Ακόμη μία ήττα υπέστη ο Μπόρις Τζόνσον, το βράδυ της Δευτέρας, λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο του Κοινοβουλίου, που έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση. Πρόταση βουλευτή των Συντηρητικών να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία της επικοινωνίας που σχετίζονται με το κλείσιμο της Βουλής υπερψηφίστηκε με 311 ψήφους υπέρ έναντι 302 κατά.
Η πρόταση είναι δεσμευτική και η βρετανική κυβέρνηση υποχρεούται να συμμορφωθεί.
Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ο πρόεδρος της Βουλής επέτρεψε να γίνει συζήτηση επί της πρότασης που κατέθεσε ο βουλευτής των Τόρις και πρώην γενικός εισαγγελέας, Ντόμινικ Γκριβ, για δημοσιοποίηση των εγγράφων της κυβέρνησης που αφορούν την απόφαση για αναστολή του κοινοβουλευτικού έργου και τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία.
Ο Ντομινίκ Γκριβ εξήγησε ότι η πρότασή του επιτρέπει στη Βουλή να ενημερωθεί για τα συγκεκριμένα έγγραφα πριν το Brexit και ότι απαιτεί τη δημοσίευση ιδιωτικών μηνυμάτων που σχετίζονται με την αναστολή του Κοινοβουλίου, τα οποία εστάλησαν από τις 23 Ιουλίου από αξιωματούχους - τους οποίους κατονομάζει - εκ των οποίων ένας δημόσιος υπάλληλος και οι υπόλοιποι ειδικοί σύμβουλοι, διορισμένοι από την κυβέρνηση.
Όπως ισχυρίστηκε, εάν οι σύμβουλοι αρνηθούν τη δημοσιοποίηση, αυτό θα αντιστοιχεί σε «ολίσθηση προς μία κυβέρνηση που δεν σέβεται τις συμβάσεις, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να αναλάβει καθήκοντα καμία ομαλή κυβέρνηση».
Η αντίδραση της κυβέρνησης στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν ότι πρόκειται «για δυσανάλογο αίτημα και χωρίς προηγούμενο», ενώ εξέφρασε απογοήτευση.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση να μοιραστεί με το Κοινοβούλιο πληροφορίες, αρκεί αυτό να μη «θίγει το εθνικό συμφέρον», ενώ η κυβέρνηση επιφυλάσσεται να εξετάσει τις νομικές συνέπειες της αποκάλυψης αυτών των στοιχείων.
Κόρμπιν: «Συμμόρφωση με τον νόμο»
Επόμενη συζήτηση στο πρόγραμμα, πριν από την πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές, ήταν επί της πρότασης του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, για τη σημασία της επιβολής του νόμου Μπεν και την υποχρέωση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με αυτόν, επισημαίνοντας ότι οι βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να μην υπακούσει στο νόμο.
Ο ηγέτης των Εργατικών στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ελπίζει πως ο Βρετανός πρωθυπουργός θα σταθεί στο ύψος της θέσης τους και θα αποδεχθεί τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου, ώστε να αποφευχθεί η συντριβή» ενός άτακτου Brexit.
Όπως επισήμανε, αυτή η εξέλιξη θα οδηγούσε σε «σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων, βιομηχανικών υλικών και αγαθών», ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο «θα οδηγήσει τη χώρα σε μονοπάτια πολύ διαφορετικά, προκαλώντας πραγματικό τρόμο για τους πολίτες».
Να σημειωθεί ότι η βασίλισσα Ελισάβετ επικύρωσε τον νόμο της αντιπολίτευσης που απαγορεύει την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία και υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση εφαρμογής του άρθρου 50 έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020.
«Σεβόμαστε τον νόμο, αλλά...»
Κλείνοντας τη συζήτηση επί της πρότασης του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο υπουργός Εξωτερικών και εμπνευστής του κλεισίματος της Βουλής, Ντόμινικ Ράαμπ, είπε ότι «αυτή η κυβέρνηση σέβεται πάντα τον νόμο, ωστόσο αυτό μπορεί να είναι πιο σύνθετο, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες νομοθεσίες ή νομικές ερμηνείες».
Αναγνώρισε ότι «τις περισσότερες φορές η κυβέρνηση κάνει τη σωστή ερμηνεία», αλλά αν μια κυβέρνηση κάνει κάποιο λάθος, «πρέπει να διορθώνει τη θέση της».
Αλλά επανέλαβε ότι πρέπει να υλοποιηθεί η εντολή του λαού στο δημοψήφισμα, που είναι η έξοδο από την Ε.Ε.
Κλείνει το κοινοβούλιο
Ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι το κοινοβούλιο θα κλείσει έως τις 14 Οκτωβρίου. Το κλείσιμο του κοινοβουλίου είχε αποφασιστεί από τον Μπόρις Τζόνσον και εγκριθεί από τη βασίλισσα, ωστόσο δεν είχε δοθεί ακριβής ημερομηνία στην οποία θα ετίθετο σε εφαρμογή. Η ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε πρόωρες εκλογές.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε την απόφαση Τζόνσον να κλείσει το κοινοβούλιο «ντροπιαστική», διότι «το Κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι σε λειτουργία και να ελέγχει την κυβέρνηση. Αλλά ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει τις ερωτήσεις».
Οι ηγέτες και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν, αλλά μόνο αφότου εξασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα φύγει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.
Τζόνσον: «Δεν θα ζητήσω παράταση»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που δηλώνει ότι μπορεί να πετύχει συμφωνία με την Ε.Ε. έως τις 18 Οκτωβρίου, ημερομηνία λήξης της διήμερης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, είναι αποφασισμένος να μην εφαρμόσει τον νόμο που πέρασε η αντιπολίτευση, και μάλιστα δήλωσε πολλές φορές μέχρι σήμερα ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση.
Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, Τζέιμς Σλακ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει παράταση της προθεσμίας για το Brexit και πως δεν θα δεχτεί άλλες άσκοπες καθυστερήσεις στο Brexit, διαμηνύοντας στους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών.
«Εάν οι βουλευτές θέλουν να επιλύσουν αυτό το θέμα, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος - να ψηφίσουν για εκλογές και να αφήσουμε τον λαό να αποφασίσει» υποστήριξε.
Πάντως, η δήλωση αυτή του εκπροσώπου του Βρετανού πρωθυπουργού προκάλεσε ακόμη μία φορά την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με την ηγέτη του ουαλικού Plaid Cymru, Λιζ Σαβίλ Ρόμπερτς να δηλώνει ότι αν ο Μπόρις Τζόνσον παραβεί τον νόμο, «τότε θα υποστεί τις νομικές κυρώσεις».
«Στη συνάντησή μας τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνήσαμε ότι αν ο Μπόρις Τζόνσον παραβεί τον νόμο, θα πρέπει να περιμένει ότι θα τον καθαιρέσουμε -το είχε κάνει και εκείνος όταν στήριξε την κίνηση του του ηγέτη του κόμματός μας το 2004 εναντίον του Τόνι Μπλερ διότι είχε πει ψέματα».
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν...
Σημαντικές παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιρλανδία για το backstop, αλλά και για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., όπως παραδέχθηκαν στις κοινές δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση στο Δουβλίνο Μπόρις Τζόνσον και Λίο Βαράντκαρ το πρωί της Δευτέρας.
Οι πρωθυπουργοί Ιρλανδίας και Βρετανίας, στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν δήλωσαν «δεσμευμένες να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση» αλλά ενώ συμφώνησαν «οι συζητήσεις είναι σε αρχικό στάδιο, βρέθηκε κοινό έδαφος σε κάποιους τομείς, αν και παραμένουν σημαντικές διαφορές».
Ο Λίο Βαράντκαρ προειδοποίησε τον Μπόρις Τζόνσον ότι θα πρέπει να εφαρμόσει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο και τον καλεί να ζητήσει παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., ώστε να αποφευχθεί το άτακτο Brexit. «Δεν θα υπάρξει τίποτα θετικό από άτακτο Brexit», είπε. «Θα γυρίσουμε στο σημείο μηδέν», σημείωσε επίσης ο Ιρλανδός πρωθυπουργός αν ο Τζόνσον δεν συμμορφωθεί με τον νόμο, ο οποίος απόψε αναμένεται να επικυρωθεί και με την υπογραφή της βασίλισσας Ελισάβετ, ώστε να τεθεί σε ισχύ.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, που δηλώνει αποφασισμένος να βγάλει τη Βρετανία από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, με όποιο κόστος, είπε ότι μπορεί να φέρει συμφωνία με την Ε.Ε. που θα λύνει και το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. «Είναι κάτι που και εγώ προτιμώ», δήλωσε, χωρίς ωστόσο να δίνει στοιχεία για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία.
Παραίτηση του προέδρου της Βουλής
Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων, ήρθε και η ανακοίνωση του προέδρου του Κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου ότι πρόκειται να παραιτηθεί στις επόμενες εκλογές είτε αυτές γίνουν στις 31 Οκτωβρίου είτε σε άλλη ημερομηνία.
Δήλωσε επίσης ότι θεωρεί ότι η 31η Οκτωβρίου είναι «δημοκρατικά η πιο σωστή ημερομηνία και αυτή που θα προκαλέσει λιγότερα προβλήματα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας