Δύο υποθέσεις διαφθοράς πρώην υπουργών και νυν γερουσιαστών, μελών του κυβερνητικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, συγκλόνισαν την περασμένη εβδομάδα τη Ρουμανία, καθώς συζητήθηκε στη Γερουσία αίτημα άρσης της ασυλίας τους.
Η Γερουσία ενέκρινε με 97 ψήφους υπέρ και 48 κατά το αίτημα της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA) και σχετικό αίτημα της Εισαγγελίας να ανακριθεί ως ύποπτος ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας, Νταρίους Μπογκντάν Βάλτσοφ, για αθέμιτη άσκηση επιρροής και αποδοχή δωροδοκίας, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην έδρα της αστυνομίας όπου και κρατήθηκε.
Σε έρευνα που έγινε στην κατοικία του Βάλτσοφ, οι αστυνομικοί βρήκαν στο χρηματοκιβώτιό του 90.000 δολάρια, τρία κιλά χρυσού σε ράβδους και τρεις πίνακες μεγάλης αξίας, μεταξύ των οποίων και έναν του Γάλλου ιμπρεσιονιστή Ογκίστ Ρενουάρ. Οι έρευνες επεκτάθηκαν και σε άλλες τρεις κατοικίες που χρησιμοποιούσε ο υπουργός και βρέθηκαν άλλοι 91 πίνακες μεγάλων ζωγράφων, όπως Πικάσο και Γκριγκορέσκου. Οι αρχές εκτιμούν ότι ο ύποπτος «ξέπλενε» τις μίζες αγοράζοντας έργα τέχνης.
Ο Βάλτσοφ, ο οποίος αρνείται την ενοχή του, είχε παραιτηθεί στις 15 Μαρτίου όταν άρχισε η εις βάρος του επίσημη έρευνα του εισαγγελέα για κατάχρηση εξουσίας από το 2010 έως το 2013, περίοδο που ήταν δήμαρχος της πόλης Σλάτινα, στην επαρχία Ολτ.
Ο εισαγγελέας κατά της διαφθοράς έχει στοιχεία που συνδέουν τον σοσιαλδημοκράτη γερουσιαστή με ύποπτα συμβόλαια δημόσιων έργων από τα οποία αποκόμισε δύο εκατομμύρια ευρώ μίζα.
Στην ανάκριση προέκυψε ότι ο Βάλτσοφ συνέχισε τις παράνομες πράξεις και την περίοδο που εξελέγη γερουσιαστής, αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Βίκτορ Πόντα. Ο πρωθυπουργός Πόντα ανέλαβε προσωρινά το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται σύντομα να διορίσει τον αντικαταστάτη του.
Ομως, αν και η υπόθεση του φιλότεχνου πρώην υπουργού Βάλτσοφ αναδείχτηκε ως το μεγάλο θέμα στα ρουμανικά ΜΜΕ, το δεύτερο αίτημα της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς, που αφορούσε την άρση ασυλίας του επίσης σοσιαλδημοκράτη πρώην υπουργού Μεταφορών, Νταν Σόβα, φαίνεται να κρύβει ένα ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο. Το αίτημα για την άρση ασυλίας του Σόβα απορρίφθηκε, αλλά αυτή η απόφαση της Γερουσίας ξεσήκωσε λαϊκή κατακραυγή και την αντίδραση δυτικών χωρών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία διαμαρτυρήθηκαν για την προνομιακή και σκανδαλώδη απόφαση για τον Σόβα, που δεν επιτρέπει στην Εισαγγελία και την ανεξάρτητη Εθνική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς να διερευνήσουν την υπόθεση.
Ο γερουσιαστής (επίσης της επαρχίας Ολτ) Σόβα, στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού Πόντα, είναι ύποπτος για σύγκρουση συμφερόντων και κατάχρηση εξουσίας και εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς σχετική με συμβόλαια παροχής νομικών συμβουλών που υπέγραψε ενώ ήταν υπουργός με ιδιωτικές εταιρείες που είχαν αναλάβει κρατικά συμβόλαια για την κατασκευή ενεργειακών έργων.
Ο Σόβα και το δικηγορικό του γραφείο συνδέεται και με δύο από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της σύγχρονης, μετακομμουνιστικής Ρουμανίας, την υπόθεση Bechtel και την υπόθεση του χρυσωρυχείου της Rosia Montana.
Αν είσαι μάνα και πονείς...
Επί υπουργίας του, διαπραγματεύτηκε με τον αμερικανικό κατασκευαστικό κολοσσό Bechtel την αναθεώρηση του συμβολαίου της εταιρείας, η οποία πήρε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευάσει τελικά μόλις 52 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου.
Η ζημιά για το ρουμανικό κράτος ήταν τεράστια αλλά το μεγαλύτερο σκάνδαλο δεν ήταν αυτό. Δικηγόρος του Δημοσίου ήταν πρώην συνεταίρος του Σόβα σε δικηγορική εταιρεία που είχαν από κοινού το 1997. Στην ίδια δικηγορική εταιρεία, στο παρελθόν, είχε εργαστεί και ο νυν πρωθυπουργός Πόντα, ο οποίος ήταν συμφοιτητής με τον Σόβα στη Νομική Βουκουρεστίου. Στο πλευρό της Bechtel ήταν το μεγαλύτερο δικηγορικό γραφείο της χώρας, που ανήκει και διευθύνεται από τη... θετή μητέρα του Σόβα, Ανα Ντικουλέσκου Σόβα.
Η μητέρα Σόβα παρείχε τις υπηρεσίες της στην Bechtel ήδη από το 2003, αλλά ο γιος της δεν παραιτήθηκε λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, ούτε και η ίδια, όταν ως υπουργός πλέον ο Σόβα χειρίστηκε την υπόθεση.
Τελικά, το ρουμανικό Δημόσιο όχι μόνο δεν κήρυξε έκπτωτη την Bechtel, αλλά καταδικάστηκε από δικαστήριο να πληρώσει στην αμερικανική εταιρεία και 37,2 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση. Το αρχικό συμβόλαιο που είχε υπογραφεί το 2004 προέβλεπε έργα ύψους 2,2 εκατομμυρίων που αβγάτισαν ιλιγγιωδώς μέσα από συνεχείς αναθεωρήσεις προϋπολογισμών. Είναι μια πρακτική που γνωρίζουμε πολύ καλά και στην Ελλάδα, όπου οι εθνικοί εργολάβοι έχουν προνομιακές σχέσεις με την εκάστοτε εξουσία.
Ομως, η οικογενειακή διαπλοκή επαναλαμβάνεται και στην υπόθεση του χρυσωρυχείου της Rosia Montana, με μάνα και γιο να βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα, αν και όλα δείχνουν ότι τελικά υπερίσχυσε ο θεσμός της οικογένειας. Οταν πριν από δύο χρόνια το ρουμανικό Δημόσιο αναδιάρθρωσε τη μετοχική σύνθεση της Rosia Montana, με υπεύθυνο υπουργό τον Σόβα, το δικηγορικό γραφείο της μητέρας του αντιπροσώπευσε μία από τις ιδιωτικές εταιρείες που συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ των χρυσοθήρων.
Αργότερα, σε συζήτηση στο Κοινοβούλιο, ο Σόβα τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των εργασιών του χρυσωρυχείου, αν και το κόμμα του είχε αντίθετη άποψη. Οι εργασίες στη Rosia Montana έχουν παγώσει μετά και τη λαϊκή αντίδραση και στις αρχές του 2015 η εταιρεία έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ρουμανίας, Κλάους Γιοάνις, με την οποία ζητάει την επανέναρξη των εργασιών και απειλεί πως σε αντίθετη περίπτωση θα καταφύγει στα διεθνή δικαστήρια και θα διεκδικήσει υπέρογκες αποζημιώσεις. Ο πρόεδρος παρέπεμψε το θέμα στη Βουλή, η οποία δεν έχει ακόμη συνέλθει για να το συζητήσει.
Φίλος του πρωθυπουργού
Ο Νταν Σόβα φαίνεται πως διαθέτει την υποστήριξη του πρωθυπουργού Πόντα και τα ρουμανικά ΜΜΕ αφήνουν υπόνοιες ότι η στενή τους σχέση ξεπερνάει τη φιλία και σχετίζεται ίσως και με οικονομικά συμφέροντα. Πάντως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να ενισχύει αυτήν την άποψη.
Ο Σόβα ωστόσο είχε αναδειχθεί πολύ απότομα στην κομματική ιεραρχία, παρά την έλλειψη «κομματικών ενσήμων» και παρά τις γκάφες που έκανε ως εκπρόσωπος Τύπου των Σοσιαλδημοκρατών, το 2012. Στην ιστορία έχει μείνει η άποψη που εξέφρασε στην τηλεόραση πως μόλις 24 Ρουμάνοι Εβραίοι εξοντώθηκαν στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, όταν τα θύματα ξεπέρασαν τους 250.000.
Μετά από παγκόσμια κατακραυγή, ο Σόβα αναγκάστηκε τότε να κάνει δήλωση επανόρθωσης, παραιτήθηκε από εκπρόσωπος και έξι μήνες αργότερα προήχθη σε υπουργό. Αν και η Γερουσία απέρριψε το αίτημα άρσης ασυλίας του Σόβα, αυτή η υπόθεση δεν φαίνεται να τελειώνει εδώ και οι σχέσεις στοργής της οικογένειας Σόβα θα έχουν πολιτικές επιπτώσεις στην κυβέρνηση Πόντα, ίσως και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας