Eπειτα από δύο εικοσιτετράωρα ευφορίας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ήρθε χθες αντιμέτωπος με την πραγματικότητα. Οχι την εσωτερική, που τόσο καλά γνωρίζει πώς να τη χειραγωγεί με όπλο τον φόβο και λέξη-κλειδί την «ασφάλεια», όσο τη διεθνή, που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις από την πολιτική του Ισραηλινού πρωθυπουργού απέναντι στους Παλαιστίνιους.
Σχεδόν όλα τα μηνύματα συγχαρητηρίων που έλαβε από τους ηγέτες του κόσμου είχαν κοινή επωδό μια προτροπή να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία και ο διάλογος για λύση του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών. Ακριβώς το αντίθετο είχε βροντοφωνάξει ο ηγέτης του Λικούντ την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας σε επίσκεψή του σε παράνομο εβραϊκό οικισμό στην (κατεχόμενη) Ανατολική Ιερουσαλήμ. Χθες, επιχείρησε να μαζέψει κάπως τις δηλώσεις αυτές, όμως δεν προσπάθησε αρκετά, ούτε και έπεισε.
Σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, δήλωσε πως «δεν επιθυμεί τη λύση του ενός κράτους» και πως θέλει «μια βιώσιμη ειρηνική λύση δύο κρατών, όμως οι συνθήκες είναι αυτές που έχουν αλλάξει». Ελάχιστα πειστικός ήταν και στην αναφορά του σχετικά με τις σχέσεις του με την Ουάσινγκτον και την προσβλητική απέναντι στους Δημοκρατικούς και τον Ομπάμα ομιλία του στο Κογκρέσο. Είπε κάτι σαν «δεν θέλαμε να θίξουμε κανέναν, είμαστε οι καλύτεροι φίλοι» και άλλα παρόμοια που δεν αντέχουν κριτική.
Δεν είναι προσωπικό
Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχει πλέον μια νέα κατάσταση, που πρέπει να διαχειριστεί. Το πρόβλημα δεν είναι η παγωμάρα στις σχέσεις με τον Ομπάμα –με τον οποίο δεν είχε ποτέ καλή χημεία– καθώς το θέμα δεν είναι προσωπικό. Ούτε είναι μείζον πρόβλημα ότι ακόμη δεν τον πήρε τηλέφωνο ο πρόεδρος για να τον συγχαρεί και μάλλον θα αργήσει πολύ αυτή η συνομιλία. Ούτε είναι το σημαντικότερο ζήτημα ότι ο Ομπάμα ανέθεσε στον Κέρι όλα τα διπλωματικά θέματα σχετικά με το Ισραήλ και στο υπουργείο Αμυνας όλα τα θέματα ασφαλείας, ώστε να μην έχει ο ίδιος άμεση επικοινωνία με τον Νετανιάχου. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε καυστικά ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα είναι αρκετά ρεαλιστής κι αν θεωρήσει ότι μπορεί να φανεί χρήσιμος, σίγουρα θα εμπλακεί προσωπικά, όμως δεν θέλει να χάσει και τον χρόνο του».
Το μείζον είναι αυτό που διέρρευσε χθες στην εφημερίδα «New York Times»: μια πιθανή αλλαγή της στάσης της Ουάσινγκτον στο Παλαιστινιακό. Μέχρι πρόσφατα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεταν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν επέτρεπαν να προχωρήσει απόφαση με την οποία θα ορίζονται οι παράμετροι της επίλυσης του Παλαιστινιακού. Τώρα, αυτό μπορεί να συμβεί, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι, με τη σύμφωνη γνώμη και των Ευρωπαίων.
Αυτή η εξέλιξη θα άνοιγε τον δρόμο για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα όπου η ισραηλινή κυβέρνηση δεν υποστηρίζει πλέον τις άμεσες διαπραγματεύσεις, οπότε προφανώς πρέπει να το λάβουμε υπ’ όψιν και να λάβουμε τις αποφάσεις μας», υπογράμμισε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Επίσης, άρχισε να γίνεται λόγος στην Ουάσινγκτον και για καταδίκη των παράνομων ισραηλινών οικισμών με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που επίσης απέτρεπαν οι Αμερικανοί. Αντίθετα, θα εναντιωθούν στην προσφυγή των Παλαιστινίων κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανησυχεί ότι η άτεγκτη πολιτική του Νετανιάχου μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα αντίδρασης των Παλαιστινίων, αυτή τη φορά όχι στη Γάζα, αλλά στη Δυτική Οχθη. Αν επικρατήσει η απελπισία και αν κλείσει κάθε παράθυρο διαπραγμάτευσης και διαλόγου με στόχο μια βιώσιμη κοινά αποδεκτή λύση, μπορεί να χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης από την Παλαιστινιακή Αρχή και να επικρατήσει το χάος.
Ηδη, η Ραμάλα διέκοψε τη συνεργασία της σε θέματα ασφαλείας με το Τελ Αβίβ και το μορατόριουμ που ίσχυσε προεκλογικά, να αποφευχθεί πάση θυσία οποιαδήποτε πρόκληση που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τους Ισραηλινούς ψηφοφόρους, έχει παρέλθει.
Ελαμψαν διά της απουσίας τους
Ακόμη ενα δείγμα της σταδιακής «απομάκρυνσης» Τελ Αβίβ και Ουάσινγκτον είναι το γεγονός ότι τόσο το Ιράν όσο και η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ λάμπουν διά της απουσίας τους από την έκθεση «τρομοκρατικών απειλών», που παραδίδεται κάθε χρόνο στον Αμερικανό πρόεδρο από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ. Στην έκθεση –που έχει ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου– αναφέρεται μάλιστα πως το Ιράν «δείχνει διάθεση να περιορίσει τις ακραίες θέσεις του, να χτίσει συμμαχίες και να αποκλιμακώσει την ένταση με τη Σαουδική Αραβία». Οπως σχολιάζουν Αμερικανοί αναλυτές, Ιράν και Χεζμπολάχ –δύο... μόνιμοι συμμετέχοντες στη λίστα των «τρομοκρατών»– αφαιρέθηκαν φέτος, σε αντάλλαγμα για τη «συνεργασία» της Τεχεράνης όσον αφορά τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα, συνομιλίες που με κάθε μέσο προσπαθεί να τορπιλίσει ο Μπ. Νετανιάχου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας