«Το συμβούλιο της ΕΚΤ θέλει την Ελλάδα στο ευρώ. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία, που θα παράγει ανάπτυξη και θα διέπεται από κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα θα είναι δημοσιονομικά βιώσιμη» διεμήνυσε ο Μάριο Ντράγκι, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση Γιούνκερ - Τσίπρα στις Βρυξέλλες.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Φρανκφούρτη, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης μίλησε για «ισχυρή» συμφωνία που θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και επιχείρησε να πείσει ότι όχι μόνο η ΕΚΤ αλλά και οι άλλοι δύο δανειστές, το ΔΝΤ και η Ε.Ε., κόπτονται για την… κοινωνική δικαιοσύνη και φυσικά για την ανάπτυξη, την οποία επικαλέστηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, βάζοντας ωστόσο ένα «αλλά»: «Δεν πρέπει να ζητάς πάρα πολλά από την Ελλάδα ώστε να μην πνιγεί η ανάπτυξη, αλλά δεν γίνεται να ζητάς και πολύ λίγα γιατί αυτό θα έχει συνέπειες για την ευρωζώνη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε ο ΟΟΣΑ στο Παρίσι.
Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, ερωτηθείς για τη στάση που θα υιοθετήσει η ΕΚΤ στο ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας στα δάνεια προς το ΔΝΤ, αρνήθηκε να κάνει εικασίες και όπως είπε «κρατάμε την εκφρασμένη δήλωση των ελληνικών αρχών για πλήρη και έγκαιρη πληρωμή».
Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ, όπως υπογράμμισε, αξιολογεί πως οι τρέχουσες εξελίξεις επηρεάζουν την ποιότητα των εγγυήσεων που η ίδια κατέχει – δηλαδή των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων. «Εάν κάτι αλλάξει, θα πρέπει να δούμε και πάλι αυτές τις αποφάσεις. Είμαστε ένα ίδρυμα που βασίζεται και ακολουθεί κανόνες».
Υπενθύμισε εξάλλου ότι ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας (ΕLA) δεν έχει σχεδιαστεί για να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις, αλλά για να παρέχει ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα.
Στο ενδεχόμενο επιβολής μεγαλύτερου κουρέματος στην αξία των ελληνικών ομολόγων που δέχεται η ΕΚΤ ως ενέχυρα από τις τράπεζες για την παροχή ρευστότητας, ο Μ. Ντράγκι είπε ότι το θέμα θα εξεταστεί στην επόμενη συνάντηση λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των διαπραγματεύσεων «και το πώς η τρέχουσα κατάσταση επηρεάζει την ποιότητα του ελληνικού χρέους».
Ο Μάριο Ντράγκι ζητάει μια αξιόπιστη προοπτική για επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και αυτό υπαινίσσεται μια εκταμίευση, όπως είπε, για να εξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ η αύξηση του ορίου στα έντοκα γραμμάτια, που αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας