Η Ιταλία φοβάται, πλέον, ότι οι δραματικές σκηνές της περασμένης άνοιξης δεν αποτελούν οριστικά παρελθόν. Ο κορονοϊός δείχνει και πάλι το πιο άγριο πρόσωπό του. Σε αρκετές περιοχές της χώρας άρχισε να καταγράφεται έλλειψη σε φιάλες οξυγόνου. Στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων οι ασθενείς στοιβάζονται, τόσο που οι εισαγγελίες της χώρας ξεκινούν έρευνες και οι καραμπινιέροι κάνουν εφόδους, για να διαπιστώσουν αν τυχαίνουν σεβασμού τα βασικά, ανθρώπινα δικαιώματα των αρρώστων.
Ο θάνατος, μέσα σε τουαλέτα νοσοκομείου της Νάπολης, ενός ασθενή που περίμενε επί σειρά ημερών να του δοθεί ένα κανονικό κρεβάτι, αποτελεί τραγικό σύμβολο της όλης κατάστασης.
Δεν υπάρχουν νοσηλευτές και τα νέα νοσοκομεία που ανοίγουν (όπως εκείνο που φτιάχτηκε την άνοιξη, δίπλα στην Εκθεση του Μιλάνου) δεν μπορούν να λειτουργήσουν με πλήρη ρυθμό. Για να βρεθεί μια κάποια εναλλακτική, ο στρατός άρχισε να στήνει υπαίθρια κέντρα θεραπείας. Το πρώτο εγκαινιάστηκε χθες στην Περούτζια, στην κεντρική περιφέρεια Ούμπρια. Κατά πάσα πιθανότητα, θα αρχίσουν να λειτουργούν σύντομα κι άλλα, κυρίως στην ευρύτερη περιφέρεια της Νάπολης.
Μια δεύτερη, βοηθητική λύση, είναι η μετατροπή πολλών ξενοδοχείων σε κέντρα απομόνωσης για τους ασθενείς που δεν παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα, αλλά δεν μπορούν να μείνουν σπίτι. Ή επειδή το διαμέρισμά τους είναι μικρό και ζουν με άλλους συγγενείς, ή λόγω του ότι δεν έχουν κάποιον να τους φέρει τρόφιμα και φάρμακα.
Το κύριο ζητούμενο είναι να μειωθεί η πίεση που δέχονται όλα τα νοσοκομεία. Εστω και αν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις είναι ακόμη πάρα πολλές, και κάποιες φορές, τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και των περιφερειών, αποδείχθηκαν υπερβολικά χαλαρά.
Το μόνο θετικό στοιχείο, σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες θεραπείες, ότι οι μάσκες τώρα πωλούνται κανονικά στα φαρμακεία και στα σούπερ μάρκετ και η αναγγελία του εμβολίου προκάλεσε μια κάποια αισιοδοξία.
Ο γνωστός Ιταλός λοιμωξιολόγος Αντρέα Κρισάντι, βέβαια, ο οποίος συνέβαλε στην επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος στην περιφέρεια του Βένετο, τονίζει ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν αποδεικνύουν πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι το εμβόλιο που θα παρασκευαστεί στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, στην κατηγορία ατόμων άνω των 50 ετών.
Υπάρχει, παράλληλα, και η γνωστή πολιτική παράμετρος. Κανείς δεν έχει καταλάβει, εδώ στην Ιταλία, αν θα επιβληθεί, τελικά, γενικό lockdown. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε προσπαθεί να αναβάλει την απόφαση, για να αποφύγει την τεράστια οικονομική ζημιά. Κανονικά, το όλο θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί διεξοδικά αυτή την Κυριακή, αλλά, όπως φαίνεται, η κυβερνητική συμμαχία Πέντε Αστέρων και Κεντροαριστεράς προτιμά να περιμένει άλλη μια εβδομάδα, με την ελπίδα ότι ο δείκτης μετάδοσης του ιού θα αρχίσει να μειώνεται και με στόχο την ενίσχυση σειράς τοπικών απαγορεύσεων.
Επίσης, η οικονομική βοήθεια 7,5 δισ. ευρώ που αποφασίσθηκε τις τελευταίες δυο εβδομάδες, για τη βοήθεια όσων πλήττονται από την κρίση, δεν επαρκεί. Για να βρεθούν νέες πηγές εσόδων χρειάζεται χρόνος και, για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση της Ρώμης δεν έχει ακόμη καταρτίσει το οριστικό προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2021.
Η στρατηγική του Κόντε, αυτή τη στιγμή, είναι να μπορέσει να αντέξει η χώρα του μέχρι τα Χριστούγεννα. Χωρίς νέες, υπερβολικές κοινωνικές εντάσεις και με σχετικά ικανοποιητική προσαρμογή σε μέτρα και απαγορεύσεις. Με το νέο έτος, η ελπίδα είναι ότι η «αυτοπειθαρχία» θα περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας και ότι θα αρχίσει –στην καλύτερη των περιπτώσεων– και ο εμβολιασμός γιατρών, νοσηλευτών, αλλά και των ηλικιωμένων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας