«Ντέιβιντ, αν νομίζεις ότι αυτές οι εκλογές είναι για την ηγεσία, τότε έλα σε τηλεμαχία μαζί μου. Ενας προς έναν. Πιστεύω ότι οι ιδέες μου, το όραμά μου για τη χώρα είναι καλύτερο για τις εργαζόμενες οικογένειες της Βρετανίας. Αν διαφωνείς, απόδειξέ το. Ελα σε τηλεμαχία μαζί μου κι ας αφήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν».
Με αυτόν τον άκρως θεατρικό, αλλά όπως αποδείχθηκε αργότερα πειστικό επίλογο, ο αρχηγός των Εργατικών έκλεισε τη δεύτερη προεκλογική τηλεμαχία που πραγματοποιήθηκε προχθές εδώ στο Λονδίνο.
Με αυτά και με τ’ άλλα, ο Εντ Μίλιμπαντ κέρδισε τις εντυπώσεις, όπως καταδεικνύει και η στιγμιαία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Mirror. Σύμφωνα με αυτήν, το 35% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο επικεφαλής των Εργατικών και υποψήφιος πρωθυπουργός ήταν καλύτερος από όλους.
Στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 31%, ήρθε η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP) Νίκολα Σέρτζεν. Τρίτος, ο Νάιτζελ Φάρατζ του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) με 27% και ακολούθησαν η Μπένεντ των Πρασίνων με 5% και η Γουτ του Κόμματος της Ουαλίας με 2%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο νυν πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δεν συμμετείχαν σε αυτή την τηλεμαχία. Ο μεν πρώτος γιατί δεν ήθελε, ενώ ο έτερος γιατί δεν προσκλήθηκε.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι για μια ακόμη φορά οι τέσσερις από αυτούς τάχθηκαν επανειλημμένα εναντίον του αρχηγού του άκρως ευρωσκεπτικιστικού και ξενοφοβικού UKIP. Οχι αδίκως, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Νάιτζελ Φάρατζ για μια ακόμη φορά τα έβαλε τόσο με τους μετανάστες όσο και με την Ε.Ε., υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες για τα δεινά της χώρας. Αν και όπως διευκρίνισε δεν είναι μόνο αυτοί.
Κατά τα λοιπά, αίσθηση προκάλεσε η θέση της Νίκολα Σέρτζεν ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί μετά τις εκλογές με τον Εντ Μίλιμπαντ, αν αυτός απορρίψει την πολιτική λιτότητας και είναι «καλύτερος από τους Τόρις», όπως είπε χαρακτηριστικά. Το SNP διεκδικεί με αξιώσεις μέχρι και 50 έδρες, γεγονός που μπορεί να το καταστήσει σοβαρό παράγοντα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βρετανία.
Απέκλεισε τις συνεργασίες
Ο Μίλιμπαντ με τη σειρά του, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, απέκλεισε οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία λέγοντας πως «εσείς επιθυμείτε τη διάσπαση της χώρας και την ανεξαρτησία της Σκοτίας, γεγονός που εμένα με βρίσκει κάθετα αντίθετο».
Πάντως όλοι τους, πλην του Φάρατζ, ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να συνεργαστούν μετά τις εκλογές με τους Συντηρητικούς καθώς, όπως υποστήριξαν, η πολιτική λιτότητας που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση Κάμερον έχει αυξήσει δραματικά το κόστος ζωής και έχει οδηγήσει στα όρια της φτώχειας πολλές οικογένειες. Ενώ όπως τόνισαν «την ίδια στιγμή έχουν ωφεληθεί οι πλούσιοι της Βρετανίας».
Μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν ήταν το χρέος της χώρας, το οποίο έχει ξεπεράσει το 1 τρισ. στερλίνες, και η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου όλοι συμφώνησαν ότι υπάρχει σοβαρό θέμα εκσυγχρονισμού που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Τέλος, μεγάλη συζήτηση έγινε και για τις αμυντικές δαπάνες με τον Εντ Μίλιμπαντ να επισημαίνει ότι μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του θα είναι η αντιμετώπιση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Θέση που ενισχύει την άποψη αναλυτών που υποστηρίζουν ότι «μετά τις εκλογές στη Βρετανία, η Δύση θα εντατικοποιήσει τις στρατιωτικές της επιθέσεις έναντι των τζιχαντιστών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας