Γύρω στα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας αναμενόταν να διεξαχθεί η χθεσινοβραδινή κρίσιμη πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση μιας δραματικής πολιτικής μάχης, γεμάτης με δολοπλοκίες και ανατροπές.
Καθώς οι αβέβαιες εξελίξεις και το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών βύθιζαν χθες την ισοτιμία της στερλίνας σε χαμηλό τριετίας, η μάχη για τον Μπόρις Τζόνσον έμοιαζε χαμένη από χέρι μετά την απώλεια της οριακής πλειοψηφίας μίας έδρας που διέθετε η κυβέρνησή του μαζί με τους δέκα βουλευτές των κοινοβουλευτικών συμμάχων των Συντηρητικών από το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP.
Πάνω που ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε ξεκινήσει την παρθενική ομιλία του στη Βουλή, ο Συντηρητικός αντάρτης βουλευτής Φίλιπ Λι σηκώθηκε και μετακινήθηκε επιδεικτικά στα έδρανα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στους οποίους και μεταπήδησε, κατηγορώντας την κυβέρνηση Τζόνσον πως επιδιώκει ένα «επιζήμιο Brexit με φαύλους τρόπους», «υπονομεύοντας την οικονομία της χώρας μας, τη δημοκρατία και τον ρόλο [της χώρας] στον κόσμο» μέσω «πολιτικής χειραγώγησης, εκφοβισμού και ψεμάτων».
Κατήγγειλε επίσης πως το Συντηρητικό Κόμμα μεταμορφώνεται πλέον σε μια «φατρία περιορισμένου εύρους» που έχει «μολυνθεί από τη διπλή αρρώστια του βρετανικού εθνικισμού και λαϊκισμού»...
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από κοινού με καμιά εικοσαριά αντάρτες βουλευτές των κυβερνώντων Συντηρητικών, κατέθεσαν χθες (πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της Βουλής μετά το καλοκαίρι) πρόταση για να αναλάβουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας - πρόταση την οποία επέτρεψε να τεθεί σε ψηφοφορία χθες τη νύχτα ο Συντηρητικός πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου (πολιτικά ουδέτερος θεωρητικά, πλην εξοργισμένος με τις «αντισυνταγματικές» μεθοδεύσεις του Τζόνσον για αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου επί πέντε βδομάδες).
Αν, όπως όλα έδειχναν, οι βουλευτές έχουν όντως καταφέρει να υπερψηφίσουν την πρόταση, επόμενος στόχος τους είναι να θέσουν σήμερα προς κατεπείγουσα ψήφιση το διακομματικό νομοσχέδιο που συνέταξαν ούτως ώστε να μπλοκάρουν τη διαφαινόμενη επιδίωξη του Τζόνσον για Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.
Το σχέδιο νόμου υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει νέα τρίμηνη αναβολή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, αν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου (την επομένη της διήμερης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής) η Βουλή δεν έχει εγκρίνει μια νέα συμφωνία αποχώρησης ή ένα Brexit χωρίς συμφωνία αποχώρησης.
Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε ήδη ξεκαθαρίσει πως η χθεσινοβραδινή ψηφοφορία θα αποτελέσει ντε φάκτο ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, φοβερίζοντας με διαγραφή από το κόμμα και αποκλεισμό από τις επόμενες εκλογές όσους βουλευτές των Συντηρητικών υπερψηφίσουν την πρόταση ή απέχουν.
Παρότι ο Τζόνσον ισχυρίστηκε πως δεν θέλει να στηθούν πρόωρα κάλπες, κυβερνητικές πηγές όχι απλώς επιβεβαίωναν την απειλή προκήρυξης εκλογών αλλά διέρρεαν ως πιθανή ημερομηνία τους την 14η Οκτωβρίου.
Συναντήσεις με πρωτοκλασάτους

| AP PHOTO / MATT DUNHAM
Χθες το πρωί ο Τζόνσον είχε εκρηκτική συνάντηση με ορισμένους πρωτοκλασάτους αντάρτες βουλευτές, όπως οι πρώην υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Γκάουκ, που υποστήριξαν πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία διαπραγματευτική στρατηγική για επίτευξη συμφωνίας με την Ε.Ε., εκφράζοντας παράλληλα δυσπιστία για το κατά πόσον μπορούν να του έχουν εμπιστοσύνη σχετικά με την προκήρυξη εκλογών πριν από το Brexit, αφού θα μπορούσε δυνητικά να αλλάξει την ημερομηνία τους και να τη μεταφέρει μετά την έξοδο από την Ε.Ε., φέρνοντας τους πάντες προ τετελεσμένου.
Ο Χάμοντ τόνισε πως το εθνικό συμφέρον υπερέχει του κομματικού, χωρίς να αποκλείει μάλιστα να προσβάλει δικαστικά την αποπομπή του από τους Συντηρητικούς.
Τουλάχιστον 15-16 αντάρτες βουλευτές επιβεβαίωναν αργότερα πως θα ταχθούν τελικά κατά της κυβέρνησης στη χθεσινή ψηφοφορία, παρότι αυτό θα σημάνει την εκπαραθύρωσή τους - ανάμεσά τους και ο σερ Νίκολας Σόουμς, εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον οποίο ο Τζόνσον (μέγας θαυμαστής του ιστορικού πρώην πρωθυπουργού) θα βρεθεί κατά τραγική ειρωνεία να εκδιώκει από το Συντηρητικό Κόμμα μαζί με τους υπόλοιπους!
Καθώς το κοινοβούλιο βρισκόταν σε κλοιό διαδηλωτών που βροντοφώναζαν ξανά πως αντιτίθενται στο «πραξικόπημα» του Τζόνσον, εκείνος και ο Τζέρεμι Κόρμπιν διασταύρωσαν πρώτη φορά τα ξίφη τους διά ζώσης, υπό το σαρδόνιο χαμόγελο της Τερέζα Μέι... «Είναι ένα νομοσχέδιο παράδοσης από τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Σημαίνει ότι σηκώνεται λευκή σημαία» κατήγγειλε σε εθνικιστικούς τόνους για το διακομματικό σχέδιο νόμου που προωθείται στη Βουλή, υποστηρίζοντας πως τον αναγκάζει μεν να «εκλιπαρήσει για άλλη μια άσκοπη καθυστέρηση», εκείνος όμως δεν θα κάνει «ποτέ» κάτι τέτοιο.
«Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ευρώπη» του απάντησε δηκτικά ο ηγέτης των Εργατικών, αντιτείνοντας πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα εξωθήσει τη χώρα να «παραδώσει» θέσεις εργασίας, εργατικά δικαιώματα και κοινωνική προστασία.
«Η κυβέρνησή του δεν διαθέτει ούτε [λαϊκή] εντολή, ούτε ηθική και από σήμερα ούτε πλειοψηφία» στο κοινοβούλιο, συνέχισε ο Κόρμπιν, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως ετοιμάζεται «να παίξει ρωσική ρουλέτα με την οικονομία μας».
Μέγα ζητούμενο παρέμενε εν των μεταξύ η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τις οποίες πιθανολογείται πως θα προκηρύξει σήμερα ο Τζόνσον, έχοντας ανάγκη αυξημένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δύο τρίτων για να τις δρομολογήσει.
Κι ενώ τα κόμματα δηλώνουν πανέτοιμα για μια εκλογική μάχη, θέλουν να εξασφαλίσουν παράλληλα (πιθανώς μέσω δεσμευτικής νομοθετικής πρωτοβουλίας) πως ο πρωθυπουργός δεν θα τις μεταθέσει αιφνιδίως τον Νοέμβριο (ενδεχομένως μέσω τροποποίησης του εκλογικού νόμου και θεσμοθέτησης απλής πλειοψηφίας) ώστε να επιβάλει έξοδο χωρίς συμφωνία.
Σήμερα δε το ανώτατο αστικό δικαστήριο της Σκοτίας εκδίδει την απόφασή του για ανάκληση ή μη της αναστολής λειτουργίας της Βουλής, με τον συνήγορο των 75 εναγόντων βουλευτών να καταθέτει επιβαρυντικά για τον Τζόνσον υπομνήματα, που αντάλλαξε με συμβούλους του και αποκαλύπτουν πως προσχεδίασε κρυφά την κίνησή του σχεδόν δύο βδομάδες πριν την αναγγείλει και την εγκρίνει η βασίλισσα - γεγονός που καταδεικνύει πως έγινε αποκλειστικά για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας