«Ρελάνς», έστω και καθυστερημένη, με σειρά υποσχέσεων σχεδιασμένων να ικανοποιήσουν –και στην πραγματικότητα να κατευνάσουν και να διαλύσουν– τα «κίτρινα γιλέκα», επιχείρησε χτες στο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πανταχόθεν στριμωγμένος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Μεταξύ άλλων «φιλολαϊκών» υποχωρήσεων σε αιτήματα των «γιλέκων», ο Μακρόν ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ τον μήνα και κατάργηση του φόρου κοινωνικών ασφαλίσεων για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ τον μήνα.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση δεν θα υπόκειται σε φόρους από το ερχόμενο έτος και ακόμη, ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τους δημάρχους όλης της χώρας για να ακούσει «από πρώτο χέρι» τα παράπονα της περιφέρειας, από όπου προέρχονται πολλοί από τους ξεσηκωμένους. Και φυσικά, όπως όλοι οι πρόεδροι πριν από αυτόν, ορκίστηκε να πατάξει τη φοροδιαφυγή.
Επίδομα
Ειδικά για την αύξηση των μισθών, που έχει σκοπό να «απαντήσει» στο βασικό αίτημα των εξεγερμένων για αποκατάσταση της χαμένης αγοραστικής τους δύναμης, ο Μακρόν είπε χαρακτηριστικά πως «δεν θα στοιχίσει τίποτα» στους εργοδότες και κάλεσε μάλιστα όσες επιχειρήσεις μπορούν να το κάνουν να χορηγήσουν (προφανώς... εθελοντικά) στους εργαζομένους τους ένα «επίδομα» στο τέλος του έτους.
«Θα απαντήσουμε στην οικονομική και κοινωνική επείγουσα κατάσταση με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, αλλά όχι κάνοντας αναστροφή» στην ακολουθούμενη πολιτική, τόνισε ο Μακρόν, που κατέβαλε πρ(ωτ)οφανή προσπάθεια να παρουσιάσει ένα πιο «διαλλακτικό» και φιλολαϊκό προφίλ και να αποσείσει τη ρετσινιά του «προέδρου των πλουσίων».
Επεισε; Μάλλον όχι. Ναι μεν παραδέχτηκε πως «η οργή και αγανάκτηση» που εκφράζουν τα «κίτρινα γιλέκα» με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, είναι «δικαιολογημένη» και «βαθιά» και ομολόγησε ότι είναι «εν μέρει υπεύθυνος» για την εξέγερση, διότι «κάποιες από τις δηλώσεις» που έκανε πρόσφατα για τις ανησυχίες των απλών πολιτών «μπορεί να πλήγωσαν» τον κόσμο, κι ακόμα διότι «ίσως έδωσε τη λανθασμένη εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρεται» για τους πολλούς, αλλά αμέσως μετά ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να επαναφέρει τον «φόρο πλούτου» της κυβέρνησης Ολάντ, τον οποίο είχε ως γνωστόν καταργήσει με συνοπτικές διαδικασίες... Και η επαναφορά του έξτρα φόρου στα πολύ υψηλά εισοδήματα είναι πλέον ένα από τα βασικότερα αιτήματα των «γιλέκων».
Με τα συνδικάτα
Να συμπληρώσουμε εδώ ότι ο Γάλλος πρόεδρος, που όλο το τελευταίο διάστημα της κοινωνικής έκρηξης «κρυβόταν» και δεν έβγαινε στο προσκήνιο της σύγκρουσης, ασχολούμενος με την... υψηλή γεωπολιτική και αφήνοντας τη βρόμικη δουλειά της αντιμετώπισης (και κυρίως της δαιμονοποίησης) των «γιλέκων» στους υπουργούς του και στα φιλικά προς αυτόν ΜΜΕ, είπε ακόμη ότι ο θυμός των διαδηλωτών δεν δικαιολογεί τις επιθέσεις σε αστυνομικούς και τη λεηλασία καταστημάτων και ότι «δεν θα χαριστεί» σε όσους κρύβονται πίσω από τα επεισόδια – μια έμμεση αναφορά στο κυβερνητικό αφήγημα περί «καθοδήγησης» των εξεγερμένων από την Ακροδεξιά.
Αυτά έγιναν στις οχτώ το βράδυ, τοπική ώρα. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Μακρόν συναντήθηκε στο μέγαρο των Ηλυσίων για μια «συζήτηση στρογγυλής τραπέζης» με 37 αξιωματούχους, εκπροσώπους εργατικών συνδικάτων και φορέων, αλλά και τους... απαραίτητους διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου -όπως είπε- «να συμβουλευτεί το σύνολο των πολιτικών, τοπικών, οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων για να ακούσει τη φωνή τους, τις προτάσεις τους και έχοντας ως στόχο να τις κινητοποιήσει για να δράσουν».
Κάτι τέτοιο δεν φάνηκε πάντως να συνέβη στην ευρεία σύσκεψη, αφού οι συνδικαλιστές βγήκαν από αυτήν χωρίς σαφή εικόνα για τις προθέσεις του «Δία».
Δεν «παραδίνονται»
Το ζήτημα, φυσικά, είναι τι θα κάνουν τώρα τα «γιλέκα», αλλά και οι μαθητές και φοιτητές σύμμαχοί τους. Οι υποχωρήσεις που κάνει είναι σημαντικές (ο «οικολογικός» φόρος στα καύσιμα, θρυαλλίδα της εξέγερσης, «πάγωσε» για όλο το 2019), αλλά δεν τις λες και... «νέο κοινωνικό συμβόλαιο», σαν αυτό που ζήτησε από τον Μακρόν να καταθέσει στον λαό ο υπουργός των Εξωτερικών του, ο πρώην σοσιαλιστής Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
Αλλά και οι εξεγερμένοι δείχνουν να έχουν μεθύσει από την ξαφνική συναίσθηση της δύναμής τους και δεν είναι διατεθειμένοι να παραδοθούν και να γυρίσουν σπίτια τους για... εκατό ευρώ τον μήνα παραπάνω. Το πέμπτο κατά σειρά ραντεβού στους δρόμους, η «τελική επίθεση» όπως την αποκαλούν, έχει ήδη κανονιστεί για το επόμενο Σάββατο.
«Εμείς μιλάμε για φόρους και αυτός μας μιλάει για πολυπολιτισμικότητες», έλεγε χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ της Wall Street Journal ένας «από τα κάτω» εκπρόσωπος των «γιλέκων», ο Μπερνάρ από την Πικαρδία. «Μιλάμε για δαπάνες και μας απαντούν για τη διεθνή γεωπολιτική, φωνάζουμε για το τέλος του μηνιάτικου και αυτοί μας μιλάνε για το τέλος του κόσμου! Δεν αντέχουμε άλλο. Να μιλήσουμε απλά, επιτέλους»!
Ενας άλλος εκπρόσωπος, ο Μπενζαμέν Κοσί, είπε προκαταβολικά πως «ό,τι πρόγραμμα αποφασίσει να μας παρουσιάσει απόψε το βράδυ ο πρόεδρος θα πρέπει να το υποβάλει σε δημοψήφισμα»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας