Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Εμφανές το ψυχρό κλίμα στη χθεσινή πρώτη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, με την πρωθυπουργό της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον. | Duncan McGlynn/PA via AP

Πρώτη κρυάδα για τον Μπόρις

Η στερλίνα καταποντίζεται στη χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία της εδώ και 28 μήνες. Η Συνομοσπονδία της Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI) προειδοποιεί πως ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ούτε η Ε.Ε. έχουν προετοιμαστεί επαρκώς για ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 του Οκτώβρη. Παραιτηθέντες υπουργοί της κυβέρνησης Μέι «συνωμοτούν» με πρωτοκλασάτα στελέχη των Εργατικών για να αποσοβήσουν πάση θυσία ένα τέτοιο εφιαλτικό ενδεχόμενο.

Ο Μπόρις Τζόνσον όμως συνεχίζει τον χαβά του και πετά το μπαλάκι της εξεύρεσης συμβιβασμού στην «πεισματάρα» Ευρωπαϊκή Ενωση (κατά τον νέο Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ). Συν τοις άλλοις δε, «αρνείται να καθίσει για συνομιλίες με ηγέτες της Ε.Ε. έως ότου εκείνοι συμφωνήσουν να καταργηθεί το ιρλανδικό backstop [σ.σ. η ασφαλιστική δικλίδα για αποφυγή επαναφοράς ελέγχων στα ιρλανδικά σύνορα], παρά τις προσκλήσεις για συναντήσεις από τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν» έγραφε χθες η Guardian.

Σημειωτέον επίσης πως, τουλάχιστον μέχρι χθες το απόγευμα, είχε αποφύγει επιδεικτικά να επικοινωνήσει, ως είθισται, με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

Ο Τζόνσον «παίζει στο καζίνο» δήλωσε σκωπτικά Ευρωπαίος διπλωμάτης στη βρετανική εφημερίδα, αναρωτώμενος: «Πώς μπορείς να διαπραγματευτείς με έναν εταίρο που μόλις απέδειξε πως είναι εντελώς παράλογος και απλά διατεθειμένος να καταστρέψει τα πράγματα για να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο;».

Οσο για τους ισχυρισμούς του Ράαμπ, πως η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. θα ήταν «πολύ ευκολότερη» μετά από ένα Brexit χωρίς συμφωνία αποχώρησης; «Αυτό θα σήμαινε ολοκληρωτική κατάρρευση των πολιτικών σχέσεων και δεν νομίζω πως θα υπήρχε πολλή εμπιστοσύνη εκ μέρους της Ε.Ε. απέναντι στους Τόρις ή τον πρωθυπουργό» εκτίμησε έτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης, ενώ ένας τρίτος προέβλεψε όλο νόημα πως «τα τηλέφωνά μας δεν θα λειτουργούν εκείνη την περίοδο»…

Από τη Σκοτία πάντως, που επισκέφτηκε χθες πρώτη φορά ως πρωθυπουργός επιδιώκοντας να ενισχύσει το αίσθημα εθνικής ενότητας στην άκρως διχασμένη χώρα και μέσω εξαγγελιών για γενναία χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης σε περιθωριοποιημένες περιοχές, ο Τζόνσον φάνηκε να το παίζει «καλός μπάτσος».

Εμφανίστηκε δηλαδή να αντικρούει δημόσια υπουργούς του, πρωτίστως τον Μάικλ Γκόουβ ο οποίος, έχοντας αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της εντατικοποίησης των προετοιμασιών για έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, υποστήριξε πως η νέα κυβέρνηση κινείται πλέον με την «υπόθεση εργασίας» πως ένα άτακτο Brexit «είναι τώρα μια πολύ πραγματική προοπτική».

«Δεν στοχεύουμε καθόλου σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία» επανέλαβε ο Βρετανός πρωθυπουργός, επιμένοντας πως μια τέτοια πιθανότητα είναι μία στο ένα εκατομμύριο «υπό την προϋπόθεση πως υπάρχει επαρκής καλή θέληση και κοινή λογική από την πλευρά των εταίρων μας».

Κι αμέσως μετά πέρασε ξανά στο… παρασύνθημα: «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ξεκαθαρίσουμε απολύτως πως το backstop δεν είναι καλό, είναι νεκρό, πρέπει να φύγει. Η συμφωνία αποχώρησης είναι νεκρή. Υπάρχει όμως πεδίο να συνάψουμε μια νέα συμφωνία» διαμήνυσε ο Τζόνσον στους –εξίσου άτεγκτους– Ευρωπαίους, με εκπρόσωπό του να επισημαίνει πως οι επαφές του με την Ε.Ε. θα ήταν ουσιαστικά άσκοπες, όσο το ευρωπαϊκό μπλοκ αρνείται κατηγορηματικά την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης (που έχει απορριφθεί τρεις φορές στο βρετανικό κοινοβούλιο).

Αποδοκιμασίες

Ζόρικες πάντως ήταν οι συναντήσεις του φανατικού μπρεξιστή πρωθυπουργού στη Σκοτία, η οποία ως γνωστόν είχε ψηφίσει συντριπτικά υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του 2016, με τη μαχητική πρωθυπουργό της Νίκολα Στέρτζον να μην κρύβει τις προθέσεις της για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος με το ερώτημα της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο (κατά τα λοιπά) Βασίλειο, πόσο μάλλον σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Τζόνσον δέχτηκε αρχικά αποδοκιμασίες από πολίτες στο Εδιμβούργο και κατόπιν… κρυάδα από τη Στέρτζον αλλά και την επικεφαλής των Συντηρητικών της Σκοτίας, Ρουθ Ντέιβιντσον, καθώς αμφότερες αντιτάσσονται σθεναρά στα παράτολμα σχέδιά του. «Οτιδήποτε κι αν λέει δημόσια ο Μπόρις Τζόνσον για την προτίμησή του να συνάψει συμφωνία, στην πραγματικότητα επιδιώκει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, επειδή αυτή είναι η λογική της σκληροπυρηνικής στάσης που έχει υιοθετήσει. Νομίζω πως αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη Σκοτία και πραγματικά για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε χωρίς περιστροφές η Στέρτζον μετά τη συνάντηση, εν μέσω προειδοποιήσεων πως μια χαοτική αποχώρηση από την Ε.Ε. θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου στη χώρα, φουντώνοντας το εθνικιστικό αίσθημα υπέρ της ανεξαρτησίας στη Σκοτία και ανοίγοντας την όρεξη όσων ονειρεύονται επανένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία, αφού και οι Βορειοϊρλανδοί είχαν ψηφίσει μαζικά υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του 2016.

Στο μεσοδιάστημα, ο κυριακάτικος Observer ανέφερε πως μετριοπαθή στελέχη των κυβερνώντων Συντηρητικών και συγκεκριμένα ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ βρίσκεται ήδη σε παρασκηνιακές επαφές με τον εκπρόσωπο των Εργατικών για το Brexit, Κιρ Στάρμερ, προκειμένου να «συνωμοτήσουν» διακομματικά και να «τορπιλίσουν» στη Βουλή οποιαδήποτε κίνηση του Τζόνσον για Brexit χωρίς συμφωνία.

«Εσχατη λύση» θα ήταν βουλευτές της συμπολίτευσης να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τζόνσον, πυροδοτώντας πιθανότατα πρόωρες εκλογές. Ακόμα κι έτσι, όμως, δημοσκόπηση της Opinion για λογαριασμό του Observer δείχνει εντυπωσιακή ανάκαμψη των Συντηρητικών στο 30% μετά τον πρωθυπουργικό διορισμό Τζόνσον.

Η αύξηση του ποσοστού τους κατά εφτά μονάδες συγκριτικά με δυο βδομάδες νωρίτερα προκάλεσε δηλωτικά αντίστοιχη πτώση στο Κόμμα του Brexit του ακροδεξιού Νάιτζελ Φάρατζ (15%). Δεύτεροι στο 28%, ελαφρώς ενισχυμένοι κατά τρεις μονάδες, ακολουθούν οι Εργατικοί, ενώ τρίτοι είναι οι φιλοευρωπαίοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (16%).

Ως καταλληλότερος πρωθυπουργός μάλιστα, ο Τζόνσον προηγείται κατά 21 μονάδες του Εργατικού Τζέρεμι Κόρμπιν (!), παρότι οι μισοί ερωτηθέντες δηλώνουν πεπεισμένοι πως θα διχάσει περαιτέρω τη χώρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πρώτη κρυάδα για τον Μπόρις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας