Την προσήλωσή του στην τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών τόνισε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ, στον απόηχο των αντιδράσεων για τις δηλώσεις του σχετικά με το μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και το πώς αυτό συνδέεται με συγκεκριμένα κομμάτια της συμφωνίας.
Παράλληλα, στέλνει το μήνυμα προς Αθήνα, ότι επίσης πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, την ώρα που φουντώνει η αντιπαράθεση στο εσωτερικό μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
«Οριστικά προχωρούμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε αυτή έχουν ενσωματωθεί τα (ενταξιακά) κεφάλαια. Ολοκληρώνουμε με επιτυχία τις παρατηρήσεις που προήλθαν από την ελληνική πλευρά και τις οποίες και οι ίδιοι εντοπίσαμε. Αναμένουμε και η ελληνική πλευρά να προβεί σε συγκεκριμένα βήματα, όπως η αλλαγή των πινακίδων. Στόχος είναι να στείλουμε αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τέλους, διότι οδηγεί σε στρατηγική εταιρική σχέση, οφέλη για τη χώρα μας, μας φέρνει ένα νέο φίλο – το νότιο γείτονά μας - και ανοίγει πολλές προοπτικές», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
«Στόχος ήταν να σταλεί μήνυμα προς την ΕΕ και όχι προς τον ελληνικό λαό ή τους πολιτικούς να μεριμνήσει για τα (ενταξιακά) κεφάλαια, διότι πρέπει να τα ανοίξουμε το συντομότερο δυνατόν», επισήμανε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA.
«Τα δύο τρίτα της Συμφωνίας αναφέρονται στην στρατηγική εταιρική σχέση, στην οικονομία, στην κοινωνική και υγειονομική προστασία, στην άμυνα, στην ασφάλεια, στις πολλές προοπτικές που πρέπει να βλέπουμε μέσα από τις δυνατότητες που διαμορφώνονται και για τις δύο χώρες», επισήμανε και πρόσθεσε ότι δεν έχει χαθεί η ελπίδα για το άνοιγμα των (ενταξιακών) κεφαλαίων.
Στον απόηχο της ιταλικής πρωτοβουλίας προκειμένου να ανοίξουν τελικά οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Ζάεφ ανέφερε πως: «Εάν η Ευρώπη χρειάζεται χρόνο, θα τον έχει. Εάν πρέπει οι ηγέτες να συζητήσουν, θα συζητήσουν. Εάν χρειάζονται και νέες μεθοδολογίες, θα ενσωματωθούν. Εμείς είμαστε μία νησίδα στην ΕΕ. Όλες γύρω μας είναι χώρες-μέλη. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση».
«Λάβαμε γενναίες αποφάσεις, ανεξάρτητα από τις πολιτικές καριέρες. Θα ενταχθούμε. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει τελικά ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχουν διλήμματα σχετικά με αυτό. Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή προοπτική έχει αναβληθεί, αλλά δεν υπάρχει και γι’ αυτή εναλλακτική λύση. Αυτό είναι σαφές. Κάναμε όλα αυτά για να επιτύχουμε τα οικονομικά πρότυπα», τόνισε ο Ζάεφ.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς οδεύει για πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο, λέγοντας: «Έχει αλλάξει το Σύνταγμα του κράτους, η αλλαγή του ονόματος εφαρμόζεται παντού, έχει καταστεί καθημερινότητα. Λυπάμαι που η αντιπολίτευση δεν το χρησιμοποιεί. Έτσι στέλνει ένα πολύ σοβαρό μήνυμα, πρώτα απ’ όλα για μη σεβασμό του Συντάγματος, ενώ έχει φιλοδοξίες και προτίθεται να ανέλθει στην εξουσία. Τί θα γίνει εάν καταστεί εξουσία; Αμέσως προκλήσεις και δύο-τρία νέα βέτο. Ο Θεός ας μην επιτρέψει να σκεφτούμε καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
Πέτσας: Η συμφωνία έχει υπογραφεί
Την αναδίπλωση της Ν.Δ. σε σχέση με την προεκλογική της στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη που τοποθετήθηκε σχετικά στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.
Ειδικότερα, ο Στέλιος Πέτσας κλήθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση των συντακτών να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ζάεφ ότι ενδεχομένως τίθεται σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε ερώτηση για το εάν ανησυχούν την Αθήνα οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός πάντα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τονίζει ότι η χώρα μας είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, γιατί είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι αυτό θα συνεχίσει να κάνει η ελληνική πλευρά.
Επίσης, παρέπεμψε στην απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.
Υπενθύμισε εξάλλου ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει υπογραφεί και κυρωθεί, αν και η ΝΔ έκανε ως αντιπολίτευση τα πάντα για να μη συμβεί αυτό και προειδοποιούσε ότι υπήρχαν ετεροβαρή σημεία, όπως το ζήτημα της εφαρμογής του erga omnes. Σημείωσε ότι ήδη έχουν παραχθεί τετελεσμένα πολιτικά και νομικά, όπως η είσοδος της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα όπως είπε «να έχουμε θυσιάσει και να μην έχουμε χτίσει πάνω στο κεκτημένο του Βουκουρεστίου».
Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, χαρακτήρισε θετικό ότι υπάρχει στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφορά ότι θα ξανασυζητηθεί το θέμα μέσα στους επόμενους μήνες και σε κάθε περίπτωση πριν την άνοιξη και κατέληξε λέγοντας: «Επομένως, εδώ είμαστε να υποστηρίξουμε αυτό που λέμε, διότι πραγματικά τασσόμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων».
Όσον αφορά τα εμπορικά σήματα και τα σχολικά βιβλία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι πάνω στα όσα συζητήθηκαν με τους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη, χτίζει η κυβέρνηση τη δική της θέση, καθώς η προστασία των μακεδονικών προϊόντων, ειδικά, είναι ένα από τα βασικά ζητήματα τα οποία θέλει να βελτιώσει σε σχέση με τη συμφωνία.
Για τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας και την αναγγελία της απόφασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «οι τελευταίες πρωτοβουλίες Καμμένου Κοτζιά και Τσίπρα μας οδήγησαν εδώ, να λέει αυτός που τις υπέγραψε ότι δεν θα τα τηρήσει. Δε θέλω να φανταστώ πώς θα είναι οι επόμενες πρωτοβουλίες, ευτυχώς δεν είναι στην κυβέρνηση».
Επίσκεψη στα Σκόπια με υψηλό συμβολισμό
Το πρώτο επίσημο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτός της ΕΕ, θα είναι στη Βόρεια Μακεδονία, με το μήνυμα «μην εγκαταλείπετε την ευρωπαϊκή πορεία».
Ο πρόεδρος Νταβίντ Σασόλι θα βρίσκεται στα Σκόπια την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 4 και 5 Νοεμβρίου, ενώ έχει προγραμματίσει επίσκεψη στα Τίρανα για τις 2 και 3 Δεκεμβρίου.
«Η επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία και αμέσως μετά στην Αλβανία είναι ύψιστης σημασίας για εμένα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Σασόλι και εξέφρασε «κατανόηση για την απογοήτευση των πολιτών των δύο χωρών, λόγω του βέτο που άσκησαν συγκεκριμένα κράτη μέλη».
«Θα απευθύνω κάλεσμα», είπε, «στους πολίτες και στη νέα γενιά: μην εγκαταλείπετε την ελπίδα, παρακαλώ μείνετε σε ευρωπαϊκή πορεία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στο πλευρό σας».
Το Κοινοβούλιο επανέλαβε πριν μία εβδομάδα, και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία, την πλήρη στήριξή του για το «άνοιγμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. «Δε θα σιωπήσουμε, θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε τις χώρες της ΕΕ να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση υπέρ των συνομιλιών στην επόμενη συνάντηση των ηγετών τους», πρόσθεσε.
Κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, ο πρόεδρος Σασόλι θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και τον Πρόεδρο, Στέβο Πεντάροφσκι. Θα συνομιλήσει επίσης με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων και με τον πρόεδρο της Συνέλευσης Ταλάτ Τζαφέρι, ενώ θα απευθυνθεί και στους βουλευτές. Κατά την έναρξη της επίσκεψης, θα εγκαινιάσει το Europe House στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία και θα συμμετάσχει σε συζήτηση με μαθητές και σπουδαστές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας