Αλλη μια χαοτική μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων κατέληξε χθες τη νύχτα σε πολλαπλή και άκρως ταπεινωτική ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον. Αρχικά, οι 21 -διαγραφέντες πλέον από τους κυβερνώντες Συντηρητικούς- αντάρτες βουλευτές μαζί με τους συναδέλφους τους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενέκριναν με διαφορά 28 ψήφων (327 υπέρ και 299 κατά) το νομοσχέδιο που μπλοκάρει ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, υποχρεώνοντας τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει τρίμηνη αναβολή.
Κι εκείνος, απορρίπτοντας μετά βδελυγμίας μια τέτοια προοπτική, προχώρησε ακάθεκτος στον προαναγγελθέντα ελιγμό του: υπέβαλε προς ψήφιση στη Βουλή πρόταση για διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου (κι όχι στις 14, όπως διέρρεε η Ντάουνινγκ Στριτ), έχοντας προκαλέσει με ανοίκεια γλώσσα τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να σηκώσει το γάντι. Και σε αυτό το μείζον θέμα όμως έχασε κατά κράτος, αφού η πρότασή του εγκρίθηκε μεν με 298 ψήφους υπέρ και 56 κατά, δεν πέρασε όμως, αφού απαιτούσε αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (434 βουλευτές σε σύνολο 650).
Δεδομένης της αστραπιαίας όσο και ανελέητης εσωκομματικής εκκαθάρισης των διαφωνούντων, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Τζόνσον χρειαζόταν αναγκαστικά τις ψήφους των Εργατικών, οι οποίοι τελικά απείχαν, όπως και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παρότι θέλουν εκλογές, προκρίνουν να γίνει πρώτα νόμος του κράτους το νομοσχέδιο που αποτρέπει το άτακτο Brexit.
Κάτι τέτοιο απαιτεί την υπερψήφισή του (πιθανώς σήμερα) στη Βουλή των Λόρδων (όπου έχουν κατατεθεί ήδη πάνω από 100 τροπολογίες) και κατόπιν την έγκριση της βασίλισσας Ελισάβετ, προκειμένου να προλάβει να ολοκληρωθεί η διαδικασία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε αναμένεται να ανασταλεί η λειτουργία του Κοινοβουλίου. Χθες μάλιστα, το αντιδημοκρατικό αυτό τερτίπι του Τζόνσον δεν ανακλήθηκε εν τέλει από το ανώτατο αστικό δικαστήριο της Σκοτίας, καθώς ο δικαστής έκρινε πως είναι σύννομο. Πέραν της έφεσης που αναμένεται να ασκηθεί επί της απόφασης, εκκρεμούν να εξεταστούν άλλες δύο αντίστοιχες προσφυγές σε δικαστήρια του Λονδίνου και της Βόρειας Ιρλανδίας.
Νωρίτερα, ο Τζόνσον είχε επιτεθεί με προσβλητική φρασεολογία στον Κόρμπιν, αποκαλώντας τον μεταξύ άλλων «κότα», επειδή ζητάει διαρκώς εκλογές αλλά τώρα δειλιάζει, προτιμώντας να προωθήσει το «νομοσχέδιο παράδοσης» των διαπραγματεύσεων για το Brexit στην Ε.Ε., όπως επανέλαβε σε οξείς εθνικιστικούς τόνους. Ο ηγέτης των Εργατικών τον κατηγόρησε πως δεν κάνει καμία διαπραγμάτευση, αλλά επιδιώκει άτακτο Brexit χωρίς λαϊκή εντολή και συγκαλύπτει τον ολέθριο αντίκτυπό του από τους πολίτες, όντας «απολύτως απελπισμένος να αποφύγει τον [κοινοβουλευτικό] έλεγχο».
Οι Εργατικοί
Και στο θέμα των εκλογών πάντως οι Εργατικοί εμφανίζονται διχασμένοι. Αρκετά στελέχη εισηγούνται στον Κόρμπιν να μην πέσει στην παγίδα του Τζόνσον να δεχτεί τη διεξαγωγή εκλογών πριν από τις 31 Οκτωβρίου, αντιπροτείνοντας οι κάλπες να στηθούν με βάση τους δικούς τους όρους και όχι με εκείνους που θέτει εκβιαστικά ο πρωθυπουργός, στον οποίο δεν τρέφουν την παραμικρή εμπιστοσύνη για οτιδήποτε.
Ουκ ολίγοι φοβούνται πως, αν οι κάλπες στήνονταν στις 15 Οκτωβρίου, ο Τζόνσον, σε περίπτωση που αναδειχτεί νικητής, θα ανατρέψει τον νόμο - μπλόκο ενός άτακτου Brexit μέσα στις δύο εβδομάδες που θα απομένουν για τις 31 του μηνός και τελικά θα το επιβάλει.
Σύμφωνα με τον Εργατικό σκιώδη υπουργό Οικονομικών Τζον Μακντόνελ, τόσο το κόμμα του όσο και τα υπόλοιπα αντιπολιτευόμενα λαμβάνουν νομικές συμβουλές για το ζήτημα και θα αποφασίσουν σταδιακά, μέρα με τη μέρα, πότε θα κάνουν αποδεκτό το αίτημα για εκλογές, αφότου έχουν εξασφαλίσει πέραν πάσης αμφιβολίας πως έχει αποφευχθεί οριστικά το Brexit χωρίς συμφωνία.
Ετοιμοι για όλα στην Ευρ. Ενωση
Του Κώστα Μοσχονά
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις Βρυξέλλες με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε αίτηση του Λονδίνου για νέα παράταση της ημερομηνίας εξόδου από την οικογένεια των 27. Σε περίπτωση που το Η.Β. ζητήσει παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, αντί της 31ης Οκτωβρίου, η απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής της 17ης-18ης Οκτωβρίου, αλλά δύσκολα θα πουν «όχι» οι 27.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο διαπραγματευτής για το Brexit της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, ενημέρωσαν τους επιτρόπους, περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα τις τελευταίες επαφές με τη βρετανική πλευρά, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Λονδίνο.
Η θέση των Βρυξελλών παραμένει η ίδια: δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας του Νοεμβρίου 2018 και εναπόκειται στη βρετανική πλευρά να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την εξέταση ορισμένων θεμάτων τεχνικής φύσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε νέα έκκληση προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ε.Ε. των 27 να προετοιμαστούν για την περίπτωση αποχώρησης του Η.Β. χωρίς συμφωνία από την 1η Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι παραμένει ένα «πιθανό, αν και ανεπιθύμητο ενδεχόμενο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας