«Φτάνει πια! Δεν θα παραδοθούμε. Δεν θα επιτρέψουμε να ξεσπάσουν συγκρούσεις. Ο [ηγέτης της αντιπολίτευσης] Ζάεφ δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός αυτής της χώρας», διακήρυξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, από βήματος της μεγάλης συγκέντρωσης που οργάνωσε χθες το βράδυ το κόμμα του, VMRO-DPMNE, μπροστά στη Βουλή των Σκοπίων, ως ανταπάντηση στην ογκώδη διαδήλωση της αντιπολίτευσης, την Κυριακή.
Οχι τυχαία, η φιλοκυβερνητική συγκέντρωση είχε τον εθνικιστικό τίτλο «Για μία ισχυρή “Μακεδονία”» κι έγινε μόλις 800 μέτρα μακριά από την πρόχειρη τεντούπολη, που έχουν στήσει έξω από την έδρα της κυβέρνησης από προχθές το βράδυ υποστηρικτές, αλλά και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του SDSM -συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του ηγέτη του, Ζόραν Ζάεφ- υιοθετώντας τακτικές που κατά ορισμένους αναλυτές παραπέμπουν σε τακτικές Μαϊντάν στο Κίεβο, ενώ άλλοι τους προσδίδουν έμμεσα χροιά «Αγανακτισμένων»...
Οπως και να έχει, μία εβδομάδα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στο Κουμάνοβο η ατμόσφαιρα μυρίζει “μπαρούτι” στα ίδια πια τα Σκόπια, όπου η εδώ και τρεις μήνες σοβούσα πολιτική κρίση -μέσα από τη σταδιακή δημοσιοποίηση του περιεχομένου τηλεφωνικών υποκλοπών, με έντονη “οσμή” βαρύτατων κυβερνητικών σκανδάλων- σχηματοποιείται πλέον σε μία επικίνδυνα «απόλυτη καταιγίδα».
Αυτό διεφάνη άλλωστε και στη χθεσινή, δεύτερη μέσα σε πέντε ημέρες, συνάντηση των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ στα Σκόπια -ήτοι των Γκρούεφσκι, Ζάεφ, Αλί Αχμέτι του συγκυβερνώντος αλβανικού DUI και Μέντουχ Θάτσι του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA)- παρόντων κι αυτή τη φορά του πρέσβη ΗΠΑ Τζες Μπέιλι και του επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στη χώρα, Αϊβο Οράβ.
«Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τρεις από τους αρχηγούς κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Γκρούεφσκι, τάχθηκαν υπέρ της σύστασης ομάδας εργασίας για την εξεύρεση λύσης στην κρίση», σημειώνουν οι New York Times, σκιαγραφώντας σύμπλευση των δύο αλβανικών κομμάτων (υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί το Σάββατο συνάντηση των Αχμέτι και Θάτσι στο Πόγραδετς με τον πρωθυπουργό, τον υπ. Εξωτερικών και τον πρόεδρο της Βουλής της Αλβανίας). «Ωστόσο ο Ζάεφ επιμένει ότι ο Γκρούεφσκι θα πρέπει να παραιτηθεί», συμπληρώνει η αμερικανική εφημερίδα, «και στον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης που θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και θα προλειάνει το έδαφος για νέες εκλογές».
Σε κάθε περίπτωση, ένας νέος γύρος εγχώριων διαβουλεύσεων ορίστηκε για τις 26 του μήνα. Ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των Γκρούεφσκι και Ζάεφ, στο Στρασβούργο, με τους ευρωβουλευτές Ιβο Βάιγκλ, Ρίτσαρντ Χόουιτ και Εντουαρντ Κούκαν, οι οποίοι έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή στην πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, καθώς και με άλλα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου (σημειωτέον ότι για να καταστεί δυνατή η μετάβαση του Ζάεφ στο εξωτερικό τού επεστράφη το διαβατήριό του, το οποίο παρακρατούσαν οι διωκτικές αρχές της ΠΓΔΜ από τα τέλη Ιανουαρίου, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «απόπειρα εκβιασμού κατά του πρωθυπουργού» της χώρας).
Οι εξελίξεις στα Σκόπια συζητήθηκαν στο χθεσινό Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι στη σύντομη συζήτηση που διεξήχθη τονίστηκε πως τα πρόσφατα γεγονότα στην ΠΓΔΜ αποτελούν παράγοντα ανησυχίας για ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση στα Δυτικά Βαλκάνια.
Σημείωσε ότι τα προβλήματα αυτής της χώρας είναι εγγενή και παλαιά κι οφείλονται ώς ένα βαθμό και στην ανεκτική στάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών στις απαιτήσεις της ηγεσίας των Σκοπίων, που «την κακόμαθαν» -όπως είπε χαρακτηριστικά- και ευνόησαν την ανάπτυξη μίας νοοτροπίας μη φιλικής προς την επίλυση των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων και αμοιβαίων υποχωρήσεων.
Δημοψήφισμα για το όνομα
Στη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση στα Σκόπια, ο Γκρούεφσκι έκανε και εκτενή αναφορά στο θέμα του ονόματος, επαναλαμβάνοντας τις αδιάλλακτες θέσεις του κόμματός του ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τροποποίηση του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του ονόματος της χώρας και ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί «ιδέες και προτάσεις που θα πλήττουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, το μακεδονικό έθνος και τη μακεδονική γλώσσα», ενώ τόνισε ότι πιθανή λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα.
Σημείωσε ότι στρατηγικός στόχος της χώρας του παραμένει η ένταξή της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ που θα είχε επιτευχθεί εδώ και καιρό «εάν δεν υπήρχαν οι παρεμποδίσεις από τη μεριά της Ελλάδας»...
Αίσθηση εν τω μεταξύ προκάλεσε η δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όταν ερωτηθείς για το θέμα, κατά την άφιξή του στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των «28» χρησιμοποίησε τον όρο «Μακεδονία», προκαλώντας την άμεση αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μάλιστα ανέφεραν ότι θα αποσταλεί επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Τον ίδιο όρο είχε χρησιμοποιήσει ένα 24ωρο νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Γερμανός ευρωβουλευτής Κνουτ Φλεκενστάιν, μιλώντας στο προχθεσινό συλλαλητήριο της αντιπολίτευσης στα Σκόπια...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας