Κανονίστε την πορεία σας, αλλιώς θα παρέμβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θα σας υποκαταστήσει επιβάλλοντας αυστηρότερους περιορισμούς…
Αυτή την πρωτόγνωρη, αν και δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό, απειλή για λόγους δημόσιας υγείας επισείει τώρα ακόμα και σε Χριστιανοδημοκράτες πρωθυπουργούς των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων η Ανγκελα Μέρκελ, που είδε και απόειδε πια από την κοντόφθαλμη απροθυμία ορισμένων εξ αυτών να φρενάρουν τη στρατηγική επανεκκίνησης της οικονομίας -όπως είχαν από κοινού συμφωνήσει αν η επιδημιολογική κατάσταση ξεφύγει πάλι από τον έλεγχο-, την ώρα μάλιστα που οι εμβολιασμοί εξακολουθούν να καρκινοβατούν.
Είναι σαφές πως η απερχόμενη καγκελάριος, η λεγόμενη «Μητερούλα» της Γερμανίας, αδυνατεί πλέον να επιβληθεί σε τοπικούς άρχοντες -συμπεριλαμβανομένου του νεοεκλεγέντος επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ- που συνεχίζουν να παίρνουν αψήφιστα τους κινδύνους της εκθετικής αύξησης κρουσμάτων από τη βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού, επιμένοντας ότι θα προχωρήσουν σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μολονότι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ζοφερά πως «καθόμαστε πάνω σε πυριτιδαποθήκη»…
Η «ανταρσία» κορυφής οδήγησε τη Μέρκελ σε πρωτοφανώς χαοτικά και σπασμωδικά ήξεις αφήξεις και δη στη μεγαλειώδη κωλοτούμπα και τη δημόσια συγγνώμη της περασμένης Τετάρτης, με τις οποίες πήρε πίσω την εξαγγελία για το πενθήμερο σκληρό λοκντάουν το Πάσχα (1-5 Απριλίου) που είχε συναποφασίσει με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων σε μια θυελλώδη τηλεδιάσκεψη την προηγούμενη μέρα.
Την Κυριακή το βράδυ όμως, παραμονή της Μεγάλης Εβδομάδας, ξανάλλαξε ρότα και επανήλθε δριμύτερη, απειλώντας να αφαιρέσει στο «πολύ προσεχές μέλλον» την αρμοδιότητα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από τα κρατίδια για να την αναλάβει το κεντρικό κράτος, δηλαδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσει να επιβάλει χωρίς εμπόδια μέτρα πανεθνικής ισχύος, π.χ. απαγόρευση κυκλοφορίας.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί με τροποποίηση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας για την προστασία από την πανδημία. «Είμαστε υποχρεωμένοι από τον νόμο να περιορίσουμε τον ρυθμό μετάδοσης και προσώρας αυτό δεν συμβαίνει» τόνισε η Μέρκελ στην τηλεόραση του ARD. «Σε κάθε περίπτωση δεν θα μείνω με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθώ να έχουμε 100.000 μολυσμένους ανθρώπους» τη μέρα, συμπλήρωσε αναφερόμενη στην πρόσφατη προειδοποίηση του επικεφαλής του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ αν δεν επιβληθούν άμεσα πιο σκληρά μέτρα για να ανακοπεί το τρίτο πανδημικό κύμα.
Η κατάσταση απαιτεί «μεγάλη σοβαρότητα», υπογράμμισε με νόημα η καγκελάριος, ενώ «δεν με γεμίζει με χαρά» η «πολύ ευρεία ερμηνεία» των συμφωνηθέντων κανονισμών από κάποιους πρωθυπουργούς, όπως είπε, «φωτογραφίζοντας» τον Λάσετ και αναφερόμενη στο «φρένο έκτακτης ανάγκης» που προβλέπει σκλήρυνση αντί για χαλάρωση των περιορισμών, αν τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους σε μια βδομάδα. Ο δείκτης εκτινάχθηκε χθες στο 134,4, όταν λίγες μέρες νωρίτερα είχε ήδη φτάσει στο 107.
Κόντρα στη συμφωνία όμως ο Λάσετ ανήγγειλε πως τα καταστήματα σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (του πολυπληθέστερου κρατιδίου) θα παραμείνουν ανοιχτά, παρά τον πολλαπλασιασμό των μολύνσεων. Μετά δε την τηλεοπτική κατσάδα της Μέρκελ ο αρχηγός του CDU και πιθανολογούμενος υποψήφιος διάδοχός της στην καγκελαρία πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας πως «δεν μας βοηθά αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια σπρώχνουν την ευθύνη το ένα στο άλλο», ενώ υπεραμύνθηκε και του μονομερούς ανοίγματος μετά το Πάσχα που εξήγγειλε ο επίσης Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ, Τομπίας Χανς.
Τη στήριξή του και στην ενδεχόμενη αλλαγή νομοθεσίας και στην αυστηροποίηση των περιορισμών εξέφρασε πάντως ο Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας, επικεφαλής των «αδελφών» Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και θεωρητικά αντίπαλος του Λάσετ, αφού πιστεύεται πως θα είναι τελικά αυτός ο υποψήφιος να διαδεχτεί τη Μέρκελ στην καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ακαρπες φαίνεται να απέβησαν παράλληλα οι προσπάθειες να βρεθεί νομική φόρμουλα για να περιοριστούν δραστικά, αν όχι να απαγορευτούν, τα ταξίδια στο εξωτερικό εν όψει πασχαλινών διακοπών, αφού ο εσωτερικός τουρισμός δεν επιτράπηκε τελικά αυτή την περίοδο. Κι έτσι τουλάχιστον 10.000 Γερμανοί (κατά το «Spiegel») αναχώρησαν μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο για τη Μαγιόρκα της Ισπανίας χωρίς να έχουν καν την υποχρέωση να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή στα πάτρια, παρά μόνο να επιδείξουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την είδηση πως δεν θα λειτουργήσουν κατά τόπους τα εμβολιαστικά κέντρα τις ημέρες του Πάσχα προκάλεσε νέο γύρο επικρίσεων σε μια χώρα που μόνο «καλοκουρδισμένη μηχανή» δεν θυμίζει τελευταία…
Κάκιστη επιδημιολογικά παραμένει η κατάσταση και στη Γαλλία, όπου στις μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπεράστηκε χθες το αρνητικό ρεκόρ των 4.900 νοσηλευόμενων με Covid του περασμένου Νοεμβρίου, όταν επιβλήθηκε το δεύτερο καθολικό λοκντάουν στη χώρα.
Οι γιατροί απευθύνουν πλέον αλλεπάλληλες δραματικές εκκλήσεις στον Εμανουέλ Μακρόν να επιβάλει πάραυτα πιο σκληρούς περιορισμούς, αφού το ισχύον μερικό λοκντάουν και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας δεν έχουν μετριάσει την αύξηση των μολύνσεων. «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί, χωρίς να προδώσουμε τον όρκο του Ιπποκράτη» έγραφαν στην εφημερίδα «Le Journal du Dimanche» 41 γιατροί από δημόσια νοσοκομεία του Παρισιού, με τις τοπικές ΜΕΘ να βρίσκονται ξανά σε επίπεδα κορεσμού. «Θα υποχρεωθούμε να κάνουμε διαλογή ασθενών για να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.
Η διαλογή θα αφορά όλους τους ασθενείς, με και χωρίς Covid» προσέθεταν εφιαλτικά, προειδοποιώντας πως υποχρεώνονται να ασκούν πλέον «ιατρική της καταστροφής». Εννέα εντατικολόγοι δε, γράφοντας με τη σειρά τους στη «Monde», κατηγορούν μεταξύ άλλων τον Μακρόν για υποκρισία επειδή ουσιαστικά «εξαναγκάζει τους υγειονομικούς να αποφασίζουν ποιος ασθενής θα πρέπει να ζήσει και ποιος θα πρέπει να πεθάνει, χωρίς να το δηλώνει καθαρά». Μέχρι στιγμής ο Γάλλος πρόεδρος κωφεύει επιδεικτικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας