«Τρεχάτε, ποδαράκια μου» θυμίζουν για πολλοστή φορά οι σπασμωδικοί χειρισμοί της βρετανικής κυβέρνησης στο θρίλερ με το Brexit, μόλις δυόμισι εβδομάδες πριν από τις 29 Μαρτίου (θεωρητικά επίσημη ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.) κι ενώ σήμερα προγραμματίζεται η πλέον κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της επίμαχης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.
Το πόσο εφιαλτικά ρευστή είναι η κατάσταση καταδεικνύει το (περιέργως προαναγγελθέν από τον Ιρλανδό ΥΠ.ΕΞ.) έκτακτο ταξίδι-αστραπή της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι αργά χθες το βράδυ στο Στρασβούργο για συνάντηση στο... παρά ένα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε μία ύστατη προσπάθεια για αλλαγές στο πλέον επίμαχο –κατά το Λονδίνο– εδάφιο της υφιστάμενης συμφωνίας.
Αυτό δεν είναι άλλο από τη δικλίδα ασφαλείας (backstop) για την αποφυγή «σκληρών» συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία και κατ’ επέκταση με την Ε.Ε., σε περίπτωση που δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου για το Brexit, τον Δεκέμβριο του 2020. Προοπτική, που έχει ξεσηκώσει αντάρτικο των ευρωσκεπτικιστών στους κόλπους των κυβερνώντων Τόρις.
Η επιβεβαίωση, ωστόσο, του εκπροσώπου της Μέι ότι η σημερινή ψηφοφορία θα διεξαχθεί κανονικά –παρά τις παραινέσεις κορυφαίων στελεχών των κυβερνώντος Τόρις για εκ νέου αναβολή της, υπό τον φόβο ακόμη μίας ταπεινωτικής ήττας της Βρετανίδας πρωθυπουργού– και οι διαρροές από ευρωπαϊκές πηγές ότι «σχεδόν» υπάρχει συμφωνία, καταδείκνυαν ότι στο παρασκήνιο πράγματι κάτι κινείται.
Βασικό ερώτημα, που μένει προφανώς να απαντηθεί σήμερα, παραμένει τι ακριβώς θα μπορούσε τελικά να περιλαμβάνει μια επικαιροποιημένη εκδοχή της –εφόσον φυσικά επιτευχθεί– κι εάν οι όποιες αλλαγές επαρκούν για να κάμψουν τις αντιρρήσεις των ευρωσκεπτικιστών ανταρτών στους Τόρις, αλλά και του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, που μέχρι σήμερα στηρίζει κοινοβουλευτικά την εύθραυστη κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι.
«Θα υπάρξει κάτι από τις Βρυξέλλες – ή ορθότερα από το Στρασβούργο, μια και η πρωθυπουργός μεταβαίνει εκεί», ανέφερε χθες το βράδυ στο Twitter ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Πέστον του ITV. «Δεν θα είναι κάτι σπουδαίο – μία επιστολή, ένας μηχανισμός», επεσήμανε, «κι όσοι [από τους αντιπάλους της, εσωκομματικούς ή μη] θέλουν να κάνουν ένα βήμα πίσω από τον γκρεμό, θα μπορέσουν να το κάνουν».
Ετερο βασικό ερώτημα είναι πόσοι θα είναι αυτοί και εάν επαρκούν για να εγκριθεί η όποια συμφωνία αποχώρησης παρουσιάσει εν κατακλείδι η Μέι (σημ.: ως είχε συμφωνηθείσα μεταξύ Η.Β. και Ε.Ε. είχε ήδη καταψηφιστεί τον Ιανουάριο από τη Βουλή των Κοινοτήτων από 432 βουλευτές, μεταξύ αυτών πολλοί κυβερνητικοί, έναντι μόλις 202 που είχαν ψηφίσει υπέρ, επιφέροντας καίριο πολιτικό πλήγμα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό και στα σχέδια για το Brexit).
Εάν τελικά η Μέι δεν καταφέρει να βγάλει κάποιο νέο «λαγό» από το στραπατσαρισμένο «καπέλο» του Brexit και το σχέδιό της απορριφθεί εκ νέου, η διαδικασία προβλέπει αλλεπάλληλες ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Τη μεν Τετάρτη για το εάν η χώρα θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία από την Ε.Ε. και –σε περίπτωση απόρριψης και αυτού του σεναρίου– την Πέμπτη για αναβολή του οριστικού διαζυγίου με τις Βρυξέλλες. Αυτά δε μόλις μιάμιση εβδομάδα πριν από την εαρινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στις 21-22 του μήνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας