Ακόμα δεν μπορούν -ή δεν θέλουν- να το πιστέψουν. Ως γνωστόν, όμως, η πραγματικότητα συχνά ξεπερνά τη φαντασία κι έτσι σημαντική μερίδα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει πλέον να χωνέψει πως ο άκρως αμφιλεγόμενος σκληροπυρηνικός μπρεξιστής Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε από χθες την πρωθυπουργία χωρίς λαϊκή εντολή, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας.
Επειτα από μια ελαφρώς επεισοδιακή μετάβαση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ εξαιτίας μιας ανθρώπινης αλυσίδας μελών της Greenpeace, που ζητούν άμεση λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή και εμπόδισαν πρόσκαιρα τη λιμουζίνα του να περάσει, ο... Μπόρις ο Τρομερός συναντήθηκε για περισσότερο από μία ώρα με τη βασίλισσα Ελισάβετ και έλαβε την εντολή της για σχηματισμό κυβέρνησης, λίγη ώρα μετά την επίσημη υποβολή παραίτησης της καταρρακωμένης προκατόχου του, Τερέζα Μέι.
Αμέσως μετά, υπό το βλέμμα της συντρόφου του Κάρι Σίμοντς και στενών συνεργατών του, διέβη θριαμβευτικά την είσοδο της Ντάουνινγκ Στριτ ως νέος πρωθυπουργός τού διόλου... Ηνωμένου (σε ό,τι αφορά το Brexit) Βασιλείου. «Οι άνθρωποι που στοιχημάτισαν κατά της Βρετανίας θα χάσουν τα πάντα επειδή εμείς θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας και θα εκπληρώσουμε τις επανειλημμένες υποσχέσεις του κοινοβουλίου στον λαό, αποχωρώντας από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς εάν ή αλλά» ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές στην πρώτη του πρωθυπουργική ομιλία, δεσμευόμενος να πραγματώσει τις επόμενες 99 μέρες όσα η Μέι δεν κατάφερε σε τρία χρόνια «αναίτιας έλλειψης αυτοπεποίθησης», όπως σημείωσε δηκτικά.
Καλύτερη συμφωνία
Επέμεινε πως θα επιδιώξει μια «νέα» και «καλύτερη» συμφωνία με τους Ευρωπαίους (παρότι εκείνοι το απορρίπτουν κατηγορηματικά), τονίζοντας παράλληλα πως το βασικότερο αγκάθι της, το «αντιδημοκρατικό backstop» (το περιβόητο δίχτυ ασφαλείας για αποφυγή επαναφοράς ελέγχων στα ιρλανδικά σύνορα) δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό. «Μη σας νοιάζει το backstop.
Η μετάθεση ευθυνών σταματά εδώ» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας ένα αιχμηρό (αμετάφραστο στα ελληνικά) λογοπαίγνιο με τη βρετανική έκφραση «the buck stops here». «Και βέβαια είναι ζωτικής σημασίας να προετοιμαστούμε για τη μακρινή πιθανότητα οι Βρυξέλλες να αρνηθούν να διαπραγματευτούν άλλο και να αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, όχι επειδή θέλουμε μια τέτοια έκβαση -φυσικά όχι- αλλά επειδή η κοινή λογική υπαγορεύει να προετοιμαστούμε». Εξ ου και εντείνει, λέει, τα προληπτικά σχέδια για Brexit χωρίς συμφωνία σε λιμάνια, τράπεζες, εργοστάσια, επιχειρήσεις, νοσοκομεία, εταιρείες τροφίμων και αγροτική παραγωγή, προκειμένου να είναι τα πάντα έτοιμα γι’ αυτό το ακραίο ενδεχόμενο.
Πέρα από τον... γενικό συναγερμό που λίγο-πολύ κηρύσσει στη χώρα, η ομιλία του Τζόνσον ήταν αναμενόμενα γεμάτη υπερπατριωτικές -πλην διόλου ενωτικές- κορόνες, που οξύνουν περαιτέρω την πόλωση και τον διάχυτο φόβο πως η εφιαλτική πιθανότητα ενός χαοτικού και οικονομικά καταστροφικού Brexit μπορεί όντως να γίνει πραγματικότητα. Δηλωτικός των άγριων προθέσεων του νέου πρωθυπουργού είναι ο άμεσος διορισμός του ιδιαιτέρως διχαστικού και εριστικού Ντόμινικ Κάμινγκς σε θέση ανώτερου συμβούλου στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Εκτός των άλλων, ο Κάμινγκς –αρχιτέκτονας της εκστρατείας υπέρ της εξόδου (Vote Leave) στο δημοψήφισμα του 2016, στην οποία ο Τζόνσον υπήρξε μπροστάρης– κατηγορήθηκε τον Μάρτιο για περιφρόνηση του κοινοβουλίου, αφού αρνήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον βουλευτών που διερευνούν τη διασπορά fake news στη διάρκεια της επίμαχης καμπάνιας...
Στο μεσοδιάστημα οι –προαναγγελθείσες και μη– παραιτήσεις διαμαρτυρίας κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Μέι, που αντιτίθενται σφόδρα στα επικίνδυνα σχέδια του Τζόνσον, έπεφταν κατά ριπάς, υπονομεύοντας από την πρώτη μέρα την εξουσία του και στα μάτια του κόσμου και στο εσωτερικό των διχασμένων Τόρις.
Εκείνος όμως δείχνει να μη... μασάει μπροστά σε τίποτα, δικαιώνοντας όσους τον αποκαλούν διόλου κολακευτικά «Ντόναλντ Τραμπ της Βρετανίας». Κι έτσι έσπευσε να ξηλώσει εντυπωσιοθηρικά τουλάχιστον δέκα υπουργούς και υφυπουργούς της Μέι, «μαχαιρώνοντας» πισώπλατα και μπρεξιστές που τον στήριξαν στην κούρσα διαδοχής για την ηγεσία των κυβερνώντων Τόρις.
Εκτός ο Τζέρεμι Χαντ
Πρώτος πρώτος έφαγε... μεγαλοπρεπές πόδι ο ηττημένος συνυποψήφιός του και πρώην πια υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, στον οποίο προτάθηκε να αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο (φημολογείται το Αμυνας) αλλά εκείνος το αρνήθηκε για λόγους ευθιξίας. Την «ηλεκτρική» -τη δεδομένη συγκυρία- καρέκλα του υπουργού Οικονομικών στη θέση του παραιτηθέντος Φίλιπ Χάμοντ ανέλαβε ο μέχρι τώρα υπουργός Εσωτερικών Σάτζιντ Τζάβιντ.
Το εξίσου κρίσιμο χαρτοφυλάκιο Εξωτερικών πήρε ο –παραιτηθείς από την κυβέρνηση Μέι– φανατικός μπρεξιστής Ντόμινικ Ράαμπ. Νέα υπουργός Εσωτερικών έγινε η επίσης ευρωσκεπτικίστρια Πρίτι Πατέλ, την οποία είχε «καρατομήσει» από επικεφαλής του υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης η Μέι λόγω σκανδάλου.
Το χαρτοφυλάκιο Αμυνας ανέλαβε τελικά ο μάλλον άγνωστος στο ευρύ κοινό Μπεν Γουάλας, ενώ στο πόστο του ως υπουργός αρμόδιος για το Brexit παραμένει ο Στίβεν Μπάρκλεϊ, που συγκρούστηκε άσχημα με τον επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ, όταν του διαμήνυσε τη... λυπητερή πως ο Τζόνσον θεωρεί «νεκρή» τη συμφωνία αποχώρησης που έχει κλείσει η Μέι με την Ε.Ε.
Ολα προμηνύουν λοιπόν πως ο... οδοστρωτήρας Τζόνσον θα φέρει σαρωτικά τα πάνω κάτω σαν άλλος Τραμπ, αν καταφέρει φυσικά να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή για την κυβέρνηση μειοψηφίας του, καθώς αρκετοί πρώην υπουργοί και βουλευτές των Τόρις απειλούν να την καταψηφίσουν. Δυστυχώς, το μόνο σχόλιο-ευχή που απομένει να κάνουμε είναι... καλά ξεμπερδέματα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας