Ηταν που ήταν τα πράγματα μπερδεμένα στο θέμα του Βrexit, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τα μπέρδεψε ακόμη περισσότερο με την πρότασή της στους ηγέτες των 27 να αναβληθεί για τις 30 Ιουνίου η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.E.
Εννέα ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας (29 Μαρτίου), η πρόταση της Τερέζα Μέι, παραμονή της συνόδου κορυφής που αρχίζει σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό και ανησυχία από την πλευρά των Βρυξελλών, που προσπάθησαν μέχρι τώρα να παραμείνουν εκτός του παιχνιδιού μεταξύ της Τ. Μέι, του κόμματός της και του βρετανικού κοινοβουλίου. Τώρα, όμως;
Με την κίνησή της να ζητήσει μόνο τρίμηνη αναβολή του Brexit, η πεισματάρα Βρετανίδα πρωθυπουργός έστειλε το μπαλάκι σε τρεις κατευθύνσεις: στην Ευρώπη των 27, στα μέλη του κόμματός της που δεν θέλουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο για την αποφυγή ενός άτακτου Brexit και στο κοινοβούλιο της χώρας της. Προσπάθεια που επανέλαβε ουσιαστικά το βράδυ, με έκτακτο τηλεοπτικό της διάγγελμα προς το βρετανικό λαό, όπου διαμήνυσε πως δεν θα δεχθεί αναβολή πέραν της 30ής Ιουνίου.
Οι Βρυξέλλες περίμεναν από τη Μέι να ζητήσει μεγαλύτερη παράταση της προθεσμίας της 29ης Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης. Ή, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μια μικρή παράταση, αλλά να έχει προηγηθεί έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας της 25ης Νοεμβρίου για την αποχώρηση του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε.
Η Τ. Μέι, όμως, ζητεί μια μικρή παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 30 Ιουνίου, χωρίς να έχει προηγηθεί έγκριση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της χώρας της. Το αίτημα για αναβολή μέχρι τα τέλη Ιουνίου έχει στόχο να προβληματίσει τόσο τους αντάρτες του κόμματός της όσο και το βρετανικό κοινοβούλιο, που έχει καταψηφίσει τη συμφωνία με την Ε.Ε. Σύμφωνα με την Τ. Μέι, «μια μεγαλύτερη αναβολή θα σήμαινε “αποτυχία” στην πραγμάτωση του δημοψηφίσματος του 2016», από τις κάλπες του οποίου βγήκαν νικητές οι οπαδοί του Brexit...
Τι φοβάται ο Γιούνκερ
Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνέλθει δεύτερη σύνοδος κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα, αφιερωμένη αποκλειστικά στο Brexit, υπό το φως των νέων εξελίξεων.
«Η κ. Μέι δεν έχει συμφωνία για τίποτα, ούτε στο υπουργικό της συμβούλιο ούτε στο κοινοβούλιο» είπε ο Λουξεμβούργιος. Η Κομισιόν βλέπει πίσω από την πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού για τρίμηνη αναβολή «νομικούς και πολιτικούς κινδύνους»...
Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν την περίοδο 23-26 Μαΐου, είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος των Βρυξελλών. Κατά τους κοινοτικούς, το Ην. Βασίλειο θα μπορούσε να μη συμμετάσχει στις ευρωεκλογές και να γίνει αποδεκτό το αίτημά του για μια παράταση της αποχώρησης μέχρι τις 30 Ιουνίου μόνο εάν είχε ψηφιστεί από το βρετανικό κοινοβούλιο η συμφωνία του Νοεμβρίου με την Ε.Ε.
Χωρίς την υπερψήφιση της συμφωνίας, το Ην. Βασίλειο πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου, διότι την περίοδο των ευρωεκλογών δεν παύει να είναι κράτος-μέλος με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα.
Η αναβολή, λοιπόν, δεν μπορεί να υπερβεί την 23η Μαΐου που αρχίζουν οι ευρωεκλογές σε ορισμένα κράτη-μέλη, εκτός κι αν οι Βρετανοί συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές. Αυτό, όμως, δεν το θέλει η Τ. Μέι. Θέλει παράταση χωρίς να έχει ψηφιστεί η συμφωνία του Νοεμβρίου, όπως παρατήρησε ο Ντ. Τουσκ...
Ολα ανοιχτά
Ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ζήτησε για ακόμη μια φορά από το Ην. Βασίλειο διευκρινίσεις για «το τι θέλει», ενώ από την πλευρά των κρατών-μελών, η Γαλλία τηρεί προς το παρόν σκληρή στάση, ζητώντας από την Τ. Μέι εκτός από διευκρινίσεις και εγγυήσεις. Η Γερμανία εμφανίζεται πιο διαλλακτική.
Πιστή στην τακτική της, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αποφεύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά, αφήνοντας να βγουν μπροστά οι «σύμμαχοί» της...
Ολα είναι ανοικτά, λοιπόν, στη διήμερη σύνοδο κορυφής. Από την απόφαση να συνέλθει νέα σύνοδος την επόμενη εβδομάδα, ώστε να υπάρχει χρόνος για τον συντονισμό των ενεργειών των 27, μέχρι την υποβολή αντιπρότασης στην Τ. Μέι για βραχεία παράταση μέχρι τις 23 Μαΐου ή μία μακράς διαρκείας έως τα τέλη του 2019. Υπό προϋποθέσεις...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας