Τελικά, η μεγάλη ανατροπή στο διήμερο κομματικό συνέδριο του συγκυβερνώντος CDU στη Γερμανία (που ολοκληρώθηκε το Σάββατο) δεν ήταν μόνο το ότι πέρασε στα χρονικά ως το πρώτο πλήρως ψηφιακό, ελέω πανδημίας. Ηταν η μη αναμενόμενη εκλογή –πλην όμως σε ένδειξη πολιτικής συνέχειας– του «μερκελικού», υπερασπιστή του πολιτικού κέντρου και ενωτικών τόνων Αρμιν Λάσετ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, σε μια κρίσιμη χρονιά – και για την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης και για όλη την Ευρώπη.
Πολιτική συνέχεια
Οι βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου θα σηματοδοτήσουν και τυπικά το τέλος της 16ετούς ηγεμονίας της Ανγκελα Μέρκελ στην εγχώρια και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, την ώρα που οι ΗΠΑ θα έχουν ήδη αλλάξει σελίδα, με την προεδρία του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν. Ως εκ τούτου, η επικράτηση του φιλοευρωπαϊστή και ατλαντιστή, πλην μη χαρισματικού, Λάσετ –κόντρα στο... σομπλεϊκό μεγάλο φαβορί και ακραία δεξιό εσωκομματικό του αντίπαλο Φρίντριχ Μερτς–, συνιστά κατά πολλούς εγγύηση συνέχισης της πολιτικής γραμμής της υπ’ ατμόν καγκελαρίου.
Επιτεύχθηκε χάρη στη στήριξη της υποψηφιότητάς του κατ’ αρχάς από την ίδια τη Μέρκελ και, κατά δεύτερον, από τον (αποκλεισμένο μετά τον πρώτο γύρο) συνυποψήφιο Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Η εκλογή του 59χρονου Λάσετ χαρακτηρίστηκε, άλλωστε, μη αναμενόμενη, βάσει δημοσκοπήσεων που είχαν γίνει στις τάξεις των ψηφοφόρων του CDU και όχι των 1.001 συνέδρων: ήτοι κομματικών στελεχών, βουλευτών, ευρωβουλευτών και τοπικών αξιωματούχων.
«Ευτυχώς» που το CDU εξέλεξε τον Λάσετ, λέει στους Financial Times ο Μάνφρεντ Γιούλνερ, επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa. «Η επιλογή του σημαίνει ότι στις κάλπες του Σεπτέμβρη το κόμμα αυξάνει τις πιθανότητες να είναι σαφώς ισχυρότερο έναντι των Πρασίνων», που δημοσκοπικά είναι πια δεύτερο κόμμα, καλπάζοντας στην πρόθεση ψήφου και, προφανώς, προς την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας.
Παραμένει, πάντως, ακόμη άγνωστο εάν ο Λάσετ θα είναι και ο υποψήφιος της γερμανικής Δεξιάς για την καγκελαρία. Η τελική επιλογή έγκειται στην αποκαλούμενη Χριστιανή Ενωση (στη σύμπραξη του CDU με τους «αδελφούς» Χριστιανοκοινωνιστές-CSU, τουτέστιν). Και αυτή δεν αναμένεται να γίνει πριν από το πρώτο κρίσιμο εκλογικό κρας τεστ του Μαρτίου.
Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές για τη Δεξιά όσον αφορά τις ανοιξιάτικες κάλπες στα κρατίδια της Βάδης-Βιρτεμβέργης και της Ρηνανίας-Παλατινάτου, χάρη κυρίως στην πολιτική διαχείριση της πανδημίας από τη Μέρκελ. Εάν όμως τα προγνωστικά και οι προσδοκίες διαψευστούν, τότε –κατά τον γερμανικό Τύπο– καραδοκεί ο 54χρονος Μάρκους Σέντερ. Αυτός ο πολιτικός χαμαιλέων της γερμανικής πολιτικής σκηνής, νυν πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός του CSU, λέγεται ότι έχει βάλει προ πολλού στο μάτι την καγκελαρία: είτε ως υποψήφιος είτε –στη χειρότερη των περιπτώσεων– ως ρυθμιστής της.
Από την άλλη, υπάρχει και ο υπερφιλόδοξος –αν και όχι και τόσο δημοφιλής, ένεκα της πορείας της πανδημίας– συντηρητικός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν. Κατέβηκε στο κομματικό συνέδριο ως ηγετικό «δίδυμο» με τον Λάσετ. Εξελέγη με άνεση στην αντιπροεδρία του CDU. Και τώρα λέγεται και γράφεται πως θα μπορούσε, στα 40 χρόνια του, να αποτελέσει τη μέση (για τη Δεξιά) εναλλακτική υποψηφιότητα για την καγκελαρία. Προοπτική στην οποία φημολογείται ότι –στην παρούσα φάση, τουλάχιστον– δεν αντιτάσσεται ούτε ο πανταχού παρών νυν πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Εσωτερικές ισορροπίες
Μέχρι να έρθει, πάντως, αυτό το πλήρωμα του χρόνου, μένει να φανεί η επίδραση της νέας ηγεσίας του CDU στους κόλπους της ευρωπαϊκής Δεξιάς. «Το τέλος του ρεαλισμού της Μέρκελ θα μπορούσε να επηρεάσει τις εσωτερικές ισορροπίες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», επισημαίνει ο ευρωπαϊκός ιστότοπος Euobserver.
Και όποια κι εάν είναι η τελική επιλογή της Χριστιανικής Ενωσης –παρατηρεί–, η νέα πραγματικότητα από το επόμενο φθινόπωρο θα υπαγορεύει ότι ο ακραίος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, «θα είναι το μακροβιότερο μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας