Εμβόλια ακόμα και για τις πιο απομακρυσμένες και φτωχές χώρες του πλανήτη, αλλά και πρόβλεψη για περισσότερα εμβόλια στο μέλλον. Αυτά ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν χθες οι επτά πιο ισχυροί ηγέτες του πλανήτη μέσω τηλεδιάσκεψης. Ψηφιακός οικοδεσπότης ήταν ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ως προεδρεύων αυτήν την περίοδο των G7, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν - πέραν των... «παλιών», δηλαδή των αρχηγών Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Καναδά και των προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμών.
Στην τηλεδιάσκεψη, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η Βρετανία σκοπεύει να διαθέσει ένα μέρος από το -όποιο- περίσσευμα των εμβολίων της στον διεθνή συνασπισμό COVAX, που έχει συσταθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με στόχο τη δίκαιη και ισότιμη κατανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων χωρών. Επίσης, πρότεινε στους ηγέτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αγοράσουν εμβόλια για κάθε χώρα του πλανήτη.
Ο Τζόνσον δηλαδή προέτρεψε τους G7 να χρησιμοποιήσουν τη «συλλογική εφευρετικότητά» τους για να μειώσουν τον χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη νέων εμβολίων κορονοϊού κατά τα δυο τρίτα: «Η ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων κορονοϊού προσφέρει τη δελεαστική προοπτική της επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά πρέπει μην αναπαυόμαστε στις δάφνες μας», είπε. «Ως ηγέτες των G7 πρέπει να πούμε σήμερα: Ποτέ ξανά».
Στις Βρυξέλλες, οι προτάσεις του Τζόνσον ακούστηκαν αρχικά σαν... ανέκδοτο. Αλλωστε δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που είχε ξεσπάσει κόντρα μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για τα εμβόλια της AstraZeneca. Εξαιτίας αυτής της διένεξης, μάλιστα, η Ευρ. Επιτροπή επέβαλε ελέγχους στις εξαγωγές εμβολίων από την Ε.Ε. Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και η πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής δεν θέλησαν να θίξουν αυτό το θέμα. Κι αυτό γιατί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κράτησε παρόμοια στάση και είπε μάλιστα ότι και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συμμετείχε με την έκκλησή του να φτάσει σε αναπτυσσόμενες χώρες ένα μερίδιο των εμβολίων της Δύσης.
«Μερικές αφρικανικές χώρες αναγκάζονται να αγοράσουν δυτικά εμβόλια σε “αστρονομικές τιμές”, πληρώνοντας πολλές φορές αυτό που κάνει η Ε.Ε.», δήλωσε ο Μακρόν. «Είναι μια άνευ προηγουμένου επιτάχυνση της παγκόσμιας ανισότητας και είναι πολιτικά μη βιώσιμη, επειδή ανοίγει τον δρόμο για έναν πόλεμο επιρροής στα εμβόλια. Μπορείτε να δείτε την κινεζική και τη ρωσική στρατηγική», συμπλήρωσε.
Γι’ αυτό ο πρόεδρος Μισέλ από την πλευρά του τόνισε ότι «η βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να εξασφαλίσουμε πρόσβαση στα εμβόλια για όλους. Γι’ αυτό πρέπει να πιέσουν οι G7», πρόσθεσε. Η δε πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. θα διπλασιάσει τη συνεισφορά της στο Covax στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Ολες αυτές οι ευρωπαϊκές προτάσεις είναι πιθανόν να φτάσουν σε ώτα μη ακουόντων. Η διοίκηση του Μπάιντεν δεν προτίθεται να δωρίσει κανένα από τα εμβόλιά της πριν οι περισσότεροι Αμερικανοί εμβολιαστούν. Ο πρόεδρος Μπάιντεν πάντως ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην επιδότηση αγοράς δόσεων για φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες μέσω του COVAX, της παγκόσμιας προσπάθειας για δίκαιη πρόσβαση στο εμβόλιο και επιπλέον 2 δισεκατομμύρια δολάρια να διατεθούν τα επόμενα δυο χρόνια επέκταση της παραγωγής και της παράδοσης εμβολίων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας