Το μήνυμα ότι «η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό και να μην την παραβιάζει, αλλιώς θα πρέπει να υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις» έστειλε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, απ' την ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα που επισκέφθηκε σήμερα. Παράλληλα επισήμανε ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό επισήμανε ότι: «Η Τουρκία έπρεπε να ελέγχει τις αναχωρήσεις και να δέχεται τις επιστροφές των ανθρώπων που δεν είχαν δικαίωμα ασύλου. Δώσαμε και χρηματοδοτήσεις στην Τουρκία, έτσι ώστε να μπορέσει να κρατήσει εκεί αυτούς τους ανθρώπους. Αν αυτή η συμφωνία δε γίνεται σεβαστή από την Τουρκία, τότε πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα».
Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος επισήμανε άλλωστε ότι η Ελλάδα επωμίσθηκε το μεγαλύτερο βάρος από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε πως ήταν επιτυχία της χώρας να παραμείνει στο ευρώ και έτσι άντεξε την πίεση των ροών.
Παράλληλα, σημείωσε πως η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα της εποχής και πως η Ευρώπη πρέπει να δώσει κοινή απάντηση σε αυτό.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Γάλλος πρώην πρόεδρος τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εγώ υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να επιβληθεί πλέον κανένα επιπρόσθετο μέτρο λιτότητας στην Ελλάδα», διαπιστώνοντας ότι οι προσπάθειες ξεπέρασαν ακόμη και τα προβλεπόμενα στο πλαίσιο των πλεονασμάτων. Για τον Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει μάλιστα «να διευκολυνθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις ιδιωτικές αγορές» σε μια εποχή μάλιστα, που κάτι τέτοιο θα μπορούσε «να εμποδιστεί αν η Ιταλία δεν σεβασθεί τις υποχρεώσεις της».
Κατά την επίσκεψή του στον Ελαιώνα, ο κ. Ολάντ ενημερώθηκε για τη λειτουργία του χώρου, είδε από κοντά το παράρτημα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την κοινωνική υπηρεσία, τη βιβλιοθήκη, και συνομίλησε με πρόσφυγες και εθελοντές.
Τον κ. Ολάντ συνόδευε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ενώ παρών ήταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.
«Ιστορικής σημασίας ο ρόλος Παυλόπουλου για την παραμονή στο ευρώ»
Τον ρόλο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ κατά την συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ειδικότερα, ο κ. Ολάντ χαρακτήρισε ιστορικό το τηλεφώνημα, που είχε δεχθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, το 2015 αμέσως μετά το δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας ότι ο Έλληνας Πρόεδρος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Όπως σημείωσε ο ρόλος του τώρα πλέον είναι να υπηρετεί την Ιστορία και τόνισε ότι «το τηλεφώνημα αυτό ήταν ιστορικό, καθώς χάρη σε αυτό καταφέραμε να ξεκινήσουμε και πάλι τον κύκλο των διαπραγματεύσεων, στον οποίο ο τότε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ. Μισέλ Σαπέν διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι μέχρι την τελευταία στιγμή, είχαν πιστέψει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και τελικά στις 13 Ιουλίου κατέληξαν σε Συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε αποφασιστική την παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και του ρόλου της Γαλλίας, ενώ σημείωσε ότι η χώρα του δεν θα τα είχε καταφέρει αυτά εάν δεν είχε εταίρους, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να συμβάλλουν, όπως η κ.Μέρκελ, η οποία διαδραμάτισε έναν ρόλο σημαντικό και θετικό.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας