Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ενώ το έθνος γιόρταζε την πρώτη επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας, ο λαοφιλής πρόεδρος τους έστειλε αδιάβαστους | ΑP/ MIKHAIL MORDASOV

Βλαδίμηρος έτοιμος για όλα

Μία εβδομάδα θα διαρκέσουν οι εορτασμοί στη Χερσόνησο της Κριμαίας για την αυριανή πρώτη επέτειο από την προσάρτηση στη Ρωσία. Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις άρχισαν ήδη από χθες, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ιστορικό όσο και αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, όπου το «ναι» στο σχετικό ερώτημα ξεπέρασε το 96% στις 16 του περσινού Μαρτίου.

«Τίποτε δεν θα είχε συμβεί χωρίς τη στήριξη του τοπικού πληθυσμού και γι' αυτό τον λόγο δεν πρόκειται για επιθετική αλλά για πραγματικά δημοκρατική πράξη», τόνισε σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένα ουκρανικό ένταλμα σύλληψης κι έχουν επιβληθεί δυτικές κυρώσεις. «Αυτό είναι το βασικό λάθος και η παρανόηση που κάνουν οι Δυτικοί ηγέτες», υποστήριξε. «Ο κόσμος παραπληροφορείται από τα ΜΜΕ, που δεν δίνουν ακριβή εικόνα του τι συνέβη πέρυσι στην Κριμαία».

Αυτήν ακριβώς επιχείρησε να σκιαγραφήσει έναν χρόνο μετά ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του, κάνοντας τη δική του εξιστόρηση σε ένα τρίωρο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Κριμαία: ο δρόμος προς την πατρίδα», που μεταδόθηκε προχθές το βράδυ από το ρωσικό κρατικό δίκτυο «Rossiya-1».

Για την ακρίβεια, τα λεγόμενά του είχαν ήδη προκαλέσει σάλο από την περασμένη εβδομάδα, μετά την προβολή του σύντομου τρέιλερ όπου ο Πούτιν αποκάλυπτε ότι η πολιτική απόφαση για την προετοιμασία της ρωσικής παρέμβασης στη στρατηγικής σημασίας χερσόνησο είχε ληφθεί από το βράδυ της 22 προς 23 Φεβρουαρίου του 2014: αμέσως μετά την ανατροπή του Ουκρανού προέδρου Γιανουκόβιτς και, συνεπώς, τρεις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα στην ίδια την Κριμαία...

«Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε την περιοχή και τους κατοίκους της στην τύχη τους και να τους πετάξουμε στις ερπύστριες της μπουλντόζας του εθνικισμού», εξιστορεί στη συνέντευξη ο Ρώσος πρόεδρος. «Επιδίωξή μας δεν ήταν η προσάρτηση της Κριμαίας. Τελική επιδίωξή μας ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα στον λαό να εκφράσει την επιθυμία του για το πώς ήθελε να ζήσει» δηλώνει, προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο είχε στο μεσοδιάστημα ήδη διενεργήσει μυστική δημοσκόπηση, στην οποία το 75% του κριμαϊκού πληθυσμού δήλωνε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.

«Πράξαμε τα δέοντα»

«Κάναμε αυτό που οφείλαμε» είπε εμφατικά. Αυτό, ανέφερε, συνίστατο στην οργάνωση αφενός «της ανάπτυξης ειδικών δυνάμεων της GRU, μαζί με πεζοναύτες και αλεξιπτωτιστές» προκειμένου να εξουδετερωθούν οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Κριμαία (οι στρατιωτικές ενισχύσεις, υπογράμμισε, «δεν υπερέβησαν τον προβλεπόμενο αριθμό προσωπικού στην τοπική βάση μας και συνεπώς δεν υπήρξε κάποια παραβίαση» των διμερών συμφωνιών), αφετέρου της εγκατάστασης αμυντικών πυραυλικών συστημάτων K-300P Bastion, ως ένδειξη της αποφασιστικότητας της Μόσχας στην προστασία της Κριμαίας.

«Η διάταξή τους ήταν τέτοια ώστε να είναι ορατά από το Διάστημα» επισήμανε ο Πούτιν. Στο δε ερώτημα εάν ήταν έτοιμος να θέσει τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε κατάσταση συναγερμού, έριξε τη «βόμβα»: «Ημασταν έτοιμοι να το κάνουμε» απάντησε, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα μπορούσε να είναι η πιθανή αιτία...

Είχε πάντως τοποθετηθεί ήδη ξεκάθαρα για τις δραματικές εξελίξεις που είχαν προηγηθεί τον Φεβρουάριο του 2014 στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο, τόνισε, γνώριζε ότι οι ενορχηστρωτές του πραξικοπήματος στο Κίεβο ήταν οι ΗΠΑ. «Στο προσκήνιο η [ουκρανική] αντιπολίτευση υποστηριζόταν κυρίως από τους Ευρωπαίους, όμως εμείς ξέραμε πολύ καλά ότι οι πραγματικοί “εγκέφαλοι” ήταν οι Αμερικανοί εταίροι μας και φίλοι».

«Ηταν αυτοί που βοήθησαν στη [στρατιωτική] εκπαίδευση των εθνικιστών και των ένοπλων ομάδων τους στη Δυτική Ουκρανία, στην Πολωνία και ώς ένα βαθμό στη Λιθουανία. Υποβοήθησαν το πραξικόπημα» κατήγγειλε ο Πούτιν, καταλογίζοντας στους Δυτικούς ηγέτες ότι στη συνέχεια έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να εμποδίσουν τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας, «με κάθε μέσο, μορφή και σχέδιο».

«Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει και συνεχίζει να καταδικάζει αυτή την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» υπογραμμίζει σε χθεσινή ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εκφράζοντας παράλληλα «βαθιά ανησυχία για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική ανάπτυξη και την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χερσόνησο της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένης της στέρησης της ελευθερίας του λόγου και της δίωξης μειονοτικών», όπως των Τατάρων.

Την ίδια ώρα από το Βερολίνο, όπου είχε συνάντηση χθες με τη Γερμανίδα καγκελάριο ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο καλούσε τους ηγέτες των «28» να κλιμακώσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, στη σύνοδο κορυφής αυτής της Πέμπτης, εφόσον η Μόσχα δεν εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ. Προοπτική που η Ανγκελα Μέρκελ, πάντως, τη μετέθεσε το νωρίτερο για τον προσεχή Ιούνιο.

Οσο για τον... εξαφανισμένο εδώ και δέκα ημέρες από τη δημόσια ζωή Βλαντίμιρ Πούτιν; Χθες έλυσε και αυτό το «μυστήριο» με την επανεμφάνισή του, υποδεχόμενος στην Αγία Πετρούπολη τον πρόεδρο της Κιργιζίας, Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, βάζοντας έτσι τέλος σε ένα όργιο φημών, ότι ήταν βαριά άρρωστος, ότι τον είχε ανατρέψει ο στρατός ή ότι ήταν στην Ελβετία για τα γεννητούρια της αγαπημένης του, Αλίνα Καμπάγεβα.

«Η ζωή θα ήταν πληκτική χωρίς κουτσομπολιό» σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος, με ένα σαρδόνιο χαμόγελο στα χείλη. Στο μεσοδιάστημα, είχε ήδη δώσει εντολή να τεθούν σε επιφυλακή ο Βόρειος Στόλος και οι μονάδες αλεξιπτωτιστών, στο πλαίσιο μεγάλων στρατιωτικών γυμνασίων στην επίσης γεωστρατηγικής σημασίας Αρκτική, με τη συμμετοχή περίπου 40.000 στρατιωτών, 41 πολεμικών πλοίων και 15 υποβρυχίων...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Βλαδίμηρος έτοιμος για όλα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας