Την απόφαση της Βρετανίας να δεσμευθεί να μηδενίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 αλλά και να θέσει αυστηρότερους περιβαλλοντικούς στόχους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. Με την απόφαση αυτή, η Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα μέλος της G7 που θέτει έναν τέτοιο στόχο.
Μέχρι σήμερα, η Βρετανία ήταν προσηλωμένη στον στόχο να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2050.
Όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα στο Κοινοβούλιο.
«Τώρα είναι ώρα να προχωρήσουμε περισσότερο και γρηγορότερα για να προστατεύσουμε το περιβάλλον για τα παιδιά μας», δήλωσε η Τερέζα Μέι.
«Η επίτευξη μηδενικών εκπομπών ως το 2050 είναι ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να τον επιτύχουμε για να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τον πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές», επισήμανε.
Με το νομοσχέδιο θα τροποποιείται ο σημερινός νόμος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που προέβλεπε μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 80%, ώστε να ενσωματώνεται σε αυτόν ο νέος στόχος.
Οι ακτιβιστές που αγωνίζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υποστήριζαν ότι ο στόχος του 80% δεν επαρκεί για την εκπλήρωση των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα του 2015 για τον περιορισμό σε 1,5 βαθμό Κελσίου της αύξησης της θερμοκρασίας που οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Επιπλέον, οι οργανώσεις για το περιβάλλον, εκφράζουν απογοήτευση, διότι ο στόχος αυτός, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα επιτευχθεί εν μέρει μέσω του διεθνούς συστήματος πιστώσεων άνθρακα. Πράγμα που σημαίνει ότι η Βρετανία θα μπορεί να πληρώσει άλλες χώρες να κάνουν περικοπές αντί η ίδια. Σύμφωνα με την Greenpeace, αυτό «μεταφέρει το βάρος στις αναπτυσσόμενες χώρες».
Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης ήρθε ένα μήνα μετά την έκθεση της Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, ενός ανεξάρτητου οργάνου παροχής συμβουλών για το κλίμα, που τόνιζε ότι η Βρετανία πρέπει να κινηθεί προς τον νέο στόχο.
Η επίτευξη του βεβαίως απαιτεί την παραγωγή περισσότερης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και μπορεί να αξιώσει και τη σταδιακή κατάργηση των νέων βενζινοκίνητων και ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων τουλάχιστον έως το 2035.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, αλλαγές θα χρειαστεί επίσης να γίνουν και στα νοικοκυριά, τα οποία θα πρέπει να απεξαρτηθούν από τη θέρμανση με φυσικό αέριο και να αρχίσουν να χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως είναι το υδρογόνο ή οι αντλίες θέρμανσης.
Η απόφαση αυτή είχε θετική υποδοχή και από τις επιχειρήσεις, με την Καρολάιν Φέρμπερν, γενική διευθύντρια της Συνομοσπονδίας της Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), να δηλώνει ότι «ορισμένοι τομείς θα χρειαστούν σαφείς δρόμους για να καταστεί δυνατή η επένδυση σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει διακυβερνητικός συντονισμός όσον αφορά τις πολιτικές και τις ρυθμίσεις που χρειάζονται για να επιτευχθεί ένα καθαρό μέλλον.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας