Εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων -από τις πρώτες του 20ού αιώνα, με τη συστηματική εξόντωση περίπου 1,5 εκατομμυρίου αμάχων από τις οθωμανικές αρχές το 1915- το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε αργά χθες με ευρεία πλειοψηφία ψήφισμα, καλώντας την Τουρκία να «ανοίξει τα αρχεία της, να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία των Αρμενίων και με αυτόν τον τρόπο να προετοιμάσει το έδαφος για την ειλικρινή συμφιλίωση του τουρκικού και του αρμενικού λαού».
Η... καλή πίστη
Το θεσμικό όργανο της Ε.Ε. (που αναγνώρισε επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων, με ψήφισμα, το 1987) καλεί επίσης την Τουρκία να προβεί «καλή τη πίστει» στην καταγραφή των αρμενικών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που καταστράφηκαν στην επικράτειά της τον περασμένο αιώνα. Ενώ προτείνει την καθιέρωση «Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για Γενοκτονίες», ως υπενθύμιση «του δικαιώματος όλων των λαών και των εθνών, σε όλο τον κόσμο, για ειρήνη και αξιοπρέπεια».
Ομως το αυτί του νεο-οθωμανού «ηγεμόνα» Ερντογάν δεν δείχνει να... ιδρώνει. «Οποια απόφαση κι αν λάβουν, θα μπει από το ένα αυτί και θα βγει από το άλλο», είχε φροντίσει να διαμηνύσει ώρες πριν από τη σχετική ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο (κι ενώ ένα 24ωρο νωρίτερα είχε εξαπολύσει δριμεία φραστική επίθεση στον Πάπα Φραγκίσκο, χαρακτηρίζοντας «παραλήρημα» τη δημόσια αναφορά του στη σφαγή των Αρμενίων ως «την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα»).
«Είναι αδιανόητο για την Τουρκία να αποδεχτεί [ότι διέπραξε] ένα τέτοιο έγκλημα. Δεν υπάρχει ούτε σκιά, ούτε κηλίδα γενοκτονίας πάνω μας» ξεσπάθωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο της Αγκυρας. Κι αμέσως μετά αναχώρησε για την προγραμματισμένη διήμερη επίσκεψή του στο -πλούσιο σε ενεργειακά κοιτάσματα- Καζακστάν.
Την πιο «βρόμικη» δουλειά την άφησε άλλωστε στον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, που μετέτρεψε τη χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση του προεκλογικού μανιφέστου του κυβερνώντος AKP σε εκστρατεία συνωμοσιολογίας και μισαλλοδοξίας. «Το τελευταίο διάσημα, ένα διαβολικό μέτωπο σχηματίζεται εναντίον μας και τώρα ο Πάπας εντάσσεται σε αυτή τη συνωμοσία» (!), υποστήριξε δημόσια ο Τούρκος πρωθυπουργός, αποδίδοντας έτσι (και) το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων σε ξένο «δάκτυλο», που επιβουλεύεται την Τουρκία και ειδικότερα το AKP, εν όψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.
Σκιαγραφώντας μάλιστα αυτό το «διαβολικό μέτωπο» ο Νταβούτογλου ουδόλως τυχαία «έδειξε» τους βασικούς ανταγωνιστές του AKP στην κάλπη. Αφενός την κεμαλική νυν αξιωματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Αφετέρου το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), που -όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις- θα ξεπεράσει το εκλογικό πλαφόν-σκόπελο του 10% (!), κόβοντας έτσι τα φτερά στα ηγεμονικά σχέδια του Ερντογάν για την αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρικό, μέσω συνταγματικής μεταρρύθμισης. Προοπτική που ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανήγαγε από χθες κι επίσημα σε Νο1 στόχο της προεκλογικής του εκστρατείας...
Για την υλοποίησή του, πάντως, το AKP θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά τις έδρες του στη νέα Βουλή: από 312 που είναι σήμερα (σε σύνολο 550), θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στις 330 έδρες για να αλλάξει το Σύνταγμα μέσω δημοψηφίσματος, ενώ με 367 έδρες μπορεί να τις εγκρίνει άνετα από μόνο του στη Βουλή.
Ερχεται συρρίκνωση
Πέντε ινστιτούτα δημοσκοπήσεων στην Τουρκία ωστόσο χαμηλώνουν ήδη για το AKP κατά πολύ τον πήχη. Προδικάζουν συρρίκνωση των εκλογικών ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος κατά 1-8 μονάδες, συγκριτικά με το 49,8% που είχε εξασφαλίσει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2011. «Η επιμονή του Ερντογάν στο προεδρικό σύστημα δεν έχει αντιστοιχία σε ψήφους. Παραπέμπει σε ένα διαφορετικό, πιο ολιγαρχικό καθεστώς, παρά στη δημοκρατία», επισημαίνει ο Οζέρ Σαντζέρ, επικεφαλής του Metropoll Research Center.
Το ινστιτούτο του προβλέπει ότι το AKP θα πέσει κάτω από τις 276 έδρες που απαιτούνται για την απλή πλειοψηφία (!), φέρνοντας έτσι στο προσκήνιο το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνασπισμού, που ώς σήμερα έχει αποφύγει το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα. Για 276-290 έδρες κάνει λόγο αντίστοιχα το Ινστιτούτο AG Research, τονίζοντας ότι η εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους του PKK και η εσωκομματική ρήξη στο AKP τροφοδοτούν κλίμα αβεβαιότητας στη χώρα. Κι άλλο λάδι στη φωτιά έριξαν πάντως χθες τα νέα στοιχεία για την οικονομία, που δείχνουν εκτόξευση της ανεργίας στο 11,3% τον Ιανουάριο -σε υψηλό πενταετίας- και βύθιση της τουρκικής λίρας σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας