Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει γνώση εάν η Κίνα έχει εισχωρήσει στην πρεσβεία της Μάλτας στις Βρυξέλλες, ήταν η απάντηση του Επιτρόπου για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Le Monde.
Την Παρασκευή η γαλλική εφημερίδα δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο πηγές των βελγικών μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν πως Κινέζοι κατάσκοποι έχουν εισχωρήσει στην πρεσβεία της Μάλτας στις Βρυξέλλες, με την κυβέρνηση της χώρας να το αρνείται.
Στο δημοσίευμα αναφερόταν πως οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου εξέφραζαν ανησυχία εδώ και χρόνια για την κατάσταση στη συγκεκριμένη πρεσβεία, την ανακαίνιση της οποίας είχε πληρώσει το Πεκίνο. Το κτίριο βρίσκεται μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Κομισιόν.
Από τις αρχές του 2010 οι υπηρεσίες ασφαλείας του Βελγίου έχουν κατηγορήσει την πρεσβεία ότι έχει τεχνολογικά μέσα που έχουν εγκαταστήσει οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες ώστε να κατασκοπεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Άλλωστε, το κτίριο είναι σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση με… θέα το αρχηγείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών είναι ενήμερο για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, όμως εκπρόσωπος του υπουργείου, απαντώντας στη Le Monde, ανέφερε ότι «οι πληροφορίες και οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν είναι εξαιρετικά απόρρητες».
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος, στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ανέφερε «πληροφορήθηκα για τα νέα αυτά από τα ΜΜΕ. Δεν έχω περισσότερες πληροφορίες, οπότε είναι δύσκολο για εμένα να μιλήσω για κάτι που μόλις έμαθα. Εάν οι Βέλγοι έχουν κάτι να μας πουν, θα το κάνουν, αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο».
Το politico αναφέρει ότι η χαλαρή προσέγγιση του θέματος από τον Μπορέλ εντείνει την πρόσφατη κριτική που έχει δεχθεί η Ε.Ε. για την ήπια προσέγγιση που έχει προς την Κίνα.
Ο Μπορέλ μπορεί να μην γνωρίζει πολλά για το δημοσίευμα, όμως ήδη η υπόθεση έχε εξάψει την φαντασία αξιωματούχων και πολιτικών.
Ο Μπάρτ Γκρούτχουις, Ολλανδός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, έγραψε στο Twitter ότι υπέβαλε ερώτηση προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις για το «πρόβλημα της ανακοίνωσης της μαλτέζικης πρεσβείας από την Κίνα» με την απάντηση που έλαβε να είναι «το έχουν στην ατζέντα μας».
Παραμένει, πάντως, άγνωστο εάν η Ε.Ε. θα ανοίξει ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση. Ευρωπαίοι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι το κομβικό είναι να μάθει η Κομισιόν ποιος ήταν επικεφαλής των τεχνολογικών υποδομών στην πρεσβεία, κάτι που συνήθως αναλαμβάνουν συγκεκριμένες εταιρείες.
Η Βαλέτα, με ανακοίνωση, δήλωσε ότι το Πεκίνο δώρισε «μόνο έπιπλα» στην Μάλτα για την ανακαίνιση της πρεσβείας, ενώ επισημαίνει ότι το ρεπορτάζ της Le Monde «περιέχει αρκετές λανθασμένες υπόνοιες» και προσθέτει ότι το 80% από τα συγκεκριμένα έπιπλα έχει ήδη αντικατασταθεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας