Πιέσεις κατά κύματα, αλλά διαδοχικά, ώστε όταν χαλαρώνει η μία πλευρά να αρχίζει την επίθεση η άλλη. Την τακτική αυτή έχουν επιλέξει τις τελευταίες ημέρες των διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται στο πλαίσιο της Ομάδας των Βρυξελλών, οι εταίροι και δανειστές, ενώ η ελληνική πλευρά, που τρέχει πίσω από τον χρόνο, προσπαθεί απεγνωσμένα να «σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί»…
Ετσι, στον νέο αυτό κύκλο των διαπραγματεύσεων, που άρχισε την περασμένη Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σκλήρυνε ξαφνικά τη θέση του και ζήτησε επίμονα την άμεση λήψη από την κυβέρνηση μέτρων που αφορούν το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας. Το «μαγαζί» της Κριστίν Λαγκάρντ ύψωσε τη φωνή, απαιτώντας τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τη διατήρηση του μηδενικού ελλείμματος των ταμείων. Η ελληνική αντιπροσωπεία αιφνιδιάστηκε στην αρχή, μη περιμένοντας αυτή την επίθεση, αλλά ανακουφίστηκε κάπως όταν διαπίστωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν συμμερίζονται τόσο την απαίτηση του ΔΝΤ. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, άμεση προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη λήψη μέτρων που αφορούν τον δημοσιονομικό και τον φορολογικό τομέα. Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά είναι καλύτερα να παραπεμφθούν για αργότερα, στις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου… Αυτό που προέχει είναι η αύξηση των εσόδων και ζητούν από την Αθήνα υποχωρήσεις και δεσμεύσεις στον τομέα αυτόν, υποσχόμενοι κατανόηση στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Προς το παρόν, φαίνεται ότι θα επικρατήσει η άποψη των Ευρωπαίων, αλλά η ελληνική αντιπροσωπεία, που αντιμετωπίζει εναλλασσόμενες και συνεχείς πιέσεις είτε από το ΔΝΤ είτε από τους Ευρωπαίους, δοκιμάζεται σκληρά, περνώντας από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη… Και, παρά τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων, αισιοδοξεί ότι θα καταλήξουν, αν όχι σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία, σε μία «σημαντική πρόοδο» που θα αναγνωριστεί από τους εταίρους και δανειστές, ώστε στην τακτική σύνοδο της ευρωζώνης στις 11 του μηνός να αποφασιστεί η χορήγηση οξυγόνου για την αντιμετώπιση της ρευστότητας.
Η ελληνική αντιπροσωπεία ελπίζει ότι οι «προσπάθειες» που έχει καταβάλει τις τελευταίες ημέρες μετά την αναδιάταξη και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις στο διάστημα αυτό, την οποία αναγνωρίζουν λίγο-πολύ οι εταίροι-δανειστές, θα οδηγήσουν στη σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου της ευρωζώνης εντός της προσεχούς εβδομάδας, για τη λήψη ευνοϊκών για την Ελλάδα μέτρων στο πρόβλημα της ρευστότητας.
Βέβαια, ο πρόεδρος της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε «περιοδεία» πρωτευουσών (Παρίσι, Ρώμη, Βερολίνο) για να πείσει, ιδίως το μεγάλο αφεντικό Β. Σόιμπλε, ότι πρέπει να διατηρηθεί στη θέση του, την οποία γλυκοκοιτάζει ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών. Αλλά, η έκτακτη σύνοδος μπορεί να συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας