσω των οποίων οι μετανάστες αυτοί θα μπορέσουν να λάβουν άδεια παραμονής: λόγω «εξαιρετικών καταστάσεων», όπως η διαμονή τους για καιρό στο Βέλγιο ή η ευάλωτη κατάστασή τους ή αφού καταθέσουν αίτηση για την παροχή ασύλου για ανθρωπιστικούς λόγους «για τους πιο ευάλωτους».
Πλέον η υπόθεση καθενός από τους 450 μετανάστες θα εξεταστεί ξεχωριστά και «η αναστολή της απεργίας δεν σημαίνει το τέλος του κινήματος», προειδοποίησε η USPR.
«Για μένα δεν ήταν ένας αγώνας ενάντια στους ανθρώπους, αλλά για τη σωστή πολιτική. Ελπίζουμε ότι κανείς δεν θα έχει μόνιμους τραυματισμούς» έγραψε ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου στο Twitter.
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, χαιρέτισε την απόφαση, προσθέτοντας ότι «μια κυβέρνηση δεν μπορεί ποτέ να δεχτεί εκβιασμό. Θα ήταν άδικο για εκείνους τους ανθρώπους που ακολούθησαν σωστά τους κανόνες».
Στο άκουσμα της ανακοίνωσης ξέσπασαν σε χειροκρότημα πολλοί άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την εκκλησία σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους απεργούς πείνας.
Οι απεργοί πείνας μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, κάποιοι εκ των οποίων παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, έκανε γνωστό η βελγική κυβέρνηση.
Η υπόθεση αυτή είχε φέρει σε δύσκολη θέση τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον φιλελεύθερο, Φλαμανδό πρωθυπουργό. Το γαλλόφωνο κόμμα PS και το κόμμα Ecolo- Groen, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, είχαν απειλήσει την Κυριακή και τη Δευτέρα ότι θα αποσύρουν τους υπουργούς τους αν κάποιος από τους απεργούς πείνας πέθαινε, με κίνδυνο να κατέρρεε η κυβέρνηση.
Οι 476 μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως Μαροκινοί και Αλγερινοί, σταμάτησαν να δέχονται τροφή στις 23 Μαΐου προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην υπηρεσία Μετανάστευσης.
Η επιτροπή που τους στήριζε, η Ένωση των Παράτυπων Μεταναστών Υπέρ της Νομιμοποίησης (USPR), τόνιζε ότι οι μετανάστες αυτοί ζουν επί χρόνια στο Βέλγιο και εργάζονται σε τομείς όπου υπάρχει έλλειψη εργατών, όπως ο οικοδομικός, ο τομέας της καθαριότητας και η εστίαση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας