Ο ισραηλινός στρατός απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τον ισραηλινό στρατό. Για πολλοστή φορά αυτή η... αμερόληπτη διαδικασία –η οποία εν προκειμένω ονομάστηκε «εκτεταμένη ποινική έρευνα» και η ολοκλήρωσή της ανακοινώθηκε μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα της Πέμπτης– βγάζει λάδι τους στρατιωτικούς κάθε βαθμίδας, που συμμετείχαν σε μια από τις πιο συνταρακτικές επιθέσεις κατά Παλαιστινίων αμάχων στον πολύνεκρο πόλεμο των 50 ημερών το περσινό καλοκαίρι στη Γάζα: το διπλό αεροπορικό πλήγμα με πυραύλους εναντίον τεσσάρων αγοριών, που σκοτώθηκαν επιτόπου καθώς έπαιζαν στην παραλία της πόλης της Γάζας στις 16 Ιουλίου 2014.
Η πολύμηνη εσωτερική έρευνα του ισραηλινού στρατού για το «τραγικό δυστύχημα», όπως χαρακτηρίζεται στη σχετική ανακοίνωση, έκλεισε λοιπόν χωρίς καμία απαγγελία κατηγοριών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως δεν παραβιάστηκαν ούτε οι διεθνείς ούτε οι ισραηλινοί κανόνες εμπλοκής.
Σύμφωνα με το πόρισμα, τα τέσσερα ανήλικα θύματα, όλα τους ξαδέρφια ηλικίας 9-11 ετών, δεν ταυτοποιήθηκαν ως παιδιά αλλά ως μαχητές της Χαμάς μέσω της συλλογής πληροφοριών από αέρος, ενώ μια παράγκα ψαράδων μέσα στην οποία έπαιζαν κρυφτό, αναγνωρίστηκε ως «εγκαταστάσεις» της ναυτικής αστυνομίας της Χαμάς που πιθανόν περιείχε όπλα. Θυμίζουμε πως ο πρώτος πύραυλος σκότωσε το ένα αγόρι για να ακολουθήσει και δεύτερος, που έπληξε τα άλλα τρία παιδιά την ώρα που έτρεχαν για να σωθούν, όπως προκύπτει από αναφορές δημοσιογράφων και άλλων αυτοπτών μαρτύρων.
«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην εσωτερική έρευνα. Υπολογίζουμε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν φοβόμαστε και είμαστε βέβαιοι πως θα κερδίσουμε, επειδή ο κόσμος είναι μαζί μας» δήλωσε στο Associated Press ο Μοχάμεντ Μπακρ, πατέρας ενός εκ των θυμάτων, εκφράζοντας την ελπίδα πως ο φάκελος της επίθεσης θα συμπεριληφθεί στην προσφυγή της Παλαιστινιακής Αρχής κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC). Το Τελ Αβίβ πάγια ισχυρίζεται πως η «αξιοπιστία» των εσωτερικών ερευνών του στρατού καθιστά περιττή την εμπλοκή του ICC, ενώ εγκαλεί ακόμα και τον ΟΗΕ για «προκατάληψη» εναντίον του.
Η ολοκλήρωση της έρευνας έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση –μέσω της ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Break the Silence (Σπάσε τη Σιωπή)– δεκάδων μαρτυριών Ισραηλινών στρατιωτών, που συμμετείχαν στον πόλεμο της Γάζας και επιβεβαιώνουν πως ο στρατός παραβιάζει τις υποχρεώσεις του έναντι του διεθνούς δικαίου για την προστασία αμάχων κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών. Ο στρατός ετοιμάζεται να κλείσει και τις εσωτερικές έρευνες για τους βομβαρδισμούς δύο κτιρίων στη Γάζα, κατά τους οποίους σκοτώθηκαν 22 Παλαιστίνιοι, ενώ έχει διατάξει αντίστοιχη έρευνα για πλήγμα με πύραυλο εναντίον ενός καφενείου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους άλλοι εννιά άνθρωποι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας